#ÉLETEM

A nő, aki a pálinkádért felel

2009. szeptember 2., szerda 03:53

Régen méregerős volt és karcos, ma már kifinomult és trükkös… Nos, persze nem véletlen, hiszen a minőséget egy nő garantálja. Aki mellesleg a sörszakot nézte ki magának, de ma 54-féle pálinka társaságában tölti mindennapjait.

 

palinka-kajavalMicsoda levegő – tele illatuszályokkal a szamócától a meggyig! A gyümölcspálinka igazi hunkarikum. Összeszalad a nyál a szádban, magad sem tudod, melyikből hajts le egy kupicányit. Ami hajdan lenézett szeszes ital volt a skót whiskyk, orosz vodkák és mexikói tequilák között, az ma megbecsült, ismert és elismert hungarikum. Méltán: nincs még egy olyan magas szesztartalmú ital a világon, amely színtiszta, válogatott, kiváló minőségű gyümölcsből készülne.

Régen pálinkát csak férfiemberek ittak csípős reggeleken disznóölés előtt (vagy forró napokon hajtották le egy slukkra az aratók) – többnyire karcos, méregerős és jéghideg szeszt. Mára azonban megváltozott e nemes ital szerepe.

A pálinkát nemcsak isszák, eszik is. Pontosabban főznek vele. Na és, ha már úgyis olyan ízes és gyümölcsös, koktélokat is kevernek belőle. Nem meglepő, hogy ma már nem csak a férfiak fogyasztják. De az még így is érdekes tény, hogy az egyik legfinomabb minőségét egy hölgy garantálja.

Fincziczki Viktória nem így tervezte, bár nem is lőtt nagyon mellé: a sörszakot nézte ki a főiskolán, aztán lett belőle a pálinka. A Zsindelyesnél kötött ki. 54-féle pálinka társaságában tölti mindennapjait.

 

Ha igen, akkor fekete ribiszke

Ha valaki azt gondolja, hogy ez csak kóstolásból áll, az téved – mondja. A minőségi átvételnél megvizsgáljuk a gyümölcs fajtájának azonosságát – például van olyan ital, amelynél csak újfehértói fürtös és debreceni bőtermő meggy kerülhet az üstbe –, az érettségi állapotát (a kocsánynak sérülésmentesen el kell válnia a gyümölcstől), a meggy csak egészséges lehet, a gyümölcshalom nem tartalmazhat száraz ágat, levelet vagy más szennyeződést, de azt is mérjük, mekkora a szárazanyag-tartalom és a meggy pH-értéke.

Aztán következik a cefrekészítés és az erjesztés – ugyancsak szigorú szabályok között –, majd a lepárlás, a finomítás, az érlelés, a pihentetés, az alkoholtartalom beállítása, majd a palackozás.

Az ellenőrzés voltaképpen már a meggyfa termőföldjének megszemlélésénél kezdődik – és ott is végződik, amikor a címkézett üveg bekerül a dobozba. Illetve csak bekerülne, mert előtte az ellenőrök Viktória vezetésével megkóstolják, mennyire harmonikus az ital, mennyire jellemző a fajtára, az évjáratra, milyen a karakter és a magjelleg – és átnézik a palack minden apró részletét a címkétől a dugóig.

Viktória amúgy ritkán iszik pálinkát, ha mégis egy keveset, akkor a fekete ribiszkéből. Hozzáteszi: nemcsak aperitifnek, de digestifnek, azaz az étkezés utáni levezető, emésztést segítő itókának is kiválóak.

 

Zsindelyes-sztori

A Zsindelyes márkanév 2004-ben, ebéd közbeni ötletelés során született. Zsindelyesnek hívták azt a tanyát, ahol Papp József (a cég tulajdonosa) felnőtt. A tanya mára teljesen kiürült, felépült viszont egy nagyüzem. Ugyanakkor megőrizte manufakturális, családi jellegét.

A külföldi csoportok el vannak ragadtatva a régi cselédházak hű másaként felépített kóstolóháztól, amely az üzem mellett található. Profi séfek egészítik ki a csapatot: olyan csigatésztás orjaleves kerül az asztalra, amelyet ritkán kanalaz az ember. A kóstolóház a tervek szerint csak az első ütem. Lesz panzió, állatsimogató, és terveznek egy mintagyümölcsöst is a hat „alapgyümölccsel” (ezek: beszterczei szilva, jonatán alma, újfehértói fürtösmeggy, vilmoskörte, magyar kajszi és germersdorfi cseresznye).

Közben pedig megújul a pálinkafőzde is, 1000 literes főzőüsttel, 470 literes lepárlóüsttel bővülve. Az üzem területén lévő régi parasztházat átépítik – meghagyva az eredeti tornácokat. Ez afféle látványfőzde lesz, ahol a látogatók megszemlélhetik, hogyan készül például a nők által különösen kedvelt ágyas vagy mézzel ízesített pálinka.

 

Pálinkás receptek, pálinkás koktélok

A Zsindelyesnek saját receptgyűjteménye van, ilyen például a tanyasi jércemell roston, vilmoskörtével és burgonyapürével, vagy az újfehértói fürtös meggypálinkával pácolt kacsamell, mézkaramelles pálinkás meggyraguval, mentás nyírségi hordóburgonyával. Desszertnek meg Zsindelyes bodzafánk dukál, amelyet bodzapálinka tesz izgalmassá. (A Zsindelyes-receptek Boros László Venesz-díjas mesterszakács alkotásai.)

Na és a koktélok. A Tanyasi románc nevű kompozíció cseresznyepálinkát és újfehértói fürtös meggyhez ad hozzá 1 cent grenadinszirupot. Kiss Norbert mixer Almavarázs néven almapálinkához grenadinszirupot és almalevet kever. A Sistergő szilva citromlével engedi fel az eredeti szatmári szilvából készült pálinkát.

 

program-szervezo-try

A borfesztiválokhoz hasonlóan ma már gyakoriak a pálinkafesztiválok, a borutakhoz, -túrákhoz hasonlóan pedig a pálinkatúrák. A III. Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivál szeptember 5-én várja a látogatókat, gazdag szakmai és több műfajú, szórakoztató programmal, amelynek keretében felcsendülnek majd élőben is a közelmúltban kiadott cd-jük dallamai – az áthangszerelt régi slágerekkel.

III. Zsindelyes Pálinka és Népi Gasztronómiai Fesztivál
2009. szeptember 5., szombat, Érpatak

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.10.01 13:00:29BRAAJEN

  A gyümölcs pálinka igazi "hungarikum"! :-)
  Azért akad egy pár magasabb alkohol tartalmú ital is, igaz, ha nem is gyümölcs, de növény mind!
  60-70-80 fokosak, rumok, abszintek.
  Az arató pálinka meg sohse volt "karcos, jéghideg és méregerős" mert olcsóbb és gyengébb volt direkt az aratásra, mert ott nem kelett azért kimelegedni plusszban.
  A koktélok célja épp az volt hogy az erős italok jellegzetes ízét erősségét elnyomják a higítással.
  Ez az ital talán nem arra való, mert épp az íze a lényeg. Max. shoot -ként jeges pohárba töltve, lehúzva egyszerre vállik népszerű koktéllá!
  Egészségünkre! :-p

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta