#ÉLETEM

A machó és a ribanc - kettős mérce a szexben

2017. július 30., vasárnap 18:59

A szexuális szabadság ma élő kettős mércéje a nők megbélyegzésén túl főként a férfiak felmentéséből származik. Végső soron azonban mindkettő egy hatalmi kérdés.

Két szeretőm volt csak előtted, drágám: a János, meg a fél város. Ez a vicc még bőven abban az időben keletkezett, amikor a nők szexuális tapasztalatlansága erkölcseikről, tisztaságukról árulkodott, és igen fontos alapja volt a kapcsolatnak és a házasságnak. A férfiakat eközben már az apjuk is elvitte a bordélyba, ahol a közvélekedés szerint nem bemocskolódtak, hanem tapasztalatot, gyakorlatot szereztek. A nőkre és a férfiakra tehát kettős mérce vonatkozott, különösen a szexet illetően. Mennyit is változott ez a bizonyos kettős mérce az elmúlt évtizedekben? A kutatási eredmények szerint nem sokat. Legalábbis ha választani kell, egy amerikai kutatás szerint a férfiak nyolcvan százaléka olyan nőt választ, akinek kevés szexpartnere volt korábban. Mindez azonban a nőkre is igaz: hatvan százalékuk ugyancsak egy kevesebb szexuális tapasztalattal rendelkező társra vágyik. A kevés pedig a kutatók szerint is éppen kettő.

shutterstock 246218482

A nők márpedig ne szexeljenek

Egy másik tanulmányból az is kiderül, hogy a nőkre irányuló társadalmi nyomás messze nem csak a férfiaktól ered, de a többi nő sem nézi jó szemmel, ha valaki nő létére szexuális kalandokba bocsátkozik. A kutatók több mint 24000 főiskolást és egyetemistát kérdeztek meg az alkalmi szexről, illetve arról, kevésbé tisztelik-e azokat a társaikat, akik kicsapongó szexuális életet élnek. Beszámolójuk alapján mind a férfiak, mind a nők nagyságrendileg 60 százaléka válaszolta azt, hogy szerinte bizony kevesebb tisztelet jár azoknak a nőknek, akiknek sok alkalmi kapcsolatuk volt, illetve sok partnerrel feküdtek már le. Ennek hátterében azonban kevésbé a kettős mérce szerinti gondolkodás, sokkal inkább egyfajta általános konzervativizmus áll. A klasszikus kettős mérce szerint ugyanis csak a férfiak 28, a nők 4 százaléka gondolkozik. A megkérdezett nők fele és a férfiak harmada ezzel szemben nemtől függetlenül mindenki számára kínos dolognak tartja a szexuális kicsapongást. Hiszen ahogy az elsőként idézett kutatásban láttuk, mind a nők, mind a férfiak többsége számára az az ideális társ, aki nem szűz, de azért nem is volt 40-50 szexpartnere korábban.  

De mi a helyzet a férfiakkal?

Az igazán nagy különbség úgy tűnik, nem is a nők, hanem a férfiak szexuális viselkedésének megítélésén van. A többség számára a kettős mérce lényege jelenleg nem is a szexuálisan kicsapongó nők stigmatizálása, hanem az ugyanígy élő férfiak felmentése. Míg ugyanis a férfiak 60 százaléka nem érzi úgy, hogy baj lenne ezzel, a nők többsége (70 százalékuk) szerint nagyon is nehéz tisztelni egy férfit, aki sűrűn váltogatja szexuális partnereit. A férfiaknak tehát egyrészt azért szabad, amit a nőknek nem, mert míg a nők elítélik, ők felmentik saját magukat. Másrészt pedig azért, mert míg a nők egy kapcsolatban hajlamosabbak eltekinteni társuk szexuális előéltétől, ha változni, elköteleződni látják, a férfiak számára a másiknak ez a fajta változása nem sokat javít a helyzeten.

A kutatási eredményekből fontos kiemelni, hogy a megkérdezettek nagyságrendileg kétharmada a szexuális szabadságot illetően egyáltalán nem tesz különbséget a nemek között. A máig érzékelhető kettős mércét így nem is az emberek általános attitűdjeiben érdemes keresnünk, sokkal inkább azokban a folyamatokban, melyekben ezeket az attitűdöket képviselik: a stigmatizációban és a felmentésben. Az pedig, hogy kinek van joga egyeseket megbélyegezni, mások tettei felett pedig szemet hunyni, már egyértelműen hatalmi kérdés, mely a patriarchális berendezkedés problematikájára és a nemek közötti egyenlőtlenségekre hívja fel a figyelmet. 

Elítélendőnek tartod-e, ha valaki sok partnerrel volt már?

 • 1146
  Igen, szerintem mindenképp gáz.
 • 897
  Ha egy nő fekszik le sok partnerrel az gáz. A férfiaknak elnézhető.
 • 50
  Ha egy férfi fekszik le sok partnerrel az gáz. A nőknek elnézhető.
 • 2146
  Szerintem egyáltalán nem gáz.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta