9 ok, amiért egyszer el kell mennie Svájcba

Tűnődött már valaha azon, hogy vajon érdemes-e spórolni egy itt töltött vakációra, vagy felesleges pénzszórás lenne az egész? Most mutatunk pár okot, ami segíthet eldönteni a kérdést.

Minek utazna Svájcba? Tény, hogy a világ legdrágább helye, mégis érdemes...

...mert van egy gyönyörű város, ahol januártól ingyen buszozhat

A luzerni turisztikai hivatal a fenntartható közlekedésre buzdítja a városba érkező turistákat, méghozzá úgy, hogy ingyenes tömegközlekedést biztosít számukra. A turisták a szálláshelyükön juthatnak hozzá az ingyenes tömegközlekedésre jogosító jegyhez, amellyel a busz- és vonatközlekedés díjmentes másodosztályon, a 10-es zónán belül.

Ez Luzern
Ez LuzernOlaf Protze / Getty Images Hungary

És hogy ezen felül miért érdemes ellátogatni Luzernbe és a környékére? Ha a város jelképének számító gyönyörű, középkori fahíd, a sztárépítész tervezte kulturális központ és a pazar festett homlokzatok még nem szolgáltatnának elég indokot, az itt látható zseniális művészeti gyűjtemény és a környék békebeli idillje egészen biztosan meggyőzi majd önöket. 

...mert van egy olyan bérlet, amit a svájciak nagyon irigyelnek a turistáktól

Nem csak az ingyenes buszjegy az, amit a svájciak irigyelnek a hozzájuk érkező turistáktól. A Swiss Pass névre keresztelt tömegközlekedési bérlettel a helyi árakhoz képest jóval olcsóbban tudjuk felfedezni az országot. Vonatozhatunk, buszozhatunk, hajózhatunk vele szerte az országban, ráadásul a legtöbb múzeumba is ingyen bemehetünk, ha van ilyenünk.

A bérlet a hajókra is jó
A bérlet a hajókra is jóArmin Graessl / Swiss Image

Persze mielőtt nagyon belelkesülnének, azt még egyszer hangsúlyoznunk kell, hogy a bérlet csak helyi viszonylatban olcsó, egyébként baromi drága. Konkrét árak és minden egyéb tudnivaló itt olvasható.

...mert a mormoták annyira cukik

Azt gondolja, hogy Svájcban csak pontos vonatok, nagy hegyek, tehenek meg fondü van? Téved. Itt az idő, hogy felfedezze Európa egyetlen és rendkívül egyedülálló mormota parkját! Ezek a cuki állatkák olyanok, mint egy nagyra hízott mókus (mókusfélék ugyanis) kajagyűjtögetés közben. Néhány percenként két lábra állnak, figyelnek, és ha veszélyt látnak, a társaiknak fütyülnek. Összesen 14 fajuk van, amiből csak kettő él Európában, megfigyelni pedig nagyon nehéz őket.

A békés mormota-lét
A békés mormota-létDea / G. Cappelli / Getty Images Hungary

Ezért is döntöttek úgy egy Genfi-tóhoz közeli hegyen, hogy mormota parkot hoznak létre. Ahol nemcsak természetesen ott élő mormotákban lehet gyönyörködni, de a világ minden pontjáról odagyűjtött mormotákban is. Főleg Ázsiából, a legtöbb fajuk ugyanis ott él. A Marmot's Paradise mára Svájc egyik legnépszerűbb turistacélpontja lett, bővebben pedig itt írtunk róla.

...mert itt van a világ egyik legszebb borvidéke

A Genfi-tó partján, a Riviéra-hangulatú Montreux-től nem messze (egészen pontosan Vevey-ben) kezdődik, és egészen Lausanne-ig tart a világ egyik legszebb, bár nem túl ismert borvidéke, Lavaux. A világörökségi védettséget élvező táj specialitása, hogy a szőlőskertek mintegy tízezer, kőtámfalú teraszon helyezkednek el. A szőlőt kézzel művelik meg, mert gépekkel nem férnek hozzá a tőkékhez, így persze a bor ára is drágább. A Genfi-tó és a teraszok fantasztikusan néznek ki együtt, mi itt végérvényesen beleszerettünk a tóparti szőlőtőkék látványába.

Lavaux, te csodás!
Lavaux, te csodás!Marcus Gyger / Swiss Image

...mert itt van a világ egyik legszebb könyvtára is

A világ egyik leggyönyörűbb könyvtárába csak úgy léphetünk be, ha a cipőnkre ráveszünk egy speciális papucsot, hogy biztosan ne sértsük fel a terem padlóintarziáit. Innen már csak csúszkálva tudunk haladni, lépni nem nagyon lehet benne. Apró kényelmetlenség ez azért cserébe, hogy egy ilyen különleges helyen lehetünk. St. Gallen a világörökségi helyszín mellett hangulatos óvárossal, csodás kilátással és ízletes alpesi sajtokkal kápráztatja el látogatóit.

Pazar
PazarImagno / Getty Images Hungary

...mert olykor egy sima utazás bátorságpróbának is beillik

Éjszakázás 2000 méter magasan, felvonózás Svájc egyik legdurvább kötélpályáján, és egy szinte függőleges vonatút a hegy gyomrán át Európa legmagasabb vasútállomására. Ez nem egy különleges kalandtúra programja, hanem egy átlagos, turistás hétvége Svájcban.

Ez nem egy hullámvasút, csak a Gelmerbahn Svájcban
Ez nem egy hullámvasút, csak a Gelmerbahn SvájcbanThomas B. Wyler / flickr

...mert olyan kékek a tavak, hogy el sem hiszi

Legalábbis a Brienzi-tóról ez biztosan elmondható. Bár nem tartozik Svájc leghíresebb tavai közé, az ország egyik legkülönlegesebb pontja. Ez az ország legkékebb tava, és érdekessége, hogy vize túl tiszta ahhoz, hogy megéljenek benne a halak. A környékén még kézzel faragott kakukkos órák készülnek, így aztán Európa utolsó, még működő fogaskerekű gőzmozdonya szinte visszarepíti az embert az időben.

Elég kék
Elég kékDana Voss / flickr

...mert valami elképesztő, milyen fürdőkben csobbanhat itt

A félig hegyoldalba vájt svájci Therme Vals új fürdője pont húsz éve nyílt meg a látogatók előtt, de egyáltalán nem látszik meg rajta a kora. A kilátás a hegyekre zavartalan odabentről, miközben a fürdőt füvesített tetejével alig látni máshonnan. Olyan különlegességek várják itt a látogatókat, mint a virágszirom-fürdő, vagy a zene, amelyet a fürdő köveinek megszólaltatásával komponáltak.

A valsi fürdő már lassan Amerikában is nagykorúnak számít, de abszolút nem látszik rajta a kora
A valsi fürdő már lassan Amerikában is nagykorúnak számít, de abszolút nem látszik rajta a koratheedgeproperty / flickr

Korábbi cikkünkben többet is megtudhat a fürdőépítészetről és erről a különleges fürdőről. A letisztult dizájnfürdő helyett inkább havas hegycsúcsok közt gőzölgő szabadtéri medencéről álmodozik? Nyilván ilyenből is akad errefelé.

...mert itt forgatták a hamarosan újra mindent elöntő Last Christmas klipjét!

Ha már a hegyeknél tartunk: Saas-Fee neve mond valamit? Nem? És ha a Wham! Last Christmas című örökbecsűjének klipjére gondol? Tudja, a bongyor hajú főhősök gyönyörű alpesi tájban örülnek egymásnak és a karácsonynak. Úgyis mindjárt itt a karácsony, mutatjuk is:

Na, a helyszín nem más, mint a svájci Saas-Fee, aminek komoly reklámot jelent a mai napig a harminc éve itt forgatott klip. Ha George Michael személyesen nem is, de idilli, fafaragásos házak, autómentes falu, hegyi metró, a hegy tetején forgó étterem, és elképesztő, négyezer méteres, hófödte csúcsok most is garantáltan várják az ide érkezőket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra