#ÉLETEM

Így tárolja gyógyszereit a hőségben!

2016. augusztus 4., csütörtök 15:43

Van egy rossz hírünk, a kánikulában nemcsak arra kell odafigyelni, hogyan éli túl az utat a munkahelye és az otthona között, vagy mondjuk az éjszakát, vagy hol és hogyan tárolja az ételeit, hanem arra is, hova teszi a gyógyszereit, hiszen "a magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet egy-egy készítmény hatása is. Sőt, egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek" - figyelmeztet a Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

Ennyit bírnak

Szakértők szerint a 30 ºC feletti a hőmérséklet már elindíthatja ezeket a változásokat, és mostanában elég sokszor kúszik feljebb a hőmérő higanyszála, és abba jobb bele sem gondolni, hogy az autóban milyen forróság lehet, ha mondjuk a napon hagyjuk.

És jöjjön néhány példa, amit az Atlantic cikkében találtunk:

  • lorazepam és diazepam 36-37 ºC felett 75 és 25 százalékot veszít a hatékonyságából
  • az asztmások túlnyomásos inhalátorai 48-49 ºC felett felrobbanhatnak, de a Ventolin betegtájékoztatójában le is írták, hogy legfeljebb 30 °C-on tárolandó (meg persze azt is, hogy hideg helyre sem rakhatjuk)
  • az inzulin és a pajzsmirigyproblémákra szedett hormontartalmú gyógyszerek is hőérzékenyek, de az epinefrin is jelentősen veszít hatékonyságából, ha rendszeresen változik a környezet hőmérsékelete.

Egy gyors keresés alapján az itthon legtöbbet használt fájdalom- és görcsoldók is hivatalosan legfeljebb 25-30 ºC-on tárolhatóak. 

shutterstock 309830699
Fotó: Shutterstock

A szabályok

  • Egyetlen gyógyszert se tartsunk az ablakban, ne felejtsük az autóban, hisz hő hatására megváltozhat annak tulajdonsága, módosulhat stabilitása, így megkérdőjelezhetővé válik alkalmazhatósága.
  • Azon készítmények, amelyek csomagolásán nincs feltüntetve különleges tárolási körülmény, a gyógyszerminőséget monitorozó vizsgálatok során rövidebb ideig, magasabb hőmérsékleten is stabilnak bizonyultak, így esetükben nem kell nagyon óvatosnak lenni.
  • Hűtőszekrényben csak akkor tárolható gyógyszer, ha ezt a gyógyszer dobozában elhelyezett betegtájékoztató nem tiltja. Ha ugyanis a hőmérséklet túl alacsony, a készítmény állaga, minősége visszafordíthatatlanul megváltozhat. Ugyanez vonatkozik a fagyasztóban való tárolásra is.
  • Amennyiben bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszerkészítményen – például megváltozik a színe, külleme, állaga, nagyon porlik vagy elfolyósodik – nem szabad felhasználni még akkor sem, ha még a megadott felhasználási időn belül van! Az ilyen változások legtöbb esetben más, olyan minőségben bekövetkező változást is jelezhetnek, amelynek hatás elmaradása vagy nem kívánt hatás megjelenése lehet a következménye.
  • A gyógyszerek szavatosságát a tárolási körülmények is meghatározzák, ezért az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szakértői arra kérik a lakosságot, minden esetben olvassák el és tartsák be a betegtájékoztatóban olvasható tárolásra vonatkozó információkat! Amennyiben elveszítették az alkalmazás feltételeiről szóló iratot, az interneten az OGYÉI honlapján található adatbázisban megtekinthető a betegtájékoztató.

Szóval a hűtő nem minden esetben megoldás, és nem tehet mást, mint megkeresi a leghűvösebb, legsötétebb és legszárazabb helyet a lakásban, és reménykedik abban, hogy a szernek sem a színe, sem az állaga, sem a szaga nem változik meg, mert akkor viheti a legközelebbi patikába, ahol gondoskodnak majd a további szakszerű tárolásról.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta