Négy nyaralótipp távol a turistatömegektől

Unja már a klasszikus turistacélpontokat, és különben is utálja a tömeget? Olyan helyen nyaralna, ahová még nem tette be a lábát a tömegturizmus? 

Külföld: görög és spanyol nyaralás távol a turistagettóktól

Görögország – Ismerje meg Epiruszt és Monemvasiát!

Görögországról sokaknak Szantorini fehérre festett házai, Mikonosz szélmalmai vagy az Akropolisz fenséges látképe ugrik be elsőre. Többek között ezek miatt évente mintegy 15 millió turista kel útra. Pedig érdemes néha másfelé indulni. Például az ország északnyugati része felé, Epiruszba vagy éppen a Peloponnészosz délkeleti partjára, Monemvasiába.

Epirusz a Pindus-hegység és a Jón-tenger közötti területen fekszik – ez a végtelennek tűnő hegyek, a hosszú szorosok, a gyönyörű városok és a mesebeli falvak régiója. A partszakasz mentes a turisták tömegétől, és pont ebben rejlik varázsereje. A lenyűgöző táj és az itt uralkodó csend még a legnagyobb fordulatszámon pörgőket is megnyugtatja, a kikapcsolódás itt tényleg garantált.

Parga, Epirusz
Parga, EpiruszLola Akinmade Akerstrom / Europress / Getty

A Peloponnészosz délkeleti partján járva az embernek könnyen ismerős érzése támadhat: mintha ezt a hatalmas sziklát már látta volna valahol. Nem véletlen, hisz Monemvasiát Görögország Gibraltárjaként is emlegetik. A régiót régebben gyakori földrengések sújtották. Ilyen természeti katasztrófa történt i.e. 375-ben is, mely során ez a kis földdarab is eltávolodott a félszigettől, és XXI. század ide vagy oda, a környéknek sikerült megőrizni középkori hangulatát, mely elsősorban a tekintélyt parancsoló, hajdanán bevehetetlennek tartott erőd hatalmas falaiból árad.

Az apró sziklaszigetre ma is csak egyetlen út vezet, erre a neve is utal (Monemvasia: egyetlen bejárat). Megéri végighaladni a rövidke, hatalmas kőóriásokkal övezett töltésúton, hiszen még ha első ránézésre hihetetlennek is tűnik, ez a kopár kőhalom egy mesebeli kis települést rejt. Hogy mi mindent láthatunk itt, arról erre olvashat tovább. 

Spanyolország – Hófehér házikók és érintetlen öblök

A Cabo de Gata Nemzeti Park a Budapestről fapadossal könnyen megközelíthető Malagától 200 kilométerre fekszik. Érdemes autót bérelni, a part mentén kb. két óra alatt itt lehetünk. És hogy miért érdemes a repülés után még ennyit vezetni érte? Mert a turisták körében alig ismert, hihetetlenül tiszta, érintetlen partszakaszokat találunk itt. A Los Genoveses strand közülük az egyik legszebb: a patkó alakú öblöt látványos hegyek övezik, a víz tiszta és sekély.

Playa Los Genoveses
Playa Los GenovesesKevin Pacheco / flickr

A közelben le tudjuk parkolni az autónkat, de ezen felül ne számítsunk semmilyen infrastruktúrára. Ebben a helyben pont az a szép, hogy csak mi vagyunk, meg a természet. A nemzeti park legnagyobb települése, San José nincs túl messze, itt jellegzetes, sötét sziklákra épült, hófehérre meszelt házak várják a látogatókat, szállást itt érdemes keresni.

Valami másra vágyik? Jó lenne, ha fapadossal elérhető lenne? Erre olvasson tovább.

Belföld: a csömödéri kisvasúton utazott már?

Mit szólna egy tematikus, kisvasutas nyaraláshoz? Az ország leghosszabb kisvasúti hálózata mintegy 102 kilométeres, ebből 32 kilométeren turisták is utazhatnak. Az év minden szakában zakatoló erdei vasút központja az ország délnyugati szegletében, Csömödéren van. Elhelyezkedésénél fogva ez a máig prosperáló vasútüzem mégis a kevésbé ismertek közé tartozik, hiszen Budapestről vasúton átszállással, de közúton is több mint két és fél óra alatt érhető el.

Itt az idő, hogy felfedezzük ezt a környéket! A pályaszakasz mentén óriási erdőségek, dombok, tavak sorjáznak. Csobbanjunk egyet a kisvasút végállomásánál, a Lenti Termálfürdőben, és nézzük meg a lenti várat. Pákán Öveges József nemrégiben felújított szülőháza (látogatás csak előzetes bejelentkezéssel) kihagyhatatlan látnivaló. Kistolmácson, a végállomásnál horgásztó, Bázakerettyén és Lentin pedig termálvizes fürdő várja a pihenni vágyókat.

Lenti Termálfürdő
Lenti TermálfürdőLenti Termálfürdő és Szt. György Energiapark / Facebook

Kicsit távolabb a kisvasút vonalától, a természetkedvelőknek mindenképpen ajánlott a mamutfenyőkkel és gazdag egzóta, azaz évgyűrű nélküli fafajgyűjteménnyel rendelkező budafapusztai arborétum megtekintése. Szécsisziget sincs pár kilométernél messzebb, itt egy barokk Andrássy-Szapáry kastély és egy vízimalom áll, mindkettő látogatható.

Oszd meg másokkal is!
Mustra