Szobafitnesz Bánkuti Gabival: négy recept egy közös fogyókúrás vacsorához

Zanza!

Volt már szó arról, hogy a testmozgás önmagában nem elég, az étkezésre is oda kell figyelni ahhoz, hogy valaki formába jöjjön. Hétvégenként a résztvevőknek magukról kellett gondoskodniuk, kivéve azt a vasárnapot, amikor Bánkuti Gabi főzött rájuk. Persze erről is készült videó!

A közös vacsora

Az életmódváltó programunk végének közeledtével Bánkuti Gabi megvendégelte a résztvevőket. Evés közben pedig megbeszéltek, mik voltak az elmúlt pár hét legjobb, legrosszabb, legemlékezetesebb pillanatai, valamint azt, hogy ki milyen eredményekre számít.
(A recepteket az ételekhez a videó alatt találja!)

A receptek

Diétás zöldséges csirkeleves Bánkuti Gabi módra

Ötvöztem a nagymamáim és anyukám isteni leveseinek receptjeit. Szeretem, ha nagyon sok és sokféle zöldség van benne. Mindenki a saját szája íze szerint tudja alakítani, lehet beletenni zöldbabot, cukorborsót is, de akár egy kis libamájjal is meg lehet bolondítani.

z3

Hozzávalók:

  • 3 nagy csirkemell
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 zellergumó
  • 1 nagy karalábé
  • 1 marok gomba
  • 1 marok karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • egy kisebb káposzta
  • pár cikk fokhagyma
  • sáfrány
  • őrölt és szemes bors
  • petrezselyem
  • póréhagyma
  • zellerszár
  • kókuszzsír

Elkészítés:

A répákat, karalábét, a zellert és a csirkemellet megmossuk és felkockázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a gombát felnégyeljük. A fokhagymát megpucoljuk és a szemes borssal együtt teafőzőbe tesszük. A hagymát is előkészítjük, azaz megmossuk, levágjuk a végeit, de a héját rajta hagyjuk. A paprikát és a paradicsomot picit bevagdossuk, ezeket a káposztával együtt csak az íz miatt főzzük bele a levesbe.

Veszünk egy nagyobb edényt, felforrósítjuk benne a kókuszzsírt, majd a megmosott zöldségeket rádobjuk és átforgatjuk egy kicsi Himalája vagy nátriummentes sóval. Ezután hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, összeforgatjuk, majd langyos vízzel felöntjük. Ízesítésnek beletesszük a hagymát egészben, a káposztát, a paradicsomot, a paprikát, valamint a fokhagymát és szemes borsot tartalmazó teaszűrőt, és felforraljuk. Ha lehaboztuk, beletesszük a petrezselymet és a felaprított póréhagymát, majd lassú tűzön főzzük tovább. Mielőtt kész lenne, ki lehet venni az ízesítésnek használt zöldségeket és fűszernövényeket, illetve 20 perccel a leves teljes elkészülése előtt mehet bele a gomba és a karfiol is.

Savanyú káposztán sült filézett csirkecomb

A versenyzői időszakomból maradt meg ez a receptem. A fő szempont az volt, hogy gyorsan el lehessen készíteni, ne legyen túl drága, de az egészséges életmódba belepasszoljon. Mivel nem volt más itthon, csak az alábbi hozzávalók, készítettem egy ilyen ételt. Azóta több barátnőm átvette tőlem. Az ízélményt lehet fokozni savanyú almával, tejföllel, baconnel és pirospaprikával. 

z2

Hozzávalók:

  • 500 g savanyú káposzta
  • 5-6 filézett csirkecomb
  • gomba ízlés szerint
  • 1-2 fej vöröshagyma
  • őrölt bors 
  • szemes vagy őrölt fűszerkömény 
  • tökmagolaj
  • reszelt sajt a tetejére (elhagyható)

Elkészítés:

Óvatosan átmossuk a savanyú káposztát és tökmagolajos tepsibe fektetjük, majd rászórjuk a felcsíkozott gombát, valamint a felkarikázott vöröshagymát. Erre fektetjük a fekete sóval és borssal fűszerezett csirkecomb filéket. Ha akarunk tehetünk még rá hagymát, gombát, majd lefedve az előmelegített sütőbe tesszük kb. 50 percre. Ez után kivesszük, megszurkáljuk, hogy elég puha-e, ha igen, akkor sajttal megszórva visszadugjuk a sütőbe, pirosra pirítjuk.

Olasz saláta melegen

Korzikán tanultam a receptet, az olasz-francia házibácsim készítette el nekem. Ők külön eszik a salátákat, én viszont most köretként tálaltam.

Hozzávalók:

  • 2 kisebb cukkini
  • 1 db padlizsán
  • 3-6 db kaliforniai paprika több színben
  • 2-3 db burgonya vagy édes burgonya felkockázva
  • pár szem érett paradicsom
  • 2 fej hagyma apróra vágva
  • friss bazsalikom és oregánó
  • Himalája só
  • bors
  • olívaolaj
  • tetszés szerint olívabogyó apróra vágva, illetve én még prosciuttót vagy más olasz sonkát szoktam beletenni.
  • tetszés szerint fokhagyma

Elkészítés:

Olívaolajat egy edényben felmelegítjük, először kicsit megdinszteljük benne a hagymát, majd jöhetnek a zöldfűszerek, a só, bors és a zöldségek. Az egészet átforgatjuk, még egyszer fűszerezzük, és lassú tűzön készre főzzük. Akkor lesz igazi, ha szinte pörköltállagúra áll össze.

Lazac fűszeresen

Az egyik résztvevő nem szereti a húst, ezért lazacot készítettem neki. A lazac finom és porhanyós hal, tele omega-3 zsírsavval, ami nagyon jó hatással van a szívre és érrendszerre, valamint az idegrendszerre. A halak fogyasztása az esti órában javasolt, mert emésztésük nem terheli meg a szervezetet.

Hozzávalók:

  • 1 csomag lazacfilé
  • kókuszzsír vagy olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors, fokhagyma, zöldfűszerek és citromlé

Elkészítés:

Felhevítjük a kókuszzsírt, beletesszük a lazacfilét és sütés közben fűszerezzük. Ahogy megpirul az alja, már fordítjuk is. Pár perc alatt készen is vagyunk. Aki szereti friss citromlével öntözze meg és még párolja egy percet.

Fehérjés csokis süti diétásan

A nagypapám cukorbeteg volt, a nagymamám ezért nagyon sok diétás süteményt készített neki, ennek a receptnek az alapja is tőle származik. Ez a sütemény 3-4 napig is eláll, lehet enni magában vagy diétás lekvárral leöntve is.

z1

Hozzávalók:

  • 300 g zabkorpa vagy- pehely, ha belefér a kompromisszumos paleózás
  • 1 csésze kókuszreszelék 
  • 1 csésze darált dió 
  • pici szódabikarbóna, hogy ne száradjon ki 
  • xilit vagy másfajta édesítőszer 
  • egy pici só 
  • 10 db tojásfehérje 
  • 1-2 db reszelt alma 
  • 3 kanál csokis fehérjepor (elhagyható, cukormentes kakaópor is jó helyette) 
  • étcsoki és mandulapelyhek díszítésnek 

Elkészítés:

Veszünk két nagy tálat, az egyikbe kerül a tojásfehérje, amit pici sóval kemény habbá verünk, a másikba pedig beletesszük a zabkorpát, a kókuszreszeléket, a fehérjeport, a diót, a szódabikarbónát és az édesítőszert. Ha ezeket összekeverjük, annyi langyos vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Egy picit várni kell, hogy megszívja magát a zabkorpa vízzel, de addig el lehet készíteni a fehérjehabot. Ha ez megvan, a habba óvatosan adagoljuk bele a masszát, és a végén tegyük bele a reszelt almát. A sütitésztát önthetjük tepsibe vagy muffinformákba is kanalazhatjuk.

A tetejére mandulaforgácsot, diót és étcsokoládét teszek. Előmelegített sütőben 150 fokon 40 perc alatt készre sütöm.

Ha valaki nagyon szereti a mákot, a fehérjepor helyett azt is tehet bele, illetve ízesítéshez lehet használni citromhéjat és fahéjat is.

Koordinációs gyakorlatok

Az új otthoni tornavideóban bőven lesz kéz- és lábemelés, és nem árt, ha egy tükör is van a közelben, vagy valaki, aki megnézi, hogy megfelelő-e a testtartása. A fitneszszőnyegre pedig most biztosan kelleni fog egy törülköző, hogy könnyebben menjen az emelgetés.

Blogmustra