#ÉLETEM

Igenis van alapja a férfináthának!

2016. január 15., péntek 14:10

A férfinátha kifejezést azokra a helyzetekre használják, amikor a férfiak a szükségesnél többet panaszkodnak az egészségi állapotuk miatt. Eddig csak nevettünk az egészen, most viszont jobb, ha komolyan vesszük a panaszáradatot, az IFLScience szerint ugyanis nemtől függ, hogyan mennyire vagyunk ellenállóak az influenzával szemben, és ebben az ügyben a nők állnak nyerésre. Az oldal egy, az American Journal of Phisiology - Lung cellular and Molecular Phisiology című folyóiratban megjelent kutatásra szerint mindenről az ösztrogén, egészen pontosan annak hiánya tehet.

A Johns Hopkins Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy az ösztrogénnek volt-e bármilyen hatása arra, hogy az influenzavírus milyen választ ad. Bár ez a hormon elengedhetetlen a női szervezet megfelelő működéséhez, fontos szerepet játszik férfiaknál is, igaz náluk kis mennyiségben van jelen.  De vissza a kutatáshoz, a szakemberek a vizsgálathoz a A-típusú influenzavírust és két nemtől származó orrszövetet használták, és először ösztrogénnel, illetve szelektív ösztrogén receptor-modulátorokkal, majd magát a vírussal kezelték a sejttenyészeteket. 

Arra jutottak, hogy azok a női sejtenyészetek, amiket 24-72 órával a fertőzés előtt ösztrogénnel kezeltek, sokkal ellenállóbbak voltak a vírussal szemben, míg a férfiaktól származó sejteken sajnos ez sem igazán segített. Vagyis az ösztrogén vírusellenes tulajdonsága sajnos csak az egyik nemnél érvényesül. A pontos okra egyébként nem derült fény, de valószínűleg az ösztrogén sejtanyagcserét csökkentő képességével van összefüggésben - ami a vírus terjedését is akadályozza.

Sabra Klein, a tanulmány vezetője elmondta, hogy bár más kutatások már bebizonyították, hogy az ösztrogén fontos szerepet játszik a HIV, ebola és hepatitisz elleni küzdelemben, az ő vizsgálatuk az első, ami a hormon nemspecifikus tulajdonságait tárja fel.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta