#ÉLETEM

A sótól is lehet másnapos

2015. október 31., szombat 10:12

Egy nagyobb buli vagy baráti iszogatás után mindenki ébredt már arra, hogy a szája kiszáradt, a feje fáj és rossz a közérzete. Ráadásul minél idősebb, annál rosszabbul bírja a dehidratáltságot, amit az alkohol okoz. Persze nemcsak az alkoholtól, de a sós ételektől is dehidratáltnak érezheti magát. 

A Daily Mail szakértői szerint a só ugyanúgy dehidratáltságot okoz, mint az alkohol, ezért ha legközelebb arra ébred, hogy a szája és a szeme kiszáradt, a fáj a feje, rossz a gyomra és a közérzete, akkor ne az legyen az első gondolata, hogy elkapott valamilyen kórt, hanem az, hogy túl sok sót fogyasztott előző este

Mi is a dehidratáltság? 

A dehidratáltság oka egyszerű: ha a szervezet vizet veszít és azt nem pótolja, akkor folyadékhiány áll be. Ezt részben a száj-, a torok- vagy a szemszárazság jelzi, de vannak más tünetek is. A víz az egyik fő alkotóeleme a vérnek, és ha kevés a folyadék a szervezetben, csökken a vérnyomás és letargikusnak érezheti magát. Ugyanez okozza a hasogató fejfájást is, ugyanis a vérnyomás csökken, kevesebb vér és oxigén jut az agyba, a vérerek pedig kitágulnak az agy körül. 

Az alvás csak ront a helyzeten

Ha már úgy fekszik le, hogy a folyadékhiány jeleit mutatja, csak kellemetlenebb lesz a reggele. Éjszaka ugye nem igazán iszunk, vagyis fokozódik a dehidratáltság, ráadásul nem tud majd rendesen aludni, mert ha a szervezete vízháztartása felborul, csökken a melatonin, vagyis az alvási ciklust irányító hormon szintje is, az egyéb tünetekről nem is beszélve. 

Már a kis mértékű dehidratáltság is kellemetlen

A British Journal Of Nutrition tanulmánya szerint már az is fejfájáshoz és másnaposság érzéséhez vezet, ha a testünk vízkészletének 1,5%-a hiányzik. A kísérletükben bebizonyították férfiakat és nőket egyaránt érint ez a probléma, a hangulatváltozás viszont jelentősebb volt a nők körében. Az ilyen kismértékű dehidratáltsághoz pedig sokszor elég némi sós vacsora is. 

A sótól is szomjas lesz

Anthony Heagerthy, a Manchesteri Egyetem Kardiovaszkuláris Kutatóintézetének vezetője elmondta, hogy a sós ételek miatt magas lesz a vér nátriumtartalma, ezt pedig a dehidratáltság érzését váltja ki az agyban, emiatt érez szomjúságot, míg az agy elkezdi átcsoportosítani a test vízkészletét, hogy felhígítsa a vért. és tényleg beáll a folyadékhiány. Persze ha sok sót visz be a szervezetébe, az kiszáríthatja a szájpadlást és az ajkakat is. "Önök szerint miért adnak a kocsmákban sós mogyorót és rágcsálnivalót? Hogy szomjas legyen tőle a vásárló és még több italt vegyen" - vezette le egy egyszerű, de életszerű példával Heagerthy a megoldást.  

Jóval több sót eszünk, mint kellene

WHO tájékoztatása szerint napi 5 gramm az ajánlott sóbevitel, ehhez képest napi 8,1 gramm sót fogyaszt egy átlagos ember. A mirelit pizzák átlagosan 9,45 gramm sót tartalmaznak, míg egy kínai menü 8,1 grammot, így nem nehéz kiszámolni, hogy ha egyszer ilyet eszik vacsorára, akkor jóval túllépi az ajánlott mennyiséget. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta