#ÉLETEM

Ezért tűnik el teje a közös hűtőből

2015. október 9., péntek 08:51

Mindenkivel előfordult már a munkahelyén, hogy tejet öntött volna a kávéjába, de az egyszerűen eltűnt a hűtőből. Vagy nyúlt volna a tűzőgépéért, de az nem volt a helyén. Esetleg az, hogy zenét szeretett volna hallgatni, de nyoma veszett a tegnap este az asztalon hagyott fejhallgatójának. Bár általában kisebb értékekről van szó, a munkahelyi lopások kifejezetten gyakoriak. A Fast Company most annak járt utána, hogy mi áll az egész hátterében. Kiderült, hogy becsületesebbnek hisszük magunkat, mint amilyenek vagyunk, miközben  elfelejtünk szólni, ha a pénztáros túl sokat adott vissza, nem teszünk pénzt a becsületkasszába, ha az irodai konyhában kávézunk és így tovább. De nézzük az okokat! 

1. Rövid távon gondolkodunk

Az emberi viselkedést legtöbbször az irányítja, hogy mi az, amitől az adott pillanatban jól érezzük magunkat. Ha éhesek vagyunk és a közelünkben van étel, akkor megesszük. Igen, még akkor is, ha más kajáját elvenni piszok dolog. Az oldal szerint érdemes – nem túl durva – figyelmeztető üzeneteket hagyni a hasonló bűntények leggyakoribb helyszínén. Nálunk például ilyen lehetne a hűtő.

2. Egyszerű

Mindenki hajlamos arra is, hogy azt a dolgot válassza egy adott pillanatban, amit a legkönnyebb megszerezni. Az ételnél maradva: ha éhesek vagyunk, nemcsak gyorsabb (lásd első pont), de sokkal könnyebb is lenyúlni a másikét, mint elmenni a boltba, ott sorban állni és fizetni érte. Apropó, pénz, jöjjön a következő pont!

Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

3. Nincs nyoma

Egy kutatás szerint az emberek 30-60 százaléka simán elteszi a több pénzt, ha szerintük nem visszakövethető, amit tettek. Vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy ha olyan fotó van a közelben, amin egy emberi arc (vagy akár csak egy szem) látható, máris kisebb eséllyel csenünk el valamit, mert úgy érezzük, hogy figyelnek minket. A vallásos emberek még ennél is elővigyázatosabbak: nekik falon lógó kép sem kell, ugyanis azt gondolják, hogy Isten figyeli őket.

4. "Én nem vagyok ilyen"

Az utolsó tényező a pszichológiához kapcsolódik: az emberek sokkal inkább hajlamosak saját magukat hosszú időre visszamenőleg értékelni. Hogy mit jelent ez? Hiába csórtunk el valamit a hűtőből tegnap este, meggyőzzük magunkat, hogy mi egyébként becsületesek vagyunk, hiszen amúgy mindig átsegítjük az idős hölgyeket a zebrán.

Mi a tanulság? Ha rájárnak a cuccaira, tegyen ki egy figyelmeztetést, vagy csak egy "figyelő" fotót, és valahogy emlékeztesse a többieket arra, hogy ha a jövőben is szeretnék azt hinni, hogy ők valójában jó emberek, akkor ne járjanak tilosban. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta