Hét tuti tengerpart, ha nem volt még nyaralni

Még nem foglalta le a nyaralását, és egyszerűen nem tud dönteni, merre induljon? Csak abban biztos, hogy tengert szeretne látni? Van egy csomó tippünk! Önnek már csak azt kell eldöntenie, hogy fehér vagy rózsaszín homokot esetleg aprókavicsos plázst szeretne inkább, és hogy akar-e várost nézni, vagy legszívesebben egész héten ki se jönne a vízből.

Tengerpartok, ahol a pihenésé a főszerep

Ölüdeniz, Törökország

Törökország idén nagyon népszerű a magyar utazók körében. Ennek ellenére nem biztos, hogy sokan tudják, hogy a törökországi Ölüdenizben található a mediterrán térség egyik legtöbbet fotózott tengerpartja. Nevét szó szerint holt tengernek fordíthatjuk, a turisztikai hivatal azonban jobban szereti a Blue Lagoon, vagyis kék lagúna angol nevet. Az öböl, illetve a lagúna homokos partjának és viharban is mozdulatlan, fantasztikus kékségű vizének köszönheti népszerűségét. Ölüdeniz tengerpartja kavicsos, a tenger tiszta vizében pedig remekül lehet búvárkodni.

Ayia Napa, Ciprus

Az Ayia Napa partszakasz Ciprus délkeleti részén igazi nyüzsgő plázs, Európa összes nációja együtt napolajoz és kavar, tavasztól őszig a csillogó testek és csillogó homok hazája ez a pár kilométer. Bár az üdülőhely fehér homokos strandjai népszerűek minden korosztály körében, az éjszaka habpartizó, nappal szerte a parton koktélbárokban időző fiatalok létszámfölénye nyilvánvaló. 

De Ayia Napa azonban nemcsak diszkóiról, hanem mind a 14 strandjára vonatkozó Kék Zászló minősítéséről is híres. Azaz kiválóan tiszta – és valószerűtlenül türkizkék – vizű és rendezett környezetű, jól megközelíthető, és kifogástalan vécékkel ellátott, biztonságos strandokat találunk itt.

Foglaljon nyaralást a Travelón!

Görögországba vágyik? Akár egy csendes apartmanban, akár luxusszállodában pihenne a Minotaurus szigetén, itt megtalálja a kedvére való krétai ajánlatot. Inkább Horvátország vonzza? Az Adria ékköve a Rab-sziget, ami egyaránt remek kikapcsolódást jelent a családosoknak, és a gyermek nélkül pihenőknek is. Nézze meg ajánlatainkat, és válasszon kedvére való utazást! (X)

Elafonissi, Kréta

A Kréta szigetén található Elafonissi tengerpartján a rózsaszín homok és az alig térdig érő, langyos tengervíz verhetetlen kombináció, nemcsak kisgyerekesek számára. Az európai strandok közül ez az egyik legjobb, csak ne egy szeles napon menjünk. Görögországba utazók a biztonság kedvéért olvassák el ezeket a tudnivalókat mielőtt útnak indulnak.

Ha strandolna, de nézelődne is

Rab sziget, Horvátország

Ha a főszerepet a strandolásnak szánja, de esténként egy kellemes kis óvárosban andalogna, a horvátországi Rab sziget az önnek való. Rab város szűk sikátoraival, hangulatos kikötőjével és templomtornyaival tökéletes az esti sétákhoz. Lopar pedig fenyőkkel árnyékolt homokos strandjai, és a különösen sekély, Rajska plaža (Paradicsom-strand) miatt remek célpont. A Paradicsom-strandon még 500 méter után is gyalogosan lehet haladni a vízben, így kisgyerekeseknek is jó választás.

Szardínia, Olaszország

Ha strandolni éppen annyira szeret, mint kirándulni és ősi kultúrákat felfedezni, a végre fapadossal is megközelíthető Szardínia a tökéletes választás. A sziget körül, ahová az olaszok is imádnak nyaralni járni, olyan tiszta és kék a víz, amilyet nagyon kevés helyen látni. A nyugati parton Is Arutas a legjobb fürdőhely, ahol egészen apró fehér kavicsok borítják a strandot. Ettől a víz vakító kék lesz, és ezen a felületen feküdni is tökéletes: csak az előnyeit ötvözi a homokos és a kavicsos partoknak. A sziget keleti oldalán pedig Golfo di Orosei kis strandjaiba szerettünk bele. A legjobbak szárazföldről nem is megközelíthetőek, csak csoportos túrával, bérelhető motorcsónakon vagy kajakon, így a tömeg is jóval kisebb itt. A látnivalók köztül pedig anuraghék romjait, és kontinensünk egyik legmélyebb kanyonját emelnénk ki.

Valencia, Spanyolország

Szeretne ismeretlen városokat felfedezni, de azért a tengerparti nyaralás hangulatáról se mondana le teljesen? Valencia mind építészetileg, mind pedig lakóit tekintve hihetetlenül sokszínű, bónuszként pedig remek strandokkal rendelkezik. Az óvárost a mór, a reneszánsz és a gótikus stílusjegyek izgalmas kavalkádja jellemzi, míg a városközponttól a tenger felé haladva egy nyüzsgő, avantgárd metropoliszba érkezünk. Ha pedig már elviselhetetlenné fokozódna a kánikula, pattanjanak buszra és meg se álljanak egészen a partig, ahol egymást érik a jobbnál jobb strandok.

Közép-Vietnam

Távoli, egzotikus helyre vágyik, ahová nyáron is érdemes elutazni? Közép-Vietnam, Hue környéke például ilyen, itt a legmelegebbre ugyanúgy nyáron kell számítani, mint nálunk, Vietnam középső részén alig két nap alatt akár három világörökséget – a Császári Citadellát Huében, Hoi An városát, és a My Son szentélyegyüttesét – is kipipálhat, a nyaralás többi részét pedig töltheti mondjuk Danang aranyló homokú tengerpartján. De a világörökség-vadászat közben is lesz alkalom csobbanni: Hoi Anból rövid bicikliúttal az ország egyik legszebb tengerpartját érhetjük el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra