#ÉLETEM

Így vegyen jó bringát a gyereknek!

2015. május 28., csütörtök 09:13

Az első tanács: akárcsak az autóvásárlásnál, itt se a szín döntsön! Igen, míg nekünk az ár számít, a gyermekünknek talán ez a legfontosabb, de a kerékpárüzletek kínálata elegendő lehetőséget biztosít a kompromisszumos megoldásokra. Azt pedig sajnos el kell fogadni, hogy ahogy nő a gyerek, folyamatosan egyre nagyobb kerékpárt kell neki vásárolni. Általában jól látható, hogy a gyermek mikor növi ki a bringát: vagy a nyerget nem lehet már tovább emelni, vagy azt tapasztaljuk, hogy túl kicsi a nyereg-kormány távolság és helytelen lesz a testtartás.

A VELO.hu összeszedte a témakör legfontosabb információit.

Kinek mekkorát?

meretek
Fotó: velo.hu

12”-os kerékméret

Általában ez az első igazi, pedállal hajtott kerékpár, és 2-3,5 éves kor között a legjobb választás. A vázkialakításnak köszönhetően könnyű átlépni rajta, így ezen a legkönnyebb megtanulni biciklizni. Az egyik első és legfontosabb lecke pedig az, hogy a fékezés nem abból áll, hogy a gyerek lerakja a lábát, hanem erre külön berendezés van, amit neki kell majd használni. Ennél a méretnél mindenképpen a kontrafékes modelleket kell keresni.

12-es
Fotó: velo.hu

14”-os kerékméret

Ez egy ritkább, köztes méret a 12”-os és a 16”-os között. Azoknak a gyerekeknek lehet jó választás, akik később, 4-5 éves kor között ismerkednek a biciklizéssel. Itt is fontos szempont a kiválasztásnál, hogy kontrafékes legyen. Óva intünk mindenkit attól, hogy „veszek neki egy kettővel nagyobbat, majd belenő, én spórolok legalább egy keveset”. TILOS! A gyerek ugyanis nem tudja biztonsággal kezelni és hajtani a számára túl nagy járgányt, így nem fogja szeretni, nem akar majd vele tekerni. A cél pedig pont az lenne, hogy meghozzuk a kedvét.

16”-os kerékméret

Az első olyan méret, amelyet tartósan nyúznak a gyerekek. Ez a kategória a 4-6 éveseknek felel meg. A 16”-os bicikli átlépési magassága már valamivel nagyobb, azonban még mindig kellően kicsi a váz. A pedálok is alacsonyan vannak, hogy a megállás és a fel- leszállás minél könnyebben menjen, így a gyermek biztonságérzete is nagyobb.

16-os
Fotó: velo.hu

20”-os kerékméret

Ez a leggyakoribb méret és egyben a leghosszabb ideig használható típus, általában 6 éves kortól egészen 9 éves korig ajánlható. Kereke megegyezik a gyermekek és felnőttek által egyaránt hajtott BMX kerékmérettel. A kínálat is itt a legszélesebb, számtalan variáció közül választhatunk az egysebességestől a váltós modellekig, merev villával vagy teleszkóppal és különböző vázformákkal. 

24”-os kerékméret

Ha 7-8 éves kor környékén úgy látjuk, hogy gyermekünk már nagyobb kerékpáron is biztonságosan tudna hajtani, akkor következhet a 24″-os kerékméret. Ezt a lépést mindenképpen javasoljuk, mielőtt 26”-os kerékméretű mountain bike-ra váltanánk. Ez a méret hasznos, ha egy alacsony vázmérettel rendelkező 26”-os kerekű MTB még túl nagy, de a 20”-os már túl kicsi. Általában 7-11 éves kor közötti időszakban a 24”-os kerékpár az ideális átmenet a komolyabb bringák előtt. Akárcsak a 20”-ost, ezt a méretet is sokáig tudják nyúzni a gyerekek. Ebben a méretben általában már többsebességes, váltós modelleket találunk, jellemzően a felnőtt bringákon használatos felni - vagy tárcsafékekkel. Gyakorlatilag csak a kerék- és vázméretben térnek el a felnőtt MTB modellektől.

24-es
Fotó: velo.hu

Mire figyeljünk vásárláskor:

  • Nagyon fontos a minőség! Az olcsó, áruházi darabok gyenge csapágyazásai hamar elhasználódnak és tönkremennek. A rossz csapágyak, illetve teljes hiányuk miatt a gyerek nem tudja hatékonyan hajtani a bringát. Ebből és a kerékpár súlyából következik, hogy milyen sebesség elérésére képes a gyermek és mennyire fárad el tekerés közben.
  • Csak olyan gyermekkerékpárt vásároljunk, amelyik cserélhető belsővel és felfújható gumival rendelkezik. Felejtsük el a tömör gumit!
  • Ellenőrizzük, hogy a bicikli kontrafékes-e, és alkalmas-e a szerkezet megállítására. A kézifék lehet tartozék, de kisgyermekkorban (2-6 éves) a kontrafék ajánlott! A gyermeknek még akkor sem lenne elég ereje a hatékony fékezésre, ha a fékrendszer a felnőtt kerékpárokon megszokott minőségű lenne.
  • A pontos méret kiválasztásnál a kerék- és vázméretre kell figyelni. 24”-os kerékméretig egy kerékmérethez általában egy vázméret tartozik.
  • A váz tekintetében egy nagyon fontos adatra kell figyelnünk, ez pedig az átlépési magasság. Az optimális méretet úgy állapíthatjuk meg, hogy a biciklin átlépve és a nyeregig hátralépve (NEM ráülve!) addig emeljük az első kereket, míg a váz felső csöve a gyermekhez nem ér. Ha ez a gyereknél kb. 10 cm a talajtól számítva, akkor megfelelőnek tekinthetjük a választott gépet.
  • Ha a gyerek nincs velünk a vásárlásnál, úgy még otthon mérjük meg a belső lábhosszát! A kapott eredményből 10 centit levonva megkapjuk az optimális átlépési magasságot. Ha a váz (vagy a kiválasztott kerékméret) még túl nagy, a megállásnál nem fogja tudni letenni a lábát, és eldől a bringával. A csúnya sérüléseken túl egy ilyen eset akár egy életre elveheti a gyermek kedvét a kerékpározástól. Alacsony növésű gyermeknél sose válasszunk eggyel nagyobb kerékpárt, hogy spóroljunk. A biciklit hiba lenne úgy kezelni, mint egy nagyobb ruhadarabot, hogy majd belenő a gyerek, mert balesetveszélyes!

Miért jó a szakbolt?

Egy szaküzletben akár több száz kerékpárt is eladnak egy évben, és a nagy áruházláncokkal ellentétben az eladóknak hatalmas a szakmai tapasztalata, amit szívesen meg is osztanak velünk. A szaküzletek kínálatából ugyan kimaradnak a gazdaságos áruházi biciklik, cserébe viszont tartós, megbízható gyártótól származó terméket vásárolhatunk megfelelő tájékoztatással és szaktanácsadással, beállítva, megbízható műszaki állapotban, garanciális szervizszolgáltatással, valamint háttérrel. Így amikor a gyerek kinövi a bringáját, megörökölheti egy kisebb testvér vagy akár el is adhatjuk.

Ha szeretné megnézni az itthon elérhető minőségi kínálatot egy helyen, ITT megteheti!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta