#ÉLETEM

Ekcémával küzd? Mosogasson!

2015. február 27., péntek 16:30

Bár a mosogatógép már egyre több háztartásban alapfelszerelés, a hagyományos, de melósabb módszereknek is megvannak a maguk előnyei. Egy, a Pediatrics című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint ugyanis ha kézzel mosogatjuk el az edényeinket, csökken az allergia kialakulásának veszélye. Ehhez kapcsolódik az a higiénia-hipotézis is, amely azt állítja, hogy manapság azért olyan sok a gyerekek közt az allergiás, mert túl tiszta a környezetük.

Az évek során több kutatás is bebizonyította, hogy gyerekkorban számos tényező (például a házban, ahol a gyermek élt, volt-e háziállat, evett-e halat, természetközelben élt-e, stb.) összefüggésbe hozhatóak az allergia kialakulásának alacsonyabb kockázatával. A legfrissebb vizsgálat szerint erre a listára felvehetjük a mosogatást is. "Ha már fiatalkorban találkozik a szervezetünk a baktériumokkal, az immunrendszerünk sokkal edzettebb lesz. Azt gyanítottuk, hogy ebben a mosogatás is szerepet játszik, de mivel nem tudtuk biztosra, ezért egy kérdőív keretében feltettük a kérdést" – mondta dr. Bill Hesselmar, a göteborgi Szilvia Királynő Gyermekkórház munkatársa, az előbb említett tanulmány egyik szerzője. 

455851946
Fotó: Ute Grabowsky / Europress / Getty

Dr. Hesselmar és csapata több mint ezer 7-8 év közötti svéd gyermek szüleit és nevelőjét kérdezte meg. Az eredmények igazolták, hogy azoknál a családoknál, ahol inkább kézzel mosogattak, sokkal kisebb valószínűséggel voltak allergiásak a gyermekek, egészen pontosan negyedüknek (23%) volt korábban ekcémája, míg azokban a háztartásokban, ahol a gépi mosogatás volt a menő, a gyermekek 38%-ára volt ez igaz.  A szakemberek arra is rájöttek, hogy nem szükséges, hogy a gyermekek maguk mosogassanak el, elég, ha kézzel mosogatott evőeszközökkel és tányérokról esznek. Ez nem meglepő, hiszen egy korábbi kutatás pedig azt bizonyította be, hogy a mosogatógépek kevesebb baktériumot hagynak rajtuk, azt meg ugye, tudjuk, hogy minden háztartás legmocskosabb pontja a mosogató.

Érdekesség: a hasonló életmód miatt többek között a túlzsúfolt háztartás és az alacsony társadalmi-gazdasági státusz is összeköthető az említett betegségek ritkább megjelenésével, és nagyobb volt a különbség azoknak a gyereknek a javára, akik javarészt farmokról származó ételeket fogyasztottak.

A tanulmány egyébként számos kérdést hagy lezáratlanul: például azt, hogy a mosogatás miért csak az ekcéma alacsonyabb előfordulásával társul, és miért nem hat például az asztmára, vagy hogy miért ilyen egyértelmű az összefüggés, hiszen a kézi mosogatáshoz is szükség van mosogatószerekre, ráadásul ezek között is vannak antibakteriális termékek is. Hesselmar és csapata természetesen ezekre a kérdésekre is szeretné megtalálni a választ.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta