#ÉLETEM

7 tipp, hogy a kiskutyából ne legyen hisztis szörnyeteg

2014. október 9., csütörtök 11:30

Az aprócska kutyák sokak gondolataiban úgy élnek, mint cuki kis zsebcirkálók, akikkel fotózkodva tuti a minimum 100 "like" a Facebook selfie-ken. Mások számára idegesítő kutyakezdemények, rengetegen agresszívnak, kiszámíthatatlan kis vakarcsnak bélyegzik meg őket, és sokszor kutyaszámba sem veszik őket. Pedig a kis termethez gyakran hatalmas személyiség párosul. Ebben az írásban sok év "kiskutyás apa" tapasztalatát igyekeztem besűríteni...

Ugatni joga és kötelessége

A kistermetű kutyák többsége a génjeiben hordozza az ugatási kényszert: valaha a tibeti szerzetesek afféle riasztóként tartottak kicsi kutyusokat a kolostorokban. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy agresszív módszerekkel csendre nevelik a kutyájukat – ennek számomra legrémisztőbb módja az elekrosokkolóval ellátott nyakörv. Több mint húsz év gazdi-tapasztalattal a hátam mögött azt kell, hogy mondjam: befogni a kutya száját olyan, mintha ráparancsolnánk valamelyik családtagunkra, hogy ne beszéljen többé. Természetesen én is rászólok a kutyáinkra, ha percek óta ugatnak a ház előtt elhaladó minden egyes járókelőre, de illúzióim nincsenek, és büntetést se rónék ki rájuk, amiért hangot adnak a nemtetszésüknek, ha valaki a területüket veszélyezteti, vagy szimplán csak dumálni akarnak a párhuzamos utcában lakó cocker spániellel.

shutterstock 195196937

Hős megmentő, vagy rossz szülő?

Gyakori tévhit, hogy a kistestű kutyák mind agresszívak – ennek oka pedig ismét csak egy sűrűn elkövetett nevelési baki. Ha egy nagyobb kutyust el akarunk rángatni egy bűzlő szemétkupactól vagy egy veszélyesen vicsorgó kutyától, eszünkbe sem jutna felkapni. Ám a kiskutyát egyszerűen kiemeljük a nem kívánt helyzetekből, így megfosztva a lehetőségtől, hogy szót fogadjon. Ennek következtében ahhelyett, hogy megtanulná mit szabad és mit nem, ingerült lesz, amiért sosem hagyják őt “kiteljesedni”, és ide-oda pakolgatják, mint valami táskát.

Pici kutya – nagy séta

A sétáltatás sok kiskutya-gazdánál abban merül ki, hogy kézben kiviszik a kutyát valami gyepre, ott elvárják tőle, hogy percek alatt elvégezze a kis- és nagydolgát, majd mehet is vissza a kanapéra szuszogni a párnák között. Ám a kiskutyáknak – mint minden érző, értelmes lénynek – ingerekre, élményekre, életre van szüksége. Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott lélek legyen, talákoznia kell más kutyusokkal, körbe kell szimatolnia a fél világot, és meg kell tanulnia használni a lábait másra is, mint az ágyba ugrásra. Persze egy csivavának nyilván nincs annyi mozgásigénye, mint egy agárnak, de ezért érdemes észben tartani: annál hosszabb, boldogabb élete lesz a kutyusnak, minél fittebb és frissebb szellemileg és testileg.

shutterstock 205503862

S.O.S. – ha a kutyabajba kerül

Kis kutya – hatalmas felelősség: a parkban, ahol akkora kutyák hancúroznak, hogy gyakorlatilag észre sem vennék az apró termetű ebet, jobb a kedvencet pórázon tartani. Persze nem lehet mindig így a kutya, ezért érdemes megtanítani neki legalább a néhány alapszabályt. Nálunk például a “hopi” azt jelenti, Özge kutyámnak – aki a kínai meztelen nemzetség büszke tagja – azonnal fel kell ugrania az ölembe. Így ha épp köztéren póráz nálkül botorkál, és megpillantok egy kaukázusi medveölőt, inkább megelőzöm a balhét.

Nevelés kérdése

A kiskutya szívéhez a gyomrán át vezet az út – és történetesen az eszéhez is. Finom falatokkal jutalmazva gyakorlatilag bármi megtanítható nekik – én már azon sem lepődnék meg, ha Özge egy szép napon megszólalna. Igaz, akkor is csak azt mondaná: “Éhes vagyok!” A szokásos “gyere ide”, “ül”, és “pfuj” mellett érdemes megtanítani nekik a “marad” vezényszót – útkereszteződésnél életmentő lehet. Nálunk szintén napi használatban van a “lefele”, tekintve, hogy a kis termetű kutyák macskákat is megszégyenítve képesek a vacsoraasztal közepére szökkenni.

A fogtündér akcióban

A kiskutyák vékonyka fogai rettenetesen érzékenyek – Özge tízéves korára legalább négy fogát veszítette el, pedig még fogkefét is vettünk neki, hogy felelőségteljesebben ápoljuk a megmaradt fogacskákat. Nem hatotta meg, random hagyta ott a fogait egy-egy falat kajában, így a szárazeledelét nedves kosszttal keverem, és tálalás előtt hagyom, hogy egy kicsit megszívja magát. Arra is figyelnem kell, hogy mivel játszik: a másik kutyusunk tüskés gumilabdája túl nagy falat neki, így ha szuvenírral lepném meg, rendszerint kötélből vagy plüssből készült játékokat válaszok neki.

shutterstock 8050477

A “must-have” darabok

Kiskutyával kicsit olyan az élet, mint egy kisbabával: egész regimentnyi ilyen-olyan eszközzel és kiegészítővel kell felszerelkeznie annak, aki biztonságban akarja tudni pöttöm kedvencét. A kistestű kutyák sokkal hamarabb melegszenek ki, mint a nagyobbacskák – így sokkal hamarabb is szomjaznak meg. Éppen ezért ha hosszabb sétára viszem Özgét, mindig van nálam víz, és a kocsiban is tartunk kutyaitató tálat. Télen ugyanakkor hamar kihűlnek, aminek megfázás, tüdőgyulladás is lehet a vége, így minden kistestű kutyusnak szüksége van egy alap gardróbra: meleg pulóverre, és vízhatlan dzsekire.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta