#ÉLETEM

Nyugalom és szabadság – ez a vitorlázás

2014. július 22., kedd 13:25

Nem talál sok tanácsot a neten az, aki élete első vitorlás élményére készül, csupán néhány olyan alapvető dologba akadhat bele, mint például, hogy mit vigyen magával vagy mire számítson. A vitorlázás különleges élményét, a vízreszállásból eredő szabadságérzetet azonban csak testközelből, a fedélzetről lehet megtapasztalni. Lehetőséget kaptam, hogy egy nap alatt pár kört hajózhassak a magyar tengeren Méder Áron, az ismert magyar földkerülő vitorlázó kapitánysága alatt, a lelkes legénység egyik matrózaként. 

A balatonalmádi kikötőbe reggel érkezünk: a helyszínen régebbi épületrészek fogadnak, a parton itt-ott ladikokkal, a kikötőben kifutásra váró vagy éppen pihenő vitorlásokkal. Méder Áron még a kikötő előtti köszönt, leültet bennünket, majd beszélgetést követően beavat minket a vitorlázás rejtelmeibe. Miután a fedélzetre lépünk,egyből megtudjuk, mi hol található, mire való, és megkapjuk a biztonsági oktatást is. Aztán elindulunk, vigyázva arra, hogy lehetőleg ne menjünk neki semminek: vitorlák kiengedve, tolatunk, fordulunk, manőverezünk.

A pár órás körözés végén várt ránk (illetve rám) egy sikeres parkolás, a vitorlás kikötése, az árbocok összeszerelése. Két szó jutott eszembe a vitorlázásról: nyugalom és szabadság. Vannak extrém sportok, amikre pikk-pakk rá lehet kattanni, nemcsak a mozgás öröme, hanem a velejáró izgalmak és érzések miatt.

Ami fontos:

Naptej, naptej, naptej: feltétlenül vigyen magával! Szüksége lesz szendvicsre, vízre is, valamint törölközőre és fürdőruhára, ha úszna egyet a Balatonban vagy a tengerben. Nem ördöngösség, bárki könnyen megtanulhat egy vitorlást irányítani, ha odafigyel és érdekli a téma.

A részletesebb beszámolót itt olvashatja el!

Hámori Barbara

A Move it, Blondie! sportblog főszerkesztőjének a mozgás csupán pár éve lett az élete szerves része. Olyannyira, hogy úgy döntött, hétről hétre újabb sportokat próbál ki, amelyekből szubjektív beszámolókat ír, ezzel rálátást adva az olvasóknak az óratípusokra és azok részleteire. Az általa készített sztárinterjúkból pedig kiderül, melyik híresség hogyan tartja formában magát és a sportedzők is mesélnek a saját óráik részleteiről. Hámori Barbara fő célja és mozgatórugója, hogy motiváljon mindenkit, aki még nem találta meg a saját sportját.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta