#ÉLETEM

Tudja, meddig használhatja a piperecikkeit?

2014. április 11., péntek 17:11

Ha nem is új, de mindenképpen fájdalmasan tudatosuló információ: a szépségápolási termékek is romlandóak. Ha lejár a szavatossági idejük, akkor nemcsak elvesztik a hatásosságukat, de sokszor még kifejezetten árthatnak is az arcbőrnek vagy az egészségnek. A szempillaspirálon például rövid időn belül képesek megtelepedni olyan baktériumok, amik aztán irritációt vagy akár árpát is okozhatnak, ezért sem szerencsés ötlet például parti előtti közös sminkelést csapni, mindent bedobva a közösbe.

Honnan tudom, meddig jó?

Bár a testükkel sokan lazábbak, de még ők is úgy gondolják (nagyon helyesen), hogy az arcukra azért nem kennek fel mindent. A termékeken konkrét lejárati idő ritkán szerepel, ehelyett egy kis ábrával jelzik a gyártók, hogy a felbontástól számítva meddig szavatolják a minőséget. Keresse a kis nyitott fedelű tégely rajzát, felette egy betűvel (Y-év, M-hónap) és egy számmal, ami pedig az évek, illetve a hónapok számát jelöli. Ez sajnos még mindig nem jelent minden esetben garanciát, így ha elváltozást lát a termék állagában, fura szaga lesz, esetleg irritációt okoz, akkor mindenképp szabaduljon meg tőle és ne kockáztasson!

Rossz helyen tárolja!

Az egyértelmű, hogy a fogkefénket tilos megosztani másokkal (tudta például, hogy Hepatitis C fertőzést is kaphat így?), de ugyanez vonatkozik a spirálra is. Ha közösen készülnek egy koktélpartira barátnőivel, akkor is kínosan ügyeljen arra, hogy lehetőleg ne az egész társaság az ön piperecuccait használja. Bár a legtöbben - pratikus okokból - a fürdőszobában tároljuk neszeszerünk tartalmát, a páratartalom és a gyakran meleg hőmérséklet csak elősegíti a baktériumok szaporodását. Emiatt ajánlatos inkább száraz, napfénytől óvott helyen tartani őket - ezzel az élettartamuk is megnövelhető. Ez különösen igaz a natúr és bió termékekre, hiszen ezek összetételükből adódóan szinte mágnesként vonzzák a mikróbákat.

Akkor mi az igazság?

A hajtás után egy - a Huffington Post cikke nyomán készült - infografikán azt mutatjuk meg, melyik fürdőszobai kedvencét meddig használhatja. Ezek az időtávok persze nem tekinthetők szentírásnak, hiszen akár márkánként is változhatnak a szavatossági idők, de mankónak mindenképpen tökéletesek. Tudta például, hogy a pattanás elleni krémben található benzoyl peroxide már három hónap után elveszti a hatásosságát?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta