#ÉLETEM

Így vészelje át az ünnepeket külföldön

2013. december 18., szerda 10:25

Ha előre reszket attól, hogy miket kell átélnie az ünnepek alatt, és belföldi úticél helyett egyenesen a határon túlra menekülne, segítünk, hogy viszonylag könnyen megközelíthető külföldi városokban vészelhesse át az időszakot. Merre érdemes indulni? Ukrajna vagy Románia felé? Netán Csehországig vagy Lengyelországig kell menekülni? Délen nincs valami elfogadható? Ha eddig valamiért kimaradtak volna az itt felsorolt városok, akkor előbb vagy utóbb érdemes mindegyiket célba venni!

Cesky Krumlov

Nyolc-tíz évvel ezelőtt erre a listára Csehországból még Prágát raktuk volna, csakhogy a cseh főváros szinte teljesen elviselhetetlen lett, annyi turista özönlik oda. És itt nem arról van szó, hogy nekünk büdös lenne olyan városba menni, ami népszerű: Prágában tényleg annyira sokan vannak már, hogy csak tolongva-toporgva lehet haladni a legforgalmasabb csomópontokban, mintha csúcsidőben szeretne valaki buszra szállni. Emellett persze brutálisan felmentek az árak, átalakították a kedvenc kocsmáinkat is, és már azt is képesek vagyunk feltételezni, hogy a sör se olyan finom. Cesky Krumlovban viszont még megvan majdnem minden, amiért Prágát megszerettük: festői szépségű kisváros, ahol hülyére eheti és ihatja magát az ember, bónuszként pedig figyelheti a várárokban a medvéket.

Szarajevó

Az egyik legmenőbb hely, ahol valaha voltunk. A bosnyák főváros egy völgyben fekszik, úgyhogy majdnem minden oldalról hegyek veszik körül. A város viszont a hegyek irányába is terjeszkedett, a házak felfutnak a hegyoldalakra, ami különösen este válik látványossá, amikor felgyulladnak a lámpák. Az apró óvárosnak persze állandóan király hangulata van, akkor is, ha mindenhol kóbor kutyák szaladgálnak. Szarajevóban pedig nem csak gyönyörködni lehet, hanem nagyon finomakat enni és inni is. Olyan csevapot sajnos még mindig nem adnak sehol az országban, amilyet ott készítenek, és olyan burekkal se lehet találkozni. Így aztán Szarajevóról is elmondhatjuk, hogy pompás város, ahol ráadásul hülyére eheti és ihatja magát az ember.

Brassó

Ha valaki pihenni szeretne, és kikapcsolódásra van szüksége, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnia Brassóba is. Brassó is egy medencében fekszik, így a festői látvány: az erdők, a behavazott hegyoldalak természetesen ebben az esetben is adottak. Ha valakinek kedve szottyanna, akkor még lazább sípályát is találhat a környéken. A város szintén nagyon hangulatos, a Tanács tér, a Fekete templom mind lenyűgözőek, emellett csak úgy találomra elindulva is rengeteg, többé-kevésbé eldugott templomot, kaput és bástyát is fel lehet fedezni a városban. Kisebb sétával fel lehet jutni a Fellegvárba is, a Gyűrűk ura-rajongók pedig örülhetnek, mert van itt Fehér torony is, ahonnan le lehet tekinteni Brassóra.

Krakkó

Csak a főtéren egy egész estét el lehet tölteni, amíg bámészkodva bejárja az ember, és időnként a környező utcákba is benéz. Annak ellenére, hogy a város legforgalmasabb helye, érdemes lehet egy-két kocsmával is próbát tenni, mert nem csak turistacsapdák vannak itt, hanem valóban nagyon hangulatos helyek is, ahol igazán érdekes fazonokba lehet belefutni. Aki pedig bulizni szeretne, azt Belgrádhoz hasonlóan itt is bulihajók várják. Ebben a városban is nyugodtan el lehet indulni szinte bármerre, mert tuti, hogy szép templomok mellett vezet az ember útja, és az óváros lazán besétálható. Érdemes megnézni a várat, a wieliczkai sóbányát, amit fél óra alatt el lehet érni a belvárostól, és kábé egy óra alatt el lehet jutni Auschwitzhoz is.

Lemberg

Hajjaj, nincs mit tenni, ismét egy csodás hangulatú város. Nagyon erős a verseny, hogy melyik a környék legmenőbb célpontja, és az ukrajnai Lembergnek sem kell szerénykednie. Ha valaki kikapcsolódásra vágyik, itt is megtalálhatja a tutit. Lembergnek is aprócska óvárosa van, természetesen lenyűgöző piactérrel, aminek a környékén szintén remek kocsmákat és cukrászdákat lehet találni. Van finom helyi sör is, van még ukrán ételeket áruló önkiszolgáló étterem is, ahol remekül főznek, sőt az elmúlt években összehoztak egy sörmúzeumot is. Ha pusztán a látnivalók miatt érkezne valaki, akkor egy nap alatt is végezhetne, de akkor az egész lényege veszne el. Lembergben csak lomhán sodródni kell.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta