#ÉLETEM

Védekezzen hipóval a nem kívánt terhesség ellen!

2013. szeptember 30., hétfő 16:55

Mindig szívesen foglalkozunk reklámokkal a Díványon, és szívesen turkálunk a múltban is. Korábban összegyűjtöttünk már olyan régi hirdetéseket, amik semmibe vették a nőket, de szerepeltek itt olyanok is, amik komplett hülyének nézték őket. A Buzzfeed által előásott jelenség, a fogamzásgátlóként hirdetett maró tisztítószer több szempontból is remekül illik ebbe a sorba: ennél valószínűleg kevés álszentebb, félrevezetőbb kampánnyal szolgált a reklámipar.

Mivel a huszadik század elején még nem létezett a tabletta, a fogamzásgátlók hirdetése pedig tabu volt, a nőknek különböző (nem egyszer életveszélyes) praktikákat kellett kidolgozniuk, nehogy teherbe essenek. Míg nálunk az izzított kötőtű vagy bicikliküllő, meg a forró fürdő voltak a kétségbeesett magzatelhajtási próbálkozások, addig az angolszász világban úgy tűnik, az egyik legelterjedtebb védekezési megoldást a Lysol nevű háztartási tisztító- és fertőtlenítőszerrel való hüvelyöblítés jelentette. Pedig a Lysol takarítószerként sem volt veszélytelen: erősen maró hatású fehérítő-, illetve fertőtlenítőszerről van szó, akárcsak a hipó vagy a Domestos - háztartási használatához gumikesztyű viselését javasolják.

Fogamzásgátlóként nem lehetett persze reklámozni, ezért a szövegíróknak úgy kellett fogalmazniuk, mintha egy szimpla intim mosdószert ajánlanának, miközben annak is nyilvánvalónak kellett lennie, hogy itt elvileg a világ egyik legjobb fogamzásgátlójáról van szó. A reklámosok igazán kitettek magukért: miközben a nőket általuk nem is érzett testszagukkal és az őket emiatt elhagyó férjeikkel zsarolják, a sorok kozt valóban komolyan ajánlgatták, hogy irrigáljanak naponta egy olyan szerrel, amivel manapság legfeljebb csak a lefolyókban lerakódott zsírt öblögetik - olyan veszélyesen maró hatású.

A hirdetésekben ráadásul nem egyszer jelentős európiai orvosok szakvéleményeire hivatkozva ajánlották a Lysolt irrigálószerként az amerikai nőknek - írja Devices and Desires: A History of Contraceptives in America (Eszközök és vágyak: a fogamzásgátlás amerikai története) című könyvében Andrea Tone. Amikor később az Amerikai Orvosok Szakmai Szövetsége utánanézett mindennek, kiderült persze, hogy a hivatkozott "európai orvosok" nem is léteztek. "A Lysol-átverés az illegalitás mellékterméke volt. Mivel nyíltan nem hirdethettek fogamzásgátló szereket és eszközöket, így aztán a gyártók eufemizmusokkal írták körül az erre vonatkozó kifejezéseket" - vezeti le Tone. Pedig még nem is ez a legrosszabb az egészben.

Minden a te hibád!

"Egy férfi azért vesz el egy nőt, mert szereti, így hát, ahelyett, hogy (ön) a férfit hibáztatná a házassága kihűlése miatt, inkább nézzen magába: tényleg mindent megtesz azért, hogy a férjével mohó és boldog szerelmesek legyenek? Az egyik legjobb módja, hogy megőrízze nőies báját, ha a tudományosan előírt módon vaginaöblítést végez a Lysollal. Milyen egyszerű módja, hogy elűzze a nyugtalanságot és az aggodalmat, ami gyakran tartja távol egymástól a szeretőket!" - hárítja a nőkre a felelősséget a hirdetések szövege nemcsak a nem kívánt terhesség elleni védekezésben, de úgy általában minden párkapcsolati problémában.

"Te is számíthatsz a Lysolra, hogy megőrizhesd a boldogságot, és kívánatos maradhass a házasság után!" - állítja egy másik hirdetés. "Attól félek, tényleg csak engem lehet hibáztatni azért, mert a férjem más nőkkel is elkezdett foglalkozni" - olvasható egy kétségbeesetten hallgatózó nő fotója alatt. A megoldást természetesen ebben az esetben is a Lysol jelenti. "Miért olyan kegyetlenül közömbös a férje?" - teszik fel a kérdést egy nejének hátat fordító férfi fotója alatt, és a szokásos módon válaszolják meg. Ha pedig egyszer meghívták vendégségbe, de a további meghívások elmaradtak, annak az oka is önben keresendő: bár ön nem érzi, de igenis szaga van, és ezt csak akkor tudja levetkőzni, ha Lysollal irrigál. Rendszeresen.

A reklámok általános szövegvilágához tartoztak még a kódszavak, amelyek egyértelművé tették a célcsoport számára, miről is van szó. Hogy "bizonyított tény", miszerint a Lysol képes elbánni az úgynevezett "csírákkal" (az angol germ-sperm szavak hasonlatossága miatt ez volt a hirdetésekben a sperma virágnyelvű kódja), amire olyan szükségmegoldások, mint a szappan, a só vagy a szóda képtelenek. Ráadásul nincsenek kellemetlen utóhatásai se, és nem sérti az érzékeny területeket, állítja a hirdetés. Ezzel azért van, aki tudna vitatkozni.

Élénken emlékszik még a maró fájdalomra

A Buzzfeed cikke alatt az egyik kommentelő a saját nagyanyja élményét osztja meg, aki akkoriban használt Lysolt ilyen céllal: "Nem meglepő módon a mai napig élénken emlékszik még, milyen iszonyúan fájt". Egy másikuk megemlíti a jelenetet a Gengszerkorzó című sorozatból, amiben egy nő ezt a szert használja irrigálásra. Erre egy másik megemlíti, hogy teljesen lesokkolta az a jelenet: "nem gondoltam volna, hogy ez egy létező dolog".

Így is, úgy is hülyeség

A Woman's Health amerikai női egészségügyi ismeretterjesztő oldal szépen összefoglalja egyébként, miért teljesen felesleges, sőt egészségtelen a hüvely rendszeres irrigálása (még hipó nélkül is). Bár ma is léteznek reklámok, amelyek irrigálószereket ajánlanak, amelyek állítólag "visszaállítják" a hüvely egészséges PH-értékét, nem érdemes azonban ugrani ezekre a termékekre. Az egészséges hüvely PH-értékét, a hüvelyflóra kényes egyensúlyát ugyanis csak felboríthatja mindenfajta vegyi anyaggal öblögetés.

Az egészséges hüvelyben "jó" és "rossz" baktériumok egyaránt megtalálhatóak, amiknek mind-mind megvan a maguk szerepe. Ha ez az egyensúly megborul - vagy akár irrigálással megborítják -, az fertőzésekhez vezethet. Ha pedig valaki azért irrigálna, mert úgy érzi, folyása van, vagy kellemetlen szagú a nemiszerve, arra megint csak nem a túlzásba vitt mosakodás lesz a megoldás, hanem az, hogy elmegy az orvoshoz és kikezelteti a fertőzéseket, amik mindezeket a tüneteket okozzák.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta