Így ne rontsa el a saját partiját!

Egy nagyobb baráti összejövetel lényegében az evésről, ivásról szól, és hogy mindenki jól érezze magát. De vannak olyan pontok, amin könnyen elcsúszhat a dolog. A Huffington Post összeszedte, mire figyeljen oda, és mikre ne stresszeljen rá túlságosan.

Legyen elég ülőhely

Bár egy buli általában nem úgy néz ki, hogy mindenki csak üldögél a helyén, de azért nem árt, ha beszerez annyi ülőalkalmatosságot, hogy a vendégek kényelmesen le tudjanak telepedni. Nem gond, hogy nem a legdizájnosabb székeket kínálja fel nekik, az is elég, ha odahúz egy kis puffot, vagy babzsákokat.

Legyen egyértelmű, mettől meddig tart a buli

Még mielőtt meghívja a vendégeket, tisztázza le magában, hogy egy nagyobb, éjszakába nyúló agyeldobást akar, vagy egy lightos, pár óra hosszat tartó összejövetelt. Mindenkinek kellemetlen, ha a meghívottak még maradnának, ám a kaja elfogyott, pia már nincs, és a házigazda feszeng, ásítozik, és láthatóan szeretné, ha végre mindenki elhúzna. Hogy ezt elkerülhesse, érdemes a meghíváskor tisztázni, hogy kb. meddig tart majd a buli.

Legyen elég kaja

Akár vacsorára hívja meg az ismerőseit, akár csak egy laza, dumálós estére, fontos, hogy az egész idő alatt tudja mivel megkínálni őket! Sokan ugyanis direkt nem esznek sokat előtte, hogy még férjen beléjük valami, mivel a házigazda fogásait udvariatlanság lenne visszautasítani. Persze nem kell háromfogásos vacsoramenüvel várni őket – hacsak nem pont ebben egyeztek meg -, elég, ha beszerez chipseket, esetleg pár szószt.

Tipp: mindig kalkuláljon azzal is, hogy beesik plusz 1-2 plusz fő, akivel nem számolt, nehogy kellemetlen helyzetbe kerüljön!

Segítsen a vendégeinek, hogyan találnak el önhöz

Sokszor sajnos nem elég, ha egyszerűen leírja a pontos címet: érdemes egy kicsit körülírni a környéket és megadni az útvonalat, hogy biztosan ne tévedjenek el a vendégek. "A telefonfülkénél kell befordulni balra, oda esik a mi házszámunk", vagy "a házunk el van dugva egy beugróban, de van mellettünk egy kisbolt, úgy könnyen megtaláljátok". Ezen kívül hasznos még, hogy ha forgalmas helyen lakik, segítsen nekik azzal, hogy tippeket ad, hol tudnak parkolni.

Mutassa be egymásnak a vendégeket

Ha nem csupán a szűkebb baráti körét hívja meg, akkor valószínű, hogy lesznek olyanok, akik nem ismerik egymást. Ilyenkor illetlenség, ha nem mutatja be egymásnak őket. Ha nem teszi, akkor könnyen lehet, hogy a „kívülállók”, nem fognak tudni elvegyülni a társaságban, és csak kínosan feszengve ácsorognak a sarokban, vagy igyekszenek minél korábban lelépni.

Ne stresszeljen rá az estére

Ha bulit rendez, akkor a lényeg az, hogy mindenki jól érezze magát. Mindenki, önt is beleértve! Ezért ha tiszta ideg lesz már az előkészületek, sütés-főzés közben is, az eleve rossz. Lazuljon el, nem kell túlaggódni és túlbonyolítani a dolgokat, hiszen senki sem azért megy, hogy az elkészített ételeket és a lakberendezési tehetségét értékelje.

Olyan ételeket/italokat készít, amiket eddig még nem

Természetes, hogy el szeretné kápráztatni a vendégeit különleges ételekkel és koktélokkal, ám vigyázzon, ha olyat vállal be, amit eddig még nem csinált, akkor könnyen felsülhet. Ha nagyon extra menüsort szeretne, akkor érdemes előtte elkészíteni, vagy legalábbis amennyire lehet, előkészíteni, hogy minden flottul menjen. De ne feledje: sokszor a sima hamburgeres, pizzás, szendvicses összejövetelek a legjobbak, és nem azok, ahol szusit és kaviárt szolgálnak fel. Ha pedig még a legegyszerűbb hotdogot is elrontotta, akkor sem kell kétségbeesnie: hiszen lehet rendelni is.

Legyen tisztában az ismerősei étkezési szokásaival

Ha vacsorát ad, akkor mindenképp érdeklődjön a barátai étkezési szokásairól: esznek-e húst, milyen diétát tartanak, van-e valakinek valamilyen allergiája, stb. Persze nem kell mindenkinek külön főznie, inkább próbáljon meg olyan vacsorát készíteni, ami az összes meghívottnak megfelel.

Vegyüljön

Bizonyára ön is volt már olyan buliban, ahol a házigazdát szinte nem is látta. Oké, neki kell kézben tartani mindent, de ha már egyszer valaki bulit tart, akkor azon ajánlott is részt vennie. Ráadásul sokan udvariatlanságnak tartják, ha nem közösködik a vendégekkel a házigazda, ezért – ha az ételek rovására is -, próbáljon meg minél több időt a többiekkel tölteni!

Hagyja, hogy segítsenek önnek

A vendégek általában azért ajánlkoznak, hogy segítenek a konyhában, mert önnel akarnak lenni; szeretnek segíteni és jók is benne; esetleg ön túl stresszesnek tűnik; vagy csak úgy gondolják, így illik. Mivel ezek az emberek az ön barátai, így ha felajánlkoznak, ki tudja találni, miért is teszik ezt, és ha úgy gondolja, tényleg szívesen segítenének, akkor fogadja el - főleg, ha egyedül nem boldogul. Ha pedig nem készít semmit, akkor bízza vendégeire, hogy hozzanak valami rágcsálnivalót vagy italt, mivel a legtöbben szeretnek hozzájárulni valami kis aprósággal a bulihoz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek