#ÉLETEM

Hogyan éljük túl a náthát?

2012. december 4., kedd 20:54

Nem is értem, hogy abban a korban, ahol képesek szívet átültetni, vagy visszavarrni a leszakadt végtagokat, miért nem lehet végső csapást mérni a náthára? Az orvostudomány még mindig a tünetek kezelésénél tart, a természetgyógyászok is valami hasonlót tesznek. De vajon igaz, hogy ha 1000 mg C-vitamint megeszünk, akkor elkerül a nátha? Vagy a bíbor kasvirág fogyasztása jelent megoldást? Szabad-e náthásan csókolozni? Vagy bízzuk magunkat anyu húslevesére?

A C-vitaminszedés nem számít

Mióta Linus Pauling az 1970-es években közzétette azt a vizsgálati eredményt, hogy a C-vitamin segít megelőzni a megfázást, emberek ezrei rohannak a patikába az influenzaszezon kezdetén. Sajnos Pauling tanulmányát azóta többen is cáfolták, például az a finn kutatás, amit 11000 pácienssel végeztek el, akik legalább napi 200mg C-vitamint fogyasztottak el. A vizsgálatból az derült ki, hogy nem segített a betegség gyorsabb legyőzésében átlagemberek esetén, sportolóknál viszont segítette a gyógyulást. Persze nem szabad megfeledkezni a placebohatásról, amelynek révén könnyebben gyógyulhat.

A húsleves vagy csodaszer, vagy csak jólesik

A Mayo klinika 2000-ben elvégzett vizsgálata szerint a tyúkhúslevesben lévő anyagok segítenek a nátha leküzdésében. Más kutatók szerint a vizsgálati eredmények alapján ez nem jelenthető ki egyértelműen, mindenesetre az biztos, hogy a forró lé látszólagos megkönnyebbülést hoz.

A vírus megtelepszik a mindennapi használati tárgyakon

A Virginiai Egyetem kutatása szerint a rhinovírusok akár 2 napig is aktívak maradnak a használati tárgyakon, mint például a kilincsen, a hűtőszekrényen vagy akár a telefonon. Persze nem kell ezért mindent Domestossal takarítani, de egy alapos áttörlés nem árthat.

A hideg és az átfázás csak részben ok

Sajnos nem elég egyszerűen Michelin-babának öltözni, hogy elkerüljük a náthát. A betegséget vírus okozza, abból is van vagy 200 fajta, ezért is nem létezik hatásos ellenszer ellene. Az egyetlen módszer, ha otthon maradunk, hogy megvárjuk, míg újra kapunk levegőt és visszatér a hangunk.

Elég az orrcsepp, és mehetünk dolgozni

Az orrcseppek egy darabig tényleg megoldást jelenthetnek az orrdugulás ellen, de hosszú távú alkalmazásuk erősen ellenjavallt. Az orrcseppek csökkentik a nyálkahártya duzzanatát, így a beteg könnyebben kap levegőt, nem szárad ki a szája, és nem kapar annyira a torka. Napi 3-nál több alkalommal azonban nem érdemes ezeket használni (sőt, van olyan készítmény, melyet maximum kétszer lehet), és egy hét használat után felejtsük is el, ugyanis egy idő után irritálhatják a nyálkahártyát. Ha a nátha tovább tart, érdemes egyszerű fiziológiás sóoldatot az orrba csepegtetni, amit vagy patikában lehet kapni, vagy otthon is el lehet készíteni: két deci forró vízbe kerüljön negyed mokkáskanál konyhasó, elkeverni, kihűteni.  Ez a csecsemőknél, kisgyerekeknél is jól beválik, és biztosan nem jár mellékhatásokkal.

A paracetamol mindent megold

A paracetamol tartalmú gyógyszerek, porok csak tüneti kezelést adnak, persze ilyenkor ez is jóval több mint a semmi. Az un. NSAID gyógyszerek (vagyis non-szteroid gyulladáscsökkentők) csökkentik a fejfájást, a gyulladást, és néhány óráig hatékonyak. Arra azonban nagyon oda kell figyelni, hogy ne adagoljuk túl ezeket a mindenféle márkanéven árusított gyógyszereket: a paracetamol maximális adagja 24 óra alatt 4 gramm, gyerekeknek testsúlykilogrammonként mindössze 10-15 mg (testsúly X 10 mg). A túl sok hatóanyag májkárosító hatású, úgyhogy érdemes odafigyelni az adagolásra és a gyógyszer használati utasítására. A porban árusított gyógyszerek könnyebben felszívódnak, általában C-vitamint is adagolnak hozzájuk, és a forró ital placebo hatásáról sem szabad elfeledkezni.

Persze lehet próbálkozni a házi gyógymódokkal,a jó papírzsebkendő sem árt, de nincs mit tenni, jobb, ha belenyugszunk: a nátha így is, úgy is legalább egy hétig tart.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta