#ÉLETEM

A 7 legjobb őszi kirándulóhely

2012. október 5., péntek 11:39

Ősszel még azok is kimerészkednek a természetbe, akik egyébként kerülik az erdőket és a mezőket. Nem reprezentatív felmérésünkben megnéztük, hová érdemes kirándulni. Igyekeztünk olyan helyeket keresni, amit a gyerekek is élveznek, másoknak pedig a történelmi látnivalók lehetnek vonzóak.

agasvar

 

1. Esztergom-Dunakanyar

A Dunakanyar az első számú kedvence a pestieknek, hétvégente az utak megtelnek turistákkal. Nem véletlenül. Legyen szó a Rám-szakadékról, Visegrádról vagy Esztergomról, vagy Kismarosról. Innen indul a Királyréti Erdei Vasút, ami a gyerekeknek is nagy élmény. A vonatút fél óra, és a vonat a Királyrétre érkezik meg. Aki inkább gyalog menne, az Kismarosról indulva Zebegényig tud gyalogolni. A 15 kilométeres túra gyerekkel is bevállalható, főleg ha szereti a hajókat. Zebegényben van ugyanis Farkas Vince hajóskapitány magángyűjteménye, ahol mindenféle izgalmas tárggyal lehet találkozni. A túra szintkülönbsége alig 260 méter. Esztergom nem csak a Bazilika miatt lehet érdekes, a Királyi Palotában található Vármúzeum is izgalmas látnivalókat kínál a kisebbeknek.

Ha Dunakanyar, akkor nem lehet kihagyni a Rám-szakadékot,de ide hétvégén a tömeg miatt nem érdemes menni. Az autót Dömösön érdemes leparkolni, és onnan elindulni. A túra 4-5 éves kortól már bátran vállalható. Arra fel kell készülni, hogy a parkolás fizetős, de Dömös busszal is megközelíthető. A túra előtt vagy után jót lehet enni a régi Hajóállomáson, aminek a molójára kiülve az egész Dunakanyar belátható. És még a sültkrumpli is finom.

2.Majk

Tatabányától nem messze található Majk, egy kis falu. A Kamaldúli rendhez tartozó kolostor különlegességét az adja, hogy a kolostorban 17 kis cellaház található. Az egykor itt élő szerzetesek egy kis kertet gondoztak, és mindenki saját parányi házában élt. A területet nem hagyhatták el, és csak évente egyszer beszéltek egymással. A kis házak egy részét azóta szállássá alakították. A házak teljesen felszereltek, de tévé és rádió nincs.

Fotó: Fotó: boryke / panoramio.com

A hely szellemében egy csendszobát is létrehoztak, itt meditálni, imádkozni lehet. A területen egy gyógynövénybolt is várja a gyógyulókat. Sokan jönnek ugyanis olyanok, akik valamilyen fizikai megbetegedéssel küzdenek, a remeteségen ugyanis a Szent György-vonalak haladnak át, melyek többek szerint gyógyító hatásúak. Akár gyógyít, akár nem, Majk gyönyörű hely.

3.Káli-medence

Egy napra ugyan nem érdemes menni, de a Káli-medence, melyet a hazai Provence-nak is neveznek, ősszel is gyönyörű. Szinte bármelyik falut választjuk, találunk ott valami érdekeset. Káptalantóti a termelői piaca miatt lett ismert, a Szent György-hegyi bazaltorgonák és a Hegyestű, vagy a Salföldi majorság, nem is beszélve a szőlőhegyekről, számos turistát vonz. A Káli-medencében számos kulcsosház van, ezek néhány ezer forinttól elérhetőek. Köveskálon a Kővirágban, Kővágóörsön a Káli Vendéglőben lehet jókat enni.

Fotó: vizsy1 / panoramio.com

4. Fehérkőlápa - Sebesvíz-Jávorkút -Szentlélek

A Bükk is számos kirándulóhelyet kínál ősszel. A Szalajka-völgy,  a Diósgyőri vár, a Szinva-patak, a Szeleta-barlang vagy a Sebesvíz völgye mind gyönyörű. Barlangászok és sziklamászók kedvelt helye a Bükk, de a Bükkszentléleki Pálos kolostorrom, ahová Ómassáról lehet feljutni, és az 1300-as években épült. Jávorkúton található a Bükk fennsík egyetlen karsztforrása, és a Gróf Bethlen István által a '20-as években épített vadászkastély. A Garadna-völgyi tanösvényt sem érdemes kihagyni, az erdei kisvasúttól induló ösvény, bár alig 3 kilométer, sok látnivalót rejt. Ezek közül csak egyik a pisztrángtelep.

Októberben a szarvasgomba miatt érdemes a Bükkbe menni, ilyenkor rendezik meg a hivatalos vadászatot. Szerencsére vér nem folyik, a gombát kutyákkal keresik. Idén október 6-án rendezik meg, és a gomba mellett persze pálinkát és más finomságokat is kínálnak a rész

tvevőknek.

5. Balaton

Azért mert vége a nyárnak, a Balatont még nem kell leírni. Sőt. A tó körüli falvak elcsendesednek, a nyaralók hazamennek. Végre lehet jó áron szállást találni, a kutyások végre nem érzik kirekesztve magukat kedvencük miatt, és talán a szakácsoknak is több idejük van valami igazán jót főzni. A természet iránt rajongók megnézhetik a balatonmagyaródi bivalyrezervátumot, vagy megnézhetik a tihanyi Lóczy-gejzír sétautat, ahol az egykori barátlakások mellett főleg a félsziget geólogiai képződményeit lehet megtekinteni.

6. Kőszegi-hegység

Kőszegi-hegység úgy ahogy van gyönyörű, így bárhová is mennek kirándulni, nagy hibát nem követnek el. Különösen szép Velem, a Kőszegtől 8 km-re található kis falu, alig 350 lakossal. A kis településen egy régi vizimalom várja a látogatókat, de a Szent Vid kápolna is lehet egy romantikus séta végpontja. A tökmagolajáról híres környéken a szelidgesztenye is széles körben elterjedt, ezt persze minden évben megünneplik. Az idei gesztenyefesztiválra október 13-14-én kerül sor. Aki a térségben jár, ki ne hagyja a tökmag-, dió-, vagy mákolajat, ezek mind nagyon finomak és egészségesek.

Forgatag a gesztenyeünnepen
Forgatag a gesztenyeünnepen

7. Ágasvár

A Mátra Budapesttől csak egy órányira van, és bármelyik részét választjuk jól járunk. Akár Recsk felé indulunk a 24-es úton, akár Pásztó felé, csodálatos a táj. Akik érdeklődnek a történelem iránt, induljanak Parád-Recsk felé, itt a parádi kocsimúzeumtól az egykori kényszermunka táborig számos látnivaló van, és persze nem utolsósorban a mátrai erdők is gyönyörűek.

67511662
Fotó: Hegyeklánya / panoramio.com

A Mátra nyugati részén található 789 méteres hegycsúcson egykor vár állott, de másfél kilométeres körzetben összes három található, melyek a mátrai hadiutat védték az idegenektől.A Csörgő-szurdok ugyan nem hosszú, de annál izgalmasabb helyszíne lehet egy tárnak, akárcsak a Bárány-kő és a Csóka-kő. A legszebb kilátás az ágasvári turistaháztól néhány méterre található Foton-rét, ahonnan a csillagászok is gyakran fürkészik az eget. Jó időben látható innen a Naszály - és a Visegrádi-hegység, a Salgótarjáni-medence, de akár az Alacsony-Tátra is.


Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta