#ÉLETEM

Beleznay Endre belet mosat, csak minek

2012. június 10., vasárnap 20:38

Megkaptuk életünk legrettenetesebb sajtóközleményét, amelyben nemcsak, hogy Beleznay Endre szerepel, de azt is meg kellett tudnunk, hogy megkívánta és jól ki is próbálta a béltisztítást. Nem akartuk elképzelni ezt az egészet, ezért inkább annak néztünk utána, érdemes-e követni a példáját, tényleg van-e értelme a hidro-kolonterápiának.

beo

Az odáig eddig is világos volt, hogy a hidro-kolonterápia gyakorlatilag a régi, jól ismert beöntés bullshitesített elnevezése, melynek segítségével "eltávolíthatóak a bélfalon felhalmozódott lerakódások, méreganyagok, férgek és petéik, gombatelepek" - ígérik a reklámszövegek. Amelyek azt is kiemelik, hogy a hidro-kolonterápia azonban sokkal hatásosabb, mint az otthon is egyszerűen (és ingyen) elvégezhető beöntés, mert a vastagbélnek szinte teljes szakaszát átmossa. A kezelést zárt rendszerben végzik, bár igény szerint megcsodálható, mi mosódik ki a beleinkből.

Az eljárást természetesen az USA-ban fejlesztették ki, ott leginkább emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségek kezelésére használják, és piacra kerülése óta töretlenül áradnak a betegek, akik azt remélik, ettől minden bajuk elmúlik. A rendszer nagyon egyszerű, a végbélbe dugott csövön át áramlik be váltakozó hőmérsékletű víz, mely, ha igaz, leoldja a vastagbél faláról a rárakódott szennyeződéseket. A vizet mindenféle teakivonatokkal, illóolajokkal szokták gazdagítani, attól függően, hogy milyen hatást akarnak elérni vele. A bélben több baktériumfajta és állítólag élősködők is élnek (Candida albicans, bél-protozoonok) ezeket távolítja el a kezelési módszer. Az ajánlói szerint szinte minden betegségre hatásos, mert mint Paracelsus óta tudjuk  "A halál a bélben kezdődik!".

88807936
Fotó: Hulton Archive

Csak bizonyos esetekben nem ajánlott a használata: szívbetegek, terhesek a 6. hónap után, vagy bélgyulladás heveny stádiumában szenvedők kerüljék az eljárást. Ha ez nem lenne elég, kifejlesztették a Légmentes Colon-HydroTerápia Plusz kezelést, mely egyenesen 95%-kal hatékonyabb, mint a hagyományosan elterjedt kolon-hydroterápia.

Csakhogy

Ha ön most azonnal rohanna belet mostani, várjon még egy kicsit. Vannak ugyanis kétkedők, sőt, ellenvélemények is. Ranit Mishori, a Georgetown Orvosi Egyetem orvosa szerint például "Nincsenek olyan statisztikák, melyek alapján ki lehetne jelenteni, hogy a béltisztítás jó hatást gyakorol a szervezetre, ugyanakkor számos mellékhatással lehet számolni az arra érzékenyeknél. Az alkalmazást követően görcsök, puffadás, hányinger, hányás, az  elektrolit-egyensúly eltolódása és a veseelégtelenség is felléphet."

De nem csak az amerikai orvosok egy része gondolja úgy, hogy a hidro-kolonterápia valójában kamu.Dr. László András, Ph.D. belgyógyász, gasztoenterológus szakorvos ennél jóval választékosabban, de egyértelműen és markánsan fogalmaz. „ A Colon-hidroterápia egyszerűen szükségtelen, nincs semmilyen hatása. A szervezetben a bélsár fentről lefelé halad, majd elhagyja a testet. Számos béltükrözést végzünk, és a bélfal már egy sima hashajtás után is úgy néz ki mint az Andrássy út egy kiadós zápor után. Semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy a testben letapadt anyagok lennének. Nincsenek "kóros gombatelepek" sem, bár bélbaktériumok illetve gombák élnek a bélben, de ezeknek ott is van a helyük. Orvosilag azt mondhatom, hogy nincs indikációja, ergo ellenjavalt, mert semmi értelme sincs.”

Egyetlen értelme persze azért van: a bélmosás nem olcsó mulatság, egy alkalom 8-10 ezer forintba kerülhet, és a reklámok szerint legalább 3-4 alkalmat kell számolni ahhoz, hogy látványos hatást érjünk el vele. Az igazi persze a 10 kezelés lenne, mert hát ez vezetne a teljes megtisztuláshoz, de a fentiek alapján inkább csak az erre szakosodott cégek nyereséges működését garantálja.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta