#ÉLETEM

Majdnem 2 milliárd a nyeremény - itt kitalálhatod a nyerőszámokat

2011. június 8., szerda 19:02

Közel 2 milliárd forint van az ötös lottón, így újra egyszerre bujkálhat bennünk a mohó vágy és a biztos kudarc érzése. Vajon a főnyeremény újra elkerül minket? Most betakaríthatod velünk az irdatlan lóvét, mert a tuti stratégiák között nyomoztunk. Figyelem! Írásunkat nem kötelező komolyan venni!

„Nagyapámnak '78-ban volt egy négyese, azt hiszem kb. félmilliót fizetett akkor. Nekem 7 éve volt egy hármasom, 28 ezret kaptam érte – meséli Dániel (38). Sok mindent megpróbáltam már a numerológiától a számolgatós táblázatokig, de nem sok sikerrel. Például a hármasom számai hasra ütés nyomán születtek. Amikor az élet egy olyan emberhez sodort, aki értett az asztrológiához, elmesélte, hogy benne van a horoszkópunkban az, hogy tartogat-e a sors váratlan szerencsét vagy sem. Mert ha nincs benne, akkor ne szórja a pénzét hiába, ha pedig meg van írva neki, akkor is nyer, ha nem akar. Ha a lottó annyira kiszámítható lenne, mint mondják, akkor tönkremenne a Szerencsejáték Rt. Én már csak akkor lottózom, ha 1 milliárd fölé megy a nyeremény, és nem állandó számokkal, hanem gépi lottóval játszom.”

Az ötös lottón 44 millió variációt húzhatnak

Ahogy az lenni szokott, minél jobban halmozódik a nyeremény, annál többen kapnak rá a lottóra, az 1 milliárd 919 millió pedig már olyan összeg, ami szinte elherdálhatatlan, és vörös posztó minden 18 éven felüli játékosnak. Csábító, de megszerzése eddig sokunknak délibáb maradt. Pedig hányszor hallgattuk nyálcsorgatva a szemléletes példákat, hogy mekkora tornyot lehetne felhúzni ennyi bankjegyből és mennyi lenne az éves kamata - ez a kilométeres mézesmadzag elég hosszú most ahhoz, hogy hajalmosak legyünk ész nélkül lottózni. A lottóban az a rafinéria, hogy nagyon sok benne a variációs lehetőség: 5 / 90 lottó esetében kb. 44 millió, 6 / 45 esetében 8.14 millió. Lehet számolni. Ha nem bízunk magunkban, felpattanhatunk egy-egy érdekes stratégia hátára, az interneten ugyanis számos lottós oldal található, amelyek különféle variációkat, statisztikákat kínálnak és segítenek kiválasztani az esélyesebb számsorokat.

Esélykalkuláció intervallum statisztika alapján

A Mátrixlottó.hu oldalon találtunk egy trükköt, amit elsősorban azoknak ajánlanak, akik nem csak a szerencsében bízva töltik ki a szelvényeiket, hanem valamilyen módszer vagy szisztéma szerint lottóznak, mellőzve a szélsőséges és esélytelen variációkat. Ez a módszer az un. Esélykalkuláció intervallum statisztika alapján c. stratégia. Egy variáció esélyét sokféle jellegzetesség alapján lehet megítélni: páros / páratlan számok vagy csak kis, illetve csak nagy számok, számvégződések alapján. Ilyen szempont lehet például a variáció szóródásának a mértéke. Ahhoz, hogy a lottón telitalálatunk legyen, először is pontosan el kell találnunk a nyerő szóródás mértékét, vagyis hogy X-től meddig variáljuk a számokat. Erre lehet azt válaszolni, hogy ez csak a véletlenen múlik. Azért nem egészen, mert ha átnézzük az eddigi sorsolások eredményeit, akkor kiderül, hogy a statisztika alapján ebből a szempontból határt lehet húzni a variációk esélyei között.

Teljesen random

Elég, ha megnézzük, milyen típusú variációk fordultak eddig elő, és azokat kerüljük. A statisztika segítségével kiderül, hogy a gyakorlatban ezekre három-négy évente egyszer, ha számíthatunk. Hogy milyen is az esélyes variáció szóródása azt az eddigi húzások alapján lehet behatárolni. Ha nyerni szeretnénk ebben a játékban, ahhoz előbb pontosan el kell találnunk a nyerő intervallumot. Persze néha még ebbe a profán környezetbe is betolakodnak a csodák: tavaly októberben az izraeli lottón kétszer is kisorsolták ugyanazt a számsort egy hónap leforgása alatt.

1956 óta repkednek a milliók

A sorsolós játékok Magyarországon a XVI. században tűntek fel vásárok, búcsúk alkalmával. Az árukisorsolások 1670 körül Magyarországon is elterjedtek. Ezeken a nyeremények porcelán-és tüköráruk, amik főleg osztrák termékek voltak. Az 5/90-es lottójáték bevezetésére Magyarországon már 1763-ban sor került. A két világháború között elindított államsorsjátékok és osztálysorsjátékok sorozatainak rendszerét csak 1950-ben szüntették meg, miután 1949. szeptember 29-én kibocsátották a Tervkölcsönt és az 1955-ig évente meghirdetett Békekölcsönt, amelynek kamatai helyett a szerencsés kisorsoltak a kötvény névértékének sokszorosát nyerték. 1956-ban a nemzeti lottó elnyerte végső formáját és '56. december 29.-én kormányhatározat született a lottó magyarországi bevezetéséről.

Univerzális variációk mátrix alapon

A mátrix alapú találatgaranciás variációkészítés egy újabb érdekes lehetőség, hogy megsokszorozzuk a konyhapénzt. Vannak olyan kombinációk, amelyeket ha elindítunk, akkor kapunk egy olyan mátrix számhalmazt, amely találatgaranciát eredményez. Elsőként egy olyan variáció, amely 21 számból, két kihúzott esetén, minimum két találatot eredményez. Az elkészült variáció ismétlésmentes, ami azt jelenti, hogy a számpárok csak egyszer találkoznak, ezért ennél kevesebb szelvényből ez nem oldható meg. Aki szélesebb szórásból saját számaiból szeretne összeállítani egy ilyen variációt azok ezt kétféle képen is megtehetik: vegyük pl. a 1, 2, 5, 7, és a 13 számos variációt - választunk 13 számot bármelyik lottó típusból, emeljük ki a választottak közül az elsőt a másodikat, az ötödiket és a hetediket. Ezután emelkedő sorrendbe elindítjuk a variációt és már kész is a találatgaranciás variációnk. Ha nem az ötösre hajtunk, és megelégszünk egy sima hármassal, a variált számokból csak háromra alkalmazzuk az elvet.

Lottószoftver lustáknak

Ha randomszerűen játszunk és nem állandó számokkal, érdemes valamilyen lottószoftvert letölteni hozzá. Ez azokhoz a lusta játékosokhoz is szól, akiknek nincs ereje kalkulálni. A Lotto eXTra program azok számára nyújthat alternatívát, akik többre vágynak egy véletlenszám-generátornál, ugyanakkor fenntartással fogadják az extrém vonatkoztatási rendszereket. A Lotto XT Personal program gondolati háttere a számok tulajdonságain alapuló szelekció. A számok, illetve a számok alkotta számsorok tulajdonságait paraméterezve kombinációk szerkeszthetőek, amely kombinációs elemek beállításait alkalmazva, lottóvariációkat készít a program. A programmal számos olyan nulla hibapontos bontás készíthető, amely bontások mindegyike, telitalálatos szelvényként tartalmazza a vizsgált számsort. A program fejlesztője nem ígér, és a program használata nem garantál lottónyereményt.

Közös lottónak milyen a háta?

Amennyire a híradókból értesülünk, a főnyeremények nagy részét csoportos lottózók nyerik. A Lottószerviz 2004. óta csoportos lottózást szervez. A kollektív lottózás eme formája az interneten zajlik. A játékra jelentkezés nem jelent folyamatos elkötelezettséget. A játékosnak egyszer kell csak bejelentkeznie és akkor vesz részt a játékban, ha befizet.

Az öthetes csoportos játék mindössze 2.500 forint, 30 fős csoportban, 80 szelvényen. Jelentkezni lehet az ötös lottó, a hatos lottó és a skandináv lottó játékára. Öthetes kombinált lottó 7000 forint, de itt már 240 szelvényen, 15 fős csoportban zajlik a téma.

Hasznos a gyakoriságvizsgálat

A Lottó tipp.hu oldalán szintén hasznosnak tűnik a Gyakoriságvizsgálat menüpont, mellyel egy megadott időtartományban kihúzott számok gyakoriságát vizsgálhatjuk. Az oldal abban segít, hogy összehasonlítsuk az eddig kihúzott számokat különböző táblázatok segítségével, így megtudhatjuk, hányszor húztak ki egy-egy számot, összevethetjük őket nagyság szerint, vagy páros-páratlanság szerint. Ha agyvérzést szeretnénk kapni, akkor beüthetjük kedvenc számainkat a már kihúzott számok közötti keresőbe, hogy megtudjuk, kihúzták e valaha. Akinek már nem játék a játék, ajánljuk a Névtelen Szerencsejátékosok klubját, ahol sorstársakkal együtt zabolázhatja játékszenvedélyét.

Hogy jusson valami izgalom is a végére, a neten fellelhető hazai és külföldi lottószoftverekből kiválasztva egyet, generáltunk egy tippet a hétre: 16 36 39 57 75

Sok szerencsét!

KOMMENTEK

 • 2011.06.08 23:04:03Agykapackupac

  fylan: szerinted a lottójáték csak egy kiragadott eseményből áll? Én nem akarok senkit sem meggyőzni egyébként csak meg vagyok arról győződve, hogy léteznek stratégiák, melyekkel az átlagos nyerési esély javítható. Ennek viszont nincs igazából kidolgozott matekja.

 • 2011.06.08 23:09:24Agykapackupac

  Guszti2004 - jogod van bármit hinni - akár 1-3-at is, vagy azt, hogy hoppá, van valaki aki másként gondolkodik, mint az eddigiek, mert más megközelítésből tekint egy 'tudományosan' elintézett dologra. Én elvégeztem a magam kísérleteit és nem a 'tudományos' megoldás jött ki. Kb. ennyi :-)

 • 2011.06.08 23:10:03fylan

  sztem ketteske is belefér, nemkevéssel találkoztam. a cikkiro maga, meg aki azt a sok sötétséget megirta itt-ott a neten, a csak nem lehet mind 1 meg 3...

 • 2011.06.08 23:19:18NaMajdEn

  Agykapackupac:
  Egymástól független eseményekről beszélünk. Nem lehet olyat mondani hogy nagyobb az esélye az 1,2,3,4,5-nek, mint az 1,2,3,4,6-nak. Miért?
  Azt hiszem nyilvánvaló. Kihúzták az első 4 számot, akkor a maradék számok közül ugyanakkora eséllyel húzzák az 5-t és a 6-t is.
  De nyugodtan állits fel bármilyen szisztémát erre. Az embernek kell valami amiben hihet. Mondjuk ebből él a Szerencsejáték Zrt...

 • 2011.06.08 23:20:30FSchleck

  Ne foglalkozzatok már a trollal, ennyire senki nem lehet gyárilag hülye, mint Agykapackupac. Már megbocsáss. :)

 • 2011.06.08 23:24:43Pki

  kételkedőknek: google -> geometriai eloszlás + örökifjú tulajdonság

 • 2011.06.08 23:48:04Bornyitó

  Agykukac
  nincs összefüggés két húzás között. attól még h megnézed h a múltban milyen számokat húztak gyakrabban és ezzel te spekulálsz még nem lesz nagyobb esélyed arra, h bejöjjenek a számaid. Minden golyónak ugyanannyi esélye van arra h kihúzzák. nem a szám a lényeg. ezek csak golyók megjelölve, úgyh hiába számolgatsz a golyók számaival.
  Ismétlem: minden kombinációnak ugyanakkora az esélye!

 • 2011.06.08 23:51:42szanyiagi

  Agykapackupac: elmagyaráznád nekem, hogy ha tíz színes golyóval játszunk (fehér, fekete, piros, kék, zöld, lila, sárga, szürke, bordó, narancssárga), és ebből mondjuk 4-et húzunk ki, melyiknek színkombinációnak nagyobb az esélye? és ha ezt elmagyaráztad, azt is magyarázd el, mi a különbség a színek és a számok között a húzásnál.

 • 2011.06.09 00:04:27Archenemy

  Egyetlen egy "taktikának" van értelme, az viszont nem növeli a nyerés esélyeit, valójában inkább pszichológia mint matematika.

  A lényege az, hogy olyan számokat játssz meg, amit vélhetően nagyon kevesen mások. Ne játssz meg kedvelt számokat, pl. 7-est, 13-ast, 3-ast, stb, mert ezeket sokan választják, és HA ötösöd lesz, akkor nagyobb az esélye, hogy osztoznod kell a nyereményen, mint akkor, ha "nem kedvelt" számokkal játszol, amiket kevesen ikszelnek be.

  Mint mondtam ez a nyerés esélyeit nem növeli, viszont az egyetlen "lottóstratégia", aminek látom az értelmét.

 • 2011.06.09 00:16:59Szarazinda

  Nu, lássuk már be, ez a velvet. Hát oda való a szellemi szint. Feng shui, asztrológia, most éppen lottó elméletek. Coelho, meg Szendi Gábor mellé jó lesz.

  Ami meg a két egymást követő héten kihúzott egyforma számsort illeti, néhány éve még Bulvária, akarom mondani Bulgária szerepelt a hírekben, nem Izrael.

  Nyilván majd ez a hír megint lejön fél-egy év múlva valami szabadon választott újabb országgal.

 • 2011.06.09 00:28:54Sieg

  Ehhh, nagyanyám még magyarázta, hogy ilyenek biztos működnek, mert olyan biztos nem lesz, hogy 1,2,3,4,5. De. Pontosan ugyanannyi esélye van, mint bármi másnak.

  Ráhagytam, de azért erőltetni nem kellene, mert csak hülyének látszik tőle az ember. Bár mondjuk az asztrológia mellé befér.

 • 2011.06.09 00:38:38Paradoxon88

  Bayes-elv.
  (köznyelvben - helytelenül - "nagy számok törvénye")
  Ezzel azt nem lehet megmondani, hogy mi lesz jövő héten (semmi érdekes nem lenne akkor a lottóban :) ) de azt igen, hogy mondjuk a következő 2 évben mely számok lesznek többet kihúzva. Ennyi a max.

  + ne olyan számokat játssz, amit (feltehetően) mások is / sokan játszanak (pl. napok, szerencseszámok), mert egy esetleges nyeremény nem lesz akkora, amekkora lehetne.

 • 2011.06.09 00:40:45Paradoxon88

  (természetesen a mondatom helyesen: "+ olyan számokat NE játssz, amit..." )

 • 2011.06.09 01:05:31PokerJoker

  Az itteni matekzseniknek üzenném, hogy amennyiben még mindig emberi húzásos a lottó (rég láttam), akkor egyáltalán nem minden golyónak van egyenlő esélye!!! Ugyanis a legalsóig sokan nem nyúltak le régen csak a középső és felső rétegig, tehát az alsók esélytelenek voltak a kihúzásra minden pörgetés után! Nem "véletlen", hogy a valószínűség számítás csak elméleti dolog! Ha jobban belegondoltok nincs véletlen, véletlennek nevezzük azt, amikor annyi információra lenne szükségünk biztos bekövetkezések előrejelzéséhez, amire nem vagyunk képesek... ha belegondoltok a golyók első elhelyezése, a pörgetés, a húzó döntése, stb. ezek mind következnek egymásból és ha mindegyik döntés, kimenetel birtokában lennénk, akkor előre lehetne látni a jövőt... tudatalatti szinten bizonyos mértékig erre mindenki képes, ezt nevezzük megérzésnek... arról már nem is beszélek, hogy annak a tanulófolyamatnak a sorsszerűsége, hogy kinek lesz dolga 2 milliárddal szintén a befolyásunkon kívül eső történések eredménye... a sors nem más, mint mások döntéseinek, ezáltal eseményeknek az életünkre gyakorolt hatása... remélem tudtam segíteni...

 • 2011.06.09 01:10:26taxi33

  fylan: Szemléletesen magyarázol, élvezet olvasni. Remélem, hogy matektanár vagy. Ha igen, akkor szerencsések a tanítványaid.
  szanyiagi: "...mi a különbség a színek és a számok között a húzásnál."
  Az, hogy az elméleteket gyártók a számoknál a kezdő és az utolsó számot -mivel szélsőknek nevezhetik ki- kitüntetettnek tekintik, ebből kiindulva illetve alapozva már konstruálhatók szisztémák.
  tea fan: Tökéletes a meglátásod. Ha ebbe bárki is belegondol és ráébred a jelentőségére, máris összeomlik minden "elmélet", mint egy hullámfüggvény. :-)

  Szerencsejáték Zrt. "Szerencse" !!! Értitek? Csak és kizárólag ezen múlik minden. Ergo nincs értelme lottózni.

 • 2011.06.09 01:15:24PokerJoker

  és ha esetleg ki tudtok szakadni a faktoriális számítási képleteitekből, mellyel csak azt bizonyíthatjátok be, hogy az összes lehetőséget megjátszva, tehát biztos 5-ösre játszva is többet költenénk mint amennyit nyerhetünk... tehát ha ezekből kimásztatok akkor újabb elgondolkodtató: ennyi variációból, hogyhogy nincs olyan, hogy 10 évig nem találják el a variációkat? 43.949.268
  a variációk száma, ha mind a 10 millió magyar megegyezne, hogy mindenki más számmal játszik, akkor is 10/43 az esélye, hogy valaki egyáltalán eltalálja, de mivel rengeteg kombinációt senki nem játszik meg ez kompenzálja a több sorozattal játszókat... mégis rendeszeresen van 5-ös... ez is jelzi, hogy a spirituális tanulófolyamatoknak van létjogosultsága ebben a témakörben.. sőt hogyhogy nincs olyan, hogy 10-20 vagy akár 200 5-ös nyertes van egyszerre? Hisz 50-60 millió megjátszott sorozatból lehetne ennyi azonos nem? isz az csak minden 250000-dik nyerő szelvényt jelentene... szóval érdemes volna felébredni, a lehetőségek száma matematikai, de a kimenetelt olyan folyamatok befolyásolják, amit egyesek Istennek mások Őrangyaloknak tulajdonítanak én meg spirituális tanulófolyamatoknak...

 • 2011.06.09 01:28:48taxi33

  PokerJoker: Sok sikert! De őszintén. Nem vagyok irigy. Tanulj sokat spirituálisan, segítsenek az őrangyalok és nyerj!

 • 2011.06.09 01:29:10Destructor

  Engem az érdekelne, hogy az emberek mely számokat milyen valószínűséggel játszanak meg. Gondolom, hogy a születési dátumok megjátszása miatt a 12 alattiak sok tippet kapnak, a 31 alattiak is még valószínűleg nagyon gyakoriak, de jó lenne ezt látni. Az is érdekes lehet, hogy milyen kombinációkat játszanak meg sokan. Az 1, 2, 3, 4, 5 valószínűleg a leggyakrabban megjátszott kombináció. A SzerencseJáték Zrt. nem tesz közzé ezekre statisztikát?

 • 2011.06.09 01:50:23neoteny

  "a szerencsejáték matematika igazából még nincs rendesen kidolgozva."

  Hehe; a valószínűségszámítás kezdeteit épp' professzionális szerencsejátékosok finanszírozták a XVI. sz. Itáliában.

 • 2011.06.09 02:12:44neoteny

  Egyszer megnyerni a főnyereményt szerencse kérdése; kétszer megnyerni viszont már tudásé! :))

 • 2011.06.09 03:54:50Robot Robi

  sztem egyreszt abban mind egyetertünk, h tökeletesen veletlenszerü szamoknal fölösleges talalgatni, es a csak a tarsadalmi hattertudasunkkal tudunk többet elerni (mar felteve, ha tenyleg kihuznak vmi szamunkra kedvezöt) bizonyos szamokkal mint masokkal. tippkent olvastam a honapok es napok szamainak kerüleset, ami valszeg spekulacio hozzaferhetö statisztika hianyaban, de meglehetösen plauzibilis.

  (haladoknak: megsem nash equilibrium?)

  masreszt -bar nem ismerem a szamok kihuzasanak technikajat; es ezzel valszeg akaratomon kivül is a hiiivök malmara hajtom a vizet- nem tartom kizartnak, h a szamok egy kvazi-veletlenszerü rendszer outputjai. kvazi-veletlenszerü alatt ertsd pl. a legfuvos-labdas-rendszer eseteben a szamok festekanyaganak nedvessegfelvevö kepesseget es hasonlok. nos ez esetben az eddig kihuzott szamok valoszinusege egy bizonyos foku (bar valszeg jelentektelen) jelentöseggel bir, e gondolatrendszerben pozitivan korrelal, azaz history repeats itself.

 • 2011.06.09 04:15:50Robot Robi

  kimeritettem a racionalitas paradigman belül minden opciot? ha igen, akkor a cikket enyhen megkönnyitettem :) csak el ne szalljon :p

  (minek jöttel ide okoskodni? szociologuskent es informatikuskent is erdekel a jatekelmelet. a statisztika meg az AI alapja)

  amugy erdekes ez a racionalitas dolog. bar talan tulzas nelkül korunk egy technologiai es ebböl fakadoan egyben tarsadalmi uralkodo paradigmaja, nem az egyetlen, mint fentebb olvasni :)

  (most latom, h Paradoxon88 mar mindezt 1x leirta)

 • 2011.06.09 06:31:48nagycapa

  szerintem meg ha elég sokszor huzzák ki a számokat (6*10 a 23-on (kalapjelet nem találtam) akkor mindegyik szám kb ugyanannyiszor lesz a kihúzottak között. Én ezért maradok az 1 szelvénynél (már ha eszembe jut a dolog)

 • 2011.06.09 08:33:28max val birca man

  Martian:

  "A probléma megoldása egyszerű: a főnyereményből időgépet kell építeni, ami elküldi a számokat a húzás utáni időszak múltjába."

  Ez nem megoldás. Bizonyított tény, hogy időgéppel nem nyerhető el a telitalálat.

 • 2011.06.09 08:41:44max val birca man

  taxi33:

  "Szerencsejáték Zrt. "Szerencse" !!! Értitek? Csak és kizárólag ezen múlik minden. Ergo nincs értelme lottózni."

  Az egyikből nem következik a másik. A szerencsejáték egy szórakozás, s ugyanúgy van értelme csinálni, mint bármilyen más szórakozást.

 • 2011.06.09 08:57:02luciferko

  maxbirca

  Csak nem élvezhető. A sokvilág elmélet szerint nyílik egy új világ, amelyben a nyeremény szerint élsz tovább. Az meg kit vigasztal, hogy én ugyan nem élvezem a bulit, de van valahol egy párhuzamos (valójában a változás pillanatától merőleges) világ, ahol megnyertem.

 • 2011.06.09 09:01:15Sieg

  @PokerJoker: Ja, de a keverés miatt az teljesen véletlen, hogy mi van a húzásnál alul vagy felül, ezért az, hogy ember húzza, semmit sem jelent. Ugyanilyen véletlen lenne, ha mindig a felső ötöt választanák ki. Az ember húzása csak showműsor. No meg mint látjuk, gyakorlatilag is hasznos (a Szerencsejáték Rt.-nek), mert lehet rá legendát építeni.

  Persze az egész azon múlik, hogy jó-e a keverés, valóban egyenletes eloszlású véletlen mintát ad-e. Ez viszont elég könnyen eldönthető az elmúlt évtizedek húzási adataiból. Én még nem láttam korrekt elemzést, ami nagy megbízhatósági szint mellett bizonyítaná a fenti ellenkezőjét, de ha te tudsz ilyet, szívesen olvasom.

  A feltett kérdéseidre elég egyszerű a válasz, ha értesz egy kicsit valószínűség-elmélethez, bár gyanítom hogy jobban szereted a spirituális magyarázatokat, szóval valszeg nem érdekel.

  Egy példa azért: "hogyhogy nincs olyan, hogy 10 évig nem találják el a variációkat?"
  No, hát ez igazán nem bonyolult. Az ötös lottón átlagosan 3,5 millió szelvény játszik, az ötös esélye minden héten 8% (válasz arra is, miért van rendszeresen ötös). Annak, hogy 10 évig nem lesz ötös, hozzávetőlegesen 1:676597000000000000 esélye van (10 a tizennyolcadikon nagyságrend, milliárdszor milliárd körül).
  Egyébként a matematikai magyarázatok is vannak olyan érdekesek, mint a spirituálisak és közben nincs az a fura érzés, hogy becsapod saját magad.

 • 2011.06.09 09:08:10J.Wolfram

  nekem az a stratégiám, hogy sokáig homályosan nézem a szelvényt, körözök fölötte a tekintettemmel, és egyszer csak az egyik számot elkezdem élesen látni. szinte leugrik a lapról. na azt ixelem be. aztán így a többit is.

  ebben a szisztémában benne van a sors, a spirituális tanulófolyamat, mert néha egymáshoz közeli számokat látok meg, néha meg nagy szórásban, meg a hiperbolikus eloszlásfüggvény is :DDD

  mennyire hatékony? semennyire. még sosem nyertem semmit. viszont megnyugtatom a lelkiismeretemet, mert adtam egy esélyt az őrangyalnak is. (ne járjak úgy, mint a skót, aki 40 évig imádkozik Szt. Józsefhez, hogy ötöse legyen a lottón. egyszer csak megszólal a szobor: McMörfy, te barom, csak az tennéd meg, hogy egyszer az életben veszel egy nyomorult szelvényt...!)

  a kérdésnek a pszichológiai és szociológiai vonzata viszont legalább annyira érdekes, mint a matematikai. arról is érdemes lenne egy poszt, hogy az élettörténetet ennyire alapjaiban megváltoztató eseményt (telitalálat) mennyire képtelen kezelni az ember, vagy hogyan vált korunk vallásává a szerencsében való hit.

 • 2011.06.09 09:30:35fda

  Szórakoztató poszt!

  Agykapackupac és barátai életükben nem jártak valószínűségszámítás-órán, de a saját "kísérleteik" alapján tényként közlik a véleményüket.
  Igazán szórakoztató :-)

  Egyébként a múltbeli húzásokat elemzőknek üzenem, hogy a valszámkönyvben a "független események" fogalmat keressék :-)

  Aki ennek ellenére ki tudja számolni, hogy mi lesz a jövő héten, az tegye meg és örüljön a nyereményének:-)

 • 2011.06.09 11:16:32Agykapackupac

  Én is jól szórakozom...
  fda, csak a tények kedvéért: vizsgáznom is kellett valószínűségszámításból... egyik kedvencem volt... lehet, hogy tovább jutottam egy kicsit ebben a témában???...
  Mindenesetre nagyon szórakoztató az, hogy sorra kapom a postokat, amelyeknek sok köze nincs ahhoz, amit itt felvetettem...
  Egyébként meg lehet szajkózni azt, hogy minden számnak ugyanannyi az esélye - minden számötösnek ugyanannyi az esélye - CSAK
  Ahogy végignéztem az eddigi húzásokat - és azt állítom, hogy az egymás követő számokból álló számötösöknek kisebb az esélye (pl. 4 5 6 7 8) mint a nem egymást követőknek - hát eddig ez 100%-ban bejött - míg akik ezt támadják - hát bizony egyszer sem igazolta őket az élet...
  Akkor kinek is van igaza?

 • 2011.06.09 11:39:24Teszt.Elek

  Lottó:
  1) A számmisztika nevetséges. Bármelyik számsort egyforma eséllyel húzzák ki.
  2) Állandó számokkal csak az tippeljen, aki el bírja majd viselni, hogy azon az egy hétvégén húzzák ki a számait, amikor véletlenül nem adta fel a szelvényt.
  3) Népszerű számsorokat, meg mindenféle szabályos mintákat azért nem éri meg megjátszani, mert ha ki is húzzák, keveset fogsz nyerni vele lévén sokfelé osztódik a nyeremény. Feltételezve ugye, hogy egyforma esély van kihúzni az 1-2-3-4-5-öt, meg a 11-31-32-59-70-et, akkor nyilván arra kell tenni a pénzt, amivel a többet nyerheted.

  Agykapackupac:
  Igen, az egymást követő számötösöknek kissebb az esélye, mint a nem egymást követőknek, mert kevesebb van belőlük. 86 talán, valaki mintha említette volna a konkrét számot. Nos nyilván ha van 86 egymást követő számokból álló kombináció, meg 40 millió + olyan, ami nem egymást követő számokból áll, akkor kevesebb egymást követő számokból álló kombinációt fogsz látni. Hozzávetőleg 460-470 ezer sorsolásonként egyet.

  Az esélyek azonban ettől nem változnak. Annak az esélye, hogy az 1-2-3-4-5-öt kihúzzák, pont ugyanakkora, mint annak az esélye, hogy bármelyik másik számsort kihúzzák. Pont ugyanannyira elenyésző. :) 1:44 millió. Ehhez képest annak az esélye, hogy belédcsap a villám kb 1:500 ezer. Annak az esélye, hogy közlekedési balesetet szenvedsz még ennél is jóval nagyobb :)

  Mégsem parázol amikor kimész az utcára, mert tudod, hogy az esély elenyészően kicsi. Nos azon sem kell igazán aggódnod, hogy megnyered a lottó ötöst. :P

 • 2011.06.09 11:49:27Teszt.Elek

  Ami a nincs értelme lottózni kérdéskört illeti, ezzel nem értek egyet. Nincs értelme rendszeresen lottózni, ez ebben a formában igaz.

  Egészen pontosan:
  A legbiztosabban akkor nyersz a lottón, ha nem játszol vele. Szüleim hetente 2-5 ezer forintot ellottóznak. Szerintetek visszanyerik ennek akár csak a töredékét is? Nem. Ugyanakkor ha ezt a pénzt minden héten félreraknák, akkor máris 200e forinttal beljebb lennének, ami a mai tarifák mellett több hármas találatnak felel meg.

  Alkalmanként, véletlenszerű számokkal, nem túl sok játékmezővel játszani. Az belefér szerintem. Ahogy a reklám is mondja: bármikor bejöhet.

 • 2011.06.09 11:53:55J.Wolfram

  Agykapackupac: sok mindenben igazad van, az eddig kihúzott számoknak van mintázata, ritmusa, kisebb-nagyobb valószínűsége, ahogy egymással csoportokat alkotnak, vagy nem, meg különböző függvények szerint helyezkednek el, vagy mégsem. csak egyvalamijük nincs (szerintem): hatásuk a következő sorsolásra.

  az sajnos minden alkalommal tabula rasa. aztán ha megtörténik a húzás, az új ötös szépen átírja, korrigálja, vagy épp megerősíti az eddigi trendeket.

 • 2011.06.09 11:58:07J.Wolfram

  Teszt.Elek: teljesen igazad van, én is pont így játszom: pát hetente, ha eszembe jut, veszel egy szelvényt, esetleg kettőt, ha érzelmes napom van és azon megjátszom a nagyszüleim, (szüleim, közvetlen hozzátartozóim, mikor kit) születési éveit is. hátha mégis figyelnek az ősök és bele tudnak nyúlni a sorsolásba... amilyen korrupt ez a világ, bármit meg lehet zsírozni...

 • 2011.06.09 13:03:27Agykapackupac

  Teszt.Elek: Ilyenkor szoktam mondani: jó lenne tudni, hogy (a szüleid) milyen számokat játszanak meg, mert azokat kihagynám a magam által megjátszottak közül.
  Az meg, hogy függetlenek a húzások... nos, ez a problémám a hivatalos elmélettel... Ugyanis az azt is mondja, hogy kellően sok számsorsolás esetén kiegyenlítődik a 90 szám húzási esélye... akkor most független vagy nem ez a kellően sok húzás? Ha tényleg független lenne, akkor ez a matematikai törvény nem igaz.

 • 2011.06.09 13:17:19J.Wolfram

  szerintem ezt félreérted. már egy számhúzás esetén is kiegyenlített (egyforma) az egyes számok húzási esélye. a kellően nagy számú azt jelenti, hogy egy idő után nem lesz különbség az egyes számok gyakorisága közt mind ugyanannyiszor került kihúzásra (legalábbis ugyanakkora a matematikai valószínűségük). erre persze a pár évtizede tartó játék nagyon kevés.

  a húzások diszkrét, egymással nem összefüggő események, az eredményeikben rövid távon lehet torzulás (bizonyos minták alakulnak ki), ami kellően sok számsorsolás esetén eltűnik, mert kiegyenlítődik az eredmény. ez benne a matek.

 • 2011.06.09 13:17:33Harold Zidler

  megpróbálom visszafojtani a dühömet a butasággal ás Agykapackupaccal szemben, és inkább csak mosolyogni, de nem könnyű.
  nos. ne tudom érdemes-e belemennem. de ha kivesszük az egymás után következő számokat, akkor ugye azoknak összességében nagyobbaz esélye, de számkombinációkra lebontva ugyanannyi. például vegyük ki azokat a számokat amik így következnek: egymás utáni páros számok, vagy x,x+1,x+5,x+6,x+8. nos ezekből valamivel kevesebb van, mint az egymás utániakból, de nagyjából ugyanannyi a kihúzás esélye. tehát ezekre is rá lehetne húzni Agy elméletét. ergo: az összes számkombinációra. az egymásutániság, valamint a kezdő és végső számok kitüntetettsége az egyént tévesen befolyásoló tulajdonság, a matematikának ezen a területén nincs jelentősége. és aki azt mondja a valszám nem valós tudomány, az egy hülye. csakúgy mint a cikk írója.

 • 2011.06.09 13:32:02Agykapackupac

  Túl vagyok én az elkeseredésen - ezek a dolgok nem zavarnak :-)
  Visszavonattak már új tanokat a világtörténelemben máskor is holmi dogmák ellenében - aztán kiderült hogy éppen az volt az igaz!

 • 2011.06.09 13:36:46Agykapackupac

  Pók: akarja a fene megreformálni a világot - ez egy fórum, ahol mindenki elmondhatja a témával kapcsolatos gondolatait... Én csak arra jöttem rá, hogy van értelme más szemszögből is megközelíteni ezt a problémát. Az élet igazol - nézd meg a számhúzásokat - míg a tudományos állásponthoz mindig kell valami kiegészítés, pl. az, hogy kellően sok húzás után, stb. Hát én nem akarom a kellően sok húzást megvárni, én most élek :-)

 • 2011.06.09 14:43:08Agykapackupac

  Ismerős szitu - köss bele olyanba, ami pl. szóhasználat, (ha nem is pontos) lásd "konvergál a 0-hoz" - amit ért, aki érteni akar, és beleköt az, aki bele akar. A lényeg az, hogy baromira kis szám. (illetve a másik esetben egy 1-hez közel álló szám) A lényeget ez nem érinti, csak a posztoló megítélését.
  Egyébként én úgy tudom, hogy érdemi vitában a másik felet nem fikázzuk, hiszen azzal magunkat járatjuk le.
  Szóval ide sem érdemes posztolni - de azért "mégis mozog a föld" - ha értitek...

 • 2011.06.09 15:11:00fylan

  Agykapkup, szerintem mindenki próbált tök normálisan, türelemmel és fika nélkül is érvelgetni, és igen, én sem bírom az alázós fórumokat.
  De nagyon makacs vagy és sajnos tényleg egy csomó minden szimplán nem úgy van, ahogy mondod...a konvergálás tényleg csak béna szóhasználat itt, de a lényeget tekintve sem stimmel szinte semmi.
  Vagy húszféleképp próbáltunk már analógiát találni a te elcsúszott gondolatmenetedhez, amire sose reagálsz érdemben. Pl amit pók (akivel 100%ban egyetértek, by the way), ír:

  "Az érvelésedhez meg csak annyit (ha te nem is, de más hátha tanul belőle): annak az esélye, hogy kihúzzák az 1-es számot egy húzásból, 1/90. Ez elég kevés, én meg nyerni szeretnék. Annak az esélye, hogy bármilyen más számot húznak ki, nem az 1-est, viszont 89/90! Ez hihetetlenül nagy esély! Ezért akinek van esze, az kerüli az 1-est, és inkább az összes többi, jóval esélyesebb számra koncentrál. "

  Még valami: írtad, hogy a "hivatalos elmélet" ellentmondásos, hát dehogyis. A nagy számok törvényét szokták úgy lebutítani, hogy kiegyenlítődnek a gyakoriságok, és így ebbe bele lehet képzelni valami olyat, hogy akkor nyilván függ az eredmény az előzőktől, nyomul előre a 23-aska, mert már tök rég nem volt, és mindenki udvariasan előpreengedi.
  De nem ezt mondják ezek a törvények, egyrészt csak arról van szó, hogy igen kicsi a valószínűsége a "furcsa", nemkiegyenlített eredményeknek hosszú távon, másrész az eredmények arányáról szól, nem a számokról. Ehhez megincsak kéne még egy kis rizsa, hogy tiszta legyen, vagy nézz utána, a lényeg h a nép ezt nagyon ostobán használja, nem is csoda h aztán meg lesz belőle nagy katyvasz a koponyákban.

 • 2011.06.09 15:31:23yota

  Józan paraszti ésszel (értsd: rettentően strukturált neuronháló, ami az emberi agy) nyilvánvaló, hogy szép sorozatok ritkábban lesznek húzva, mint csúnyák - egyszerűen azért, mert kevesebb van belőlük.

  Az agy szakterülete a mintafelismerés, ehhez ért.

  A valszám egyik 'csodája' viszont a születésnapi paradoxon, ami ellentmond a józan észnek:

  [link]

  Éééééééés: nem ez az egyetlen.

  A Föld pedig mozog, de nem arra. ;o)

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta