#ÉLETEM

A mélyhűtő a barátod - Tanulj meg okosan fagyasztani!

2011. május 1., vasárnap 13:01

A legjobb a frissen elkészített étel, de előfordulhat, se időd, se erőd nem jut arra, hogy beszerezd. Ha nem szeretnél rendelni, és inkább a saját kosztodat ennéd, a fagyasztott ételekkel felkészülhetsz a több napos ünnepekre, és arra az esetre, ha később is ennél a túlméretezett adagban főzött kedvencedből. Nem kell félni tőlük, ha betartasz néhány alapvető szabályt.

Felkészülten fogadom a váratlan vendégeket

A jégen tartott élelmiszerek a tartósítás egy fajtáját jelentik. Mínusz 8 és mínusz 10 oC fok között az enzimek és a baktériumok tevékenységének lelassulása fékezi az élelmiszerek romlását. Minél kisebb a hőfok, annál hosszabb ideig tartós. Ez idő alatt szó szerint is befagyasztod a tápanyagok bomlását, az ételben megbúvó baktériumok szaporodását. Ezért hetekre, akár hónapokra is elteheted a félkész vagy éppen csak túl nagy mennyiségben lefőzött ételt. Jól jön ez, ha éppen rád törne egy hosszú hétvégés ünnep, amikor nem találsz nyitva boltot.

Dóra (34, ügyvéd) ezért is tart néhány dolgot (zöldségeket, bogyós gyümölcsöket, halat, húst és kenyeret, néha saját sütésűt) a mélyhűtőjében, mert így előre felkészülhet a váratlanul betoppanó vendégekre és mindig jó házigazda lehet. Ibolya (47, munkanélküli) hűtőjéhez nem tartozik külön mélyhűtő rész, így nem is tud jó előre betárazni semmit, de ha tehetné, akkor biztos tenne el télre meggyet, epret, tököt lereszelve és hasonlóakat. Jó gondolat, hogy akár húslevest és zöldséglevest is fagyasztana alaplének, jól jönne, amikor gyorsan szeretne ízletes levest főzni.

A spenót szinte kötelező elem a mélyhűtőben

Ildikó (26, jogász) spenótot tart állandó jelleggel a mélyhűtőben, emellett a fagyasztott leveles tészta, a fagylalt és a jégkocka nála is alap. Eszter (36, üzletkötő) megbízható helyen fagyasztott tengeri herkenytűket is szokott vásárolni, úgy véli, az is sokszor biztosabb, mint a frissnek hazudott. Korábban egy külföldi áruházláncban törzsvásárlója volt az újzélandi fagyasztott báránynak, de azt - vélhetően a csekély kereslet miatt - ma már nem árulják, Eszter legnagyobb bánatára.

Borban az igazság, de mi a helyzet a fagyasztottal?

A bor lefagyasztása kisebb vitát kavart a szerkesztőségben, egyesek szerint jó megoldás, mert lefagyasztott bor később a főzéshez felhasználható, mások úgy vélték, vétek ilyet tenni ezzel az értékes nedűvel. Lila Füge, a Dívány gasztroszerkesztője is az utóbbi álláspontot tudja magáénak, véleménye szerint ez „a bor szempontjából gyilkosság: nagyon megváltozik a karaktere, pont a gerincét veszíti el, ivásra gyakorlatilag alkalmatlan lesz - színe csúnya, opálos lesz, se íze, se bűze nem marad.” A főzéshez sem támogatja használatát, mondván „a bor savai a mélyhűtés során nagyon lecsökkennek, ez általában nem előny, a savak megdolgozzák az ételt.” Ha mégsem szeretnéd kiönteni a buliból megmaradt bort, jégkockák formájában és jól záródó műanyag zacskóba csomagolva vagy fóliával letakarva (hogy ne vegye át a többi étel, élelmiszer szagát, ízét) legfeljebb tíz napig még meg tudod őrizni anélkül, hogy ecet válna belőle.

Félelem a fagyasztott ételek hatásaitól

Judit (29, közgazdász) úgy vall magáról, hogy ő abszolút fagyasztós típus. „Egy ideje bevezettem, hogy kéthetente lefőzök magamnak egy nagy adag ételt, azokat kiporciózom, majd gyorsan beteszem a fagyasztóba. Gulyásleves, rakott krumpli, halleves, hús - mindent hibernálok. A kiolvasztott étel persze nyomába se ér a frissen készült eledelnek, de nem tudom másképp megoldani, rendelős kajára ránézni se bírok. Arról viszont egyáltalán nem vagyok meggyőződve, hogy túl egészséges ez a megoldás, ráadásul mindig turbómikróban olvasztom fel a kaját, szóval nem nagyon akarok belegondolni, hogy mennyire vágom haza az egészségem.”

Georgina (26, banki alkalmazott) lehetőség szerint nem eszik fagyasztott ételeket, de mikrohullámú sütője sincsen, mert abban sem bízik. Azért akad olyan eset is, amikor a piacon előre megfontolt szándékból vesz több húst, hogy lefagyassza, majd amikor kiolvasztja, gyanakodva nézi. „Ha nem azonnal készítem el, amint kiolvadt, inkább kidobom.” Így a mélyfagyasztást nem neki találták ki, bár alkoholból ő is készít jégkockát, de azt is csak pár napig meri a jégen hagyni. Megnyugtatásukra szóljon, hogy a fagyasztott élelmiszerektől, ételektől, ha betartottuk az alapvető fagyasztási szabályokat és a hűtőlánc sem szakadt meg, amíg hazacipeltük az árut, bajunk nem lehet belőle. A mélyfagyasztott zöldségek, gyümölcsök a napok, esetleg hetek óta a piacon, boltban fonnyadó, száradó friss termésekhez képest akár több vitamint, ásványi anyagot is megőrizhetnek, mivel ezeket közvetlenül a leszedést követően pár órán belül feldolgozzák és fagyasztják. Bár kétségtelen, hogy a frissen készült ételnél nincs jobb.

Tippek fagyasztáshoz

Ahhoz, hogy a málna, eper, szeder és más apró gyümölcsök, zöldségek minél gurulósabbak legyenek, kezdd a fagyasztást a mélyhűtőd gyorsfagyasztó részén, majd amikor már fagyott, tedd át a normál fagyasztó részbe, így nem hirtelen fagy be és nem szúrja ki a kristály a sejtfalat, így még esztétikusabb is, mikor kiengeded, nem esik össze és nem lesz vizes. Iván (36, menedzser) éppen emiatt inkább csak a folyékony, krémes ételeket szereti lefagyasztani, mert amikor felolvadnak, azokba vizet tud keverni és esztétikusabb a végeredmény.

Ha a már kész ételből megmaradt valamennyi, és szeretnéd eltenni későbbre is, akkor minél előbb hűtsd le (például vízfürdőben), majd tedd jól záródó dobozba, címkézd fel (mit, mikor tettél a fagyasztóba), így nem ér meglepetés a kiolvasztáskor.

Ha túl sok kenyeret vettél és egy váratlanul betoppanó többnapos ünnep alatt sem szeretnél lemondani a reggeli pirítósról, akkor szeletelve is lefagyaszthatod. Bár egyben is jó, de akkor a kiolvasztáskor kicsit süsd át a sütőben, így majdnem olyan lesz, mintha frissen vetted volna.

A zöldségek mellett a húsokat a legcélszerűbb fagyasztani. Iván is így előzi meg a többnapos ünnepek okozta áruhiányt. Ha egyben fagyasztod le, amikor előveszed, még kissé fagyosan sokkal könnyebb szépen egyenletesen szeletelni, mint felolvadva. Ha tudod, hogy egyszerre csak keveset főzöl majd belőle vagy te sem szereted a felmelegített hús ízét, akkor szeleteld fel előre a friss húst, majd adagonként becsomagolva tedd el későbbre.

Sose szakadjon meg a hűtőlánc, akárcsak ideiglenesen sem, a terméket a fagyasztás pillanatától a felhasználásig legalább – 18C-on kell tartani. Éppen ezért a megvásárolt gyorsfagyasztott zöldséget, húst vagy halat hűtőtáskában, -zacskóban vidd haza, majd azonnal tedd a mélyfagyasztóba, hacsak nem használnád fel azonnal.

Alapvető, hogy a már kiolvadt terméket tilos újrafagyasztani. Amikor már kissé kiengedett a fagyott állapotból, a baktériumok felélednek, elszaporodnak, még szemmel nem látható elváltozásokat okozva ezzel és ha így visszafagyasztod, csak hibernálod a turbósított baktériumtenyészetet, ami a következő felolvasztáskor újra erőre kap, s ezzel meg is ágyaztál egy lehetséges élelmiszerfertőzésnek.

A kiolvasztást még a normál hűtőrészben tedd meg, ne a konyhapulton egy éjszakára kinn felejtve a másnap sütésre szánt húst. A fagyott állapotú zöldségeket egyből elkezdheted főzni, sütni is, hamarabb elkészülnek, mint a friss és nem folyik ki belőlük az értékes levük.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.01 13:33:31Oscar Matzerath

  A bort átkell tölteni pille palackba és a felesleges levegőt kinyomva visszazárni a tetejét. Az ecetesedés az oxidációtól indul meg, ha nem érintkezik levegővel főzésre még hosszú hetekig alkalmas marad. A lefagyasztásának viszont semmi értelme...

 • 2011.05.01 13:35:42kermi

  "így nem hirtelen fagy be és nem szúrja ki a kristály a sejtfalat"
  Itt van egy kis zavar, jól is írva, hogy a gyorsfagyasztó fiókban kezdjük a fagyasztást, mert pont a gyors fagyasztás miatt nem sérülnek a sejtfalak. Az a magyarázat, hogy amikor eléri a cucc a fagypontot, gócpontok alakulnak ki, elsősorban 'szennyeződések' körül(Nem piszokról van szó, csak a kristályosodás szempontjából szennyeződés. Pl. egy keményítőszemcse.), amikből megindul a kristályosodás. Ha lassan történik a hűlés, akkor kevés gócpont alakul ki, és ráérnek a kristályok növekedni, ezért szúrhatják át a sejtfalat. Ha azonban gyors a fagyasztás, sok gócpont alakul ki, és kicsik lesznek a kristályok, nem sértik fel a sejtfalat. Ezért kell a fagyit is minél gyorsabban lehűteni, és akkor nem lesz jeges.

 • 2011.05.01 13:50:43kermi

  Oscar Matzerath: Igazából ivásra is alkalmas így tárolva, nem csak főzéshez. De látni kellett volna a tulajdonos arcát, mikor egy régi albérletemből kiköltözőben meglátott egy ilyen összegyűrt flakont a hűtőben. :) Nem egy szép látvány, de hasznos.

 • 2011.05.01 13:53:21101010

  Bort nem fagyasztani kell, hanem profi módon megóvni:[link]

 • 2011.05.01 13:56:10romaniarulez!

  bort nem fagyasztani, hanem inni :)

 • 2011.05.01 14:01:25romaniarulez!

  egyébként én kenyeret és mindenfajta péksütit fagyasztok (nálunk ez évtizedek óta szokás, amióta csak van fagyasztónk). Remek módszer arra, hogy mindig legyen aznapi, friss kenyerünk. A fagyasztás tényleg bámulatos dolog, ha a kenyér kifagy, pont olyan, mint mikor befagyasztottam (ha tehát pl. háromnaposan dobom be, mert rájövök, hogy nem tudom megenni, vagy elutazom, stb., ha utána kifagyasztom, szintén háromnapos íze/állaga lesz!) A lényeg, hogy hagyni kell kifagyni, semmiképp ne mikrózzuk vagy hasonló. Este kiveszem, reggelre tökéletes.

 • 2011.05.01 14:35:36magyar bucó

  romaniarulez!:

  A "kifagy" azt akarja jelenteni, hogy kiolvad?

 • 2011.05.01 14:51:41·

  kenyeret a mélyhűtőből! eddig olvastam.

 • 2011.05.01 14:53:33highland laddie

  én sok mindent tárolok a mélyhűtőben,a félig kész(megpárolt) tököt,amit csak felengedés után be kell habarni,saját készítésű spenótpürét,pörköltet,amit bár minek fel lehet használni,kész levest(természetesen,amit én főzök).Főtt krumplit nem,mert annak nincs jó íze felengedés után.Így időszűke esetén csak elő kell venni a mélyhűtőből,kis időráfordítással kész az ebéd.Legtöbbször a tűzhelyen enged fel,takarék lángon.

 • 2011.05.01 15:43:04efi

  Ez milyen nyelven van?
  "arra az esetre, ha később is ennél a túlméretezett adagban főzött kedvencedből."

 • 2011.05.01 15:57:32Ronald

  Ez a mondat sík-hülyeség - ráadásul még saját magával is ellentmond.

  A gurulós-cuccot a fagyasztó-ipar -200 fokon, folyékony nitrogénnel meg ilyesmivel csinálja - másodpercek alatt.

  Ime a téves mondat:

  "Ahhoz, hogy a málna, eper, szeder és más apró gyümölcsök, zöldségek minél gurulósabbak legyenek, kezd a fagyasztást a mélyhűtőd gyorsfagyasztó részén, majd amikor már fagyott, tedd át a normál fagyasztó részbe, így nem hirtelen fagy be és nem szúrja ki a kristály a sejtfalat, így még esztétikusabb is, mikor kiengeded...."

 • 2011.05.01 16:03:52magyar bucó

  Ronald:

  "A gurulós-cuccot a fagyasztó-ipar -200 fokon, folyékony nitrogénnel meg ilyesmivel csinálja - másodpercek alatt."

  Nem tudnád megfizetni. A spermát meg az embriót fagyasztják folyékony nitrogénnel, a málnát -40 fokos levegővel.

 • 2011.05.01 16:04:37ellenséges békaember

  Egan bezony, minél gyorsabban fagy meg, annál kevésbé böködik át a sejtfalakat a jégkristályok, maradjon az csak inkább a gyorsfagyasztó részlegben amíg teljesen megfagy. Viszont meglepő módon helyesen használják a cikkben az élelmiszerfertőzés fogalmát, ennek én személy szerint örülök, mármint hogy nincs le "ételmérgezésezve" minden.

 • 2011.05.01 16:55:39belagezabela

  Poszt író drága Nem mindig a frissen elkészített ételek a legjobbak.
  Csak a frissensülteknél, meg a mázga tányéros luxus hülyítésnél jó az, egyébként leveseknél főtt ételeknél jobb a felmelegített.

 • 2011.05.01 17:02:20Goompah

  A cikkírással való bajlódás helyett egyszerűbb lett volna bemásolni bármely fagyasztó használati utasítását. Akkor még olyan butaságok sem kerültek volna bele, mint a mások által is már kifogásolt első "tipp". Kissé furcsa, hogy olyan ember ad tippeket fagyasztáshoz, aki képes ilyen marhaságot leírni.

  Az már csak hab a tortán, hogy a kezdeni ige 1. szám 2. személyű felszólító módú alakja nem kezd, hanem KEZDD.

 • 2011.05.01 17:03:42belagezabela

  egyébként fagyaszatni hülyeség egy idő után hűtőize lesz mindennek, vagy jön egy áramszünet és baszhatod ki az egész hűtő tartalmát. Eon Elmű egy kutya, mindig nyáron tart több órás áram kimaradást, szegény anyámék többször megszívták, már. Én is elmüvel legalább kétszer. Egyébként valahol mindig nyitva van bolt vagy pékség ahol lehet venni kenyeret vagy zsemlét.

 • 2011.05.01 17:17:14_B_

  @belagezabela:
  Nem mindenki pesti.
  Egy kisebb városban, ahol nincs minden sarkon éjjelnappali, ott biza nem kapsz péksüteményt május 1-jén... még műkenyeret sem.
  A frissen lefagyasztott, sütőben kiolvasztott kenyér pedig nagyon állat! Kiskoromban nagymamámnál sokszor volt.
  Persze lehet otthon lisztet meg élesztőt tartani, csak megsütni körülményesebb mint kiolvaszani:)

 • 2011.05.01 17:33:21Afroditta

  Húsféléket, káposztafélét, töltött paprikát szoktam lefagyasztani csak. Leveseket sose, zöldség félét azt igen, kivéve a zöldbabot, mert azt sehogyan se tudom utána úgy megfőzni, hogy az ne lenne fura ízű. Hiába blansirozom, meg nem, nekem nem jön be, ezt üvegbe teszem el hagyományos recept szerint.
  Nagyon jó még a bolognai alapot lefagyasztani és 20 perc alatt, az asztalon az étel...

 • 2011.05.01 18:37:51Zerlina

  jó kis tyúkhúslevest, amit már nem tudunk megenni vasárnap, simán le lehet fagyasztani. Lehet egyben is fagyasztani, akkor a következő családi ebédnél csak ki kell olvasztani és tésztát belefőzni; vagy kis adagokban is el lehet tenni, tökéletes alaplének mindenféle krémlevesekhez. Nem mondom hogy pont olyan, mint amikor elkészült, de finom az is.

 • 2011.05.01 18:39:36belagezabela

  _B_ az lehet, de az a mai friss kenyér nem uaz, mint ami a 80-as években volt, amit Kudlik Julitól tud az ország, hogy le lehet fagyasztani és sütőben friss kenyér lesz.

 • 2011.05.01 18:40:10Zerlina

  jó kis tyúkhúslevest, amit már nem tudunk megenni vasárnap, simán le lehet fagyasztani. Lehet egyben is fagyasztani, akkor a következő családi ebédnél csak ki kell olvasztani és tésztát belefőzni; vagy kis adagokban is el lehet tenni, tökéletes alaplének mindenféle krémlevesekhez. Nem mondom hogy pont olyan, mint amikor elkészült, de finom az is.

 • 2011.05.01 18:45:58Ez vagyok

  "A legjobb a frissen elkészített étel"
  Egyetértek, nekem se mélyhűtőládám, se mikróm nincs.
  Ne mondja már senki, hogy egy natur, vagy bármilyen fűszerekkel "megbolondított" frissensült salátakörettel tovább tartana, mint egy mélyhűtött étel kiolvasztása. Ha meg többet csinálsz, a rendes hűtőben is eltartható pár napig. Sőt, alkotókészségedet is kiélheted, ha "felfrissíted" valamilyen módon.
  Nagy divat az előre elkészített "műanyagokat" venni, beládolni a frigóba, elővenni, mikrózni, beenni. Nem lehetsz ennyire "modern", hogy bevedd, hogy ez jó. Aztán meg beveszed hozzá a mindenféle halat stb... helyettesítő kapszulákat. Észnél vagytok?
  Biztosan álmuldoztok a villanyszámlán is.
  Most, mikor az ünnepnapokat kivéve, nyitva vannak az élelmiszerboltok.
  Ráadásként: el sem tudom képzelni, hogy aki több mélyhűtőt is fenntart, hogyan tudja kiválogatni, hogy még az éppen elviselhetőt kivegye belőle?

 • 2011.05.01 19:54:37Ridita

  Én egyszemélyes háztartásban élek, és nagy segítség nekem a mélyhűtő. Ha főzök egy négyszemélyes ételt, akkor hármat lefagyasztok, egyet elfogyasztok. Egy nagyobb adaggal ugyanannyit kell dolgozni, mint a kisebbel. Igaz, hogy fagyasztás nélkül is elállna a hűtőben napokig, de nekem semmi kedvem mindig ugyanazt enni. Este kiveszem a fagyasztóból a másnapi ebédet és berakom a hűtőbe, így miközben kiolvad, spórolok az energiával.
  Az én mélyhűtőmben mindig van kenyér, amit reggelire pirítósként fogyasztok. A vendégeket általában gesztenyepürével kínálom, az is kitűnően eláll és pár perc alatt kész van.

 • 2011.05.01 20:30:13magyar bucó

  Ez vagyok:


  "Ne mondja már senki, hogy egy natur, vagy bármilyen fűszerekkel "megbolondított" frissensült salátakörettel tovább tartana, mint egy mélyhűtött étel kiolvasztása"

  Nagyon hamar unalmassá válik a frissensült akármivel.

 • 2011.05.01 20:40:53mildi

  a következő technikai vívmány lehetne az otthoni gyorsfagyasztó...(mekkorák voltak az első számítógépek, most meg már egy telefon is többet tud...:)
  egyből szívesebben foglalkoznék a kerttel meg a konyhával, ha jó minőségben itthon le tudnám fagyasztani. talán még házi gesztenyepürének is nekiállnék...
  kenyeret kéthetente sütünk, de akkor sokat,és megy a fagyasztóba módszer nálunk is működik.
  "nem hirtelen fagy be és nem szúrja ki a kristály a sejtfalat" wtf?! vegyétek ki onnan azt a nem szócskát! :)

 • 2011.05.01 21:44:12szamok ember

  A hosszú hétvége átvészeléséhez nem kell lefagyasztani húst. A marhahúsnak pl egyenesen jót tesz, ha a hűtőben áll négy-öt napot.

 • 2011.05.01 23:23:53kzolika

  Én azt az embert szeretném megnézni, akit váratlanul ér egy hosszú hétvége. Már kisiskolás koromban is nagyjából tisztában voltam velük, mióta meg dolgozni kell, azóta úgy várom mindet, mint zsidók a Messiást.
  Nekem van mélyhűtőm, de kb. jégkocka van benne, meg jégkrém. Mikróm elvből nincs, tehát amúgy is macerás lenne kiolvasztani bármit is.

 • 2011.05.02 00:25:31Goompah

  .

 • 2011.05.02 00:43:28Goompah

  Csodás, ez a szar lenyelte a kommentemet. Szóval drága Schmidt Judit, ha a kommentem alapján kijavítod a helyesírási hibádat (kezd -> kezdd), akkor illenék megköszönni a segítséget, hiszen én helyetted dolgoztam (neked kellett volna ellenőrizned a helyesírásodat a cikk leadása előtt). A mezei bloggerek többsége meg szokta köszönni a javításokat. Aztán lehet, hogy neked, az újságírói Parnasszus csúcsáról ránk jelentéktelen senkiháziakra lenéző újságíró-géniusznak ez derogál.

 • 2011.05.03 18:13:34magyar ember teli szájjal

  Köszönöm a zárójelbe írt foglalkozásokat és a "Korábban egy külföldi áruházláncban törzsvásárlója volt az újzélandi fagyasztott báránynak" mondatot, bizsereg tőlük a bőröm!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta