Évente 2.5 millió ember hal meg az alkohol miatt

Világviszonylatban a halálesetek 4%-a vezethető vissza alkohol fogyasztására, ami több mint az AIDS- vagy az erőszakos bűncselekmények áldozatainak száma, figyelmeztet a WHO tanulmánya.

Az alkoholfogyasztásból eredő halálesetek száma világszerte nőtt, ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az alkoholpolitika szigorúbb végrehajtását sürgeti - írja a Reuters. A WHO Globális helyzetjelentés az alkoholfogyasztás és egészségügyi állapotról című kiadványa szerint a növekvő átlagkeresetek miatt Afrika és Ázsia sűrűn lakott részeiben ugrásszerűen emelkedett az alkoholfogyasztás, míg a hétvégi, mértéktelen ivás a fejlett országokat sújtja.

A nők kevesebbet isznak

Leginkább fiatalok veszélyeztetettek; évente 320 ezer 15-29 éves fiatal halála köthető valamilyen módon az alkoholhoz. A nőket érintő mutatók jelentősen jobbak: náluk az elhalálozások alig több mint 1%-a írható az alkohol számlájára, míg a férfiaknál ez a szám majdnem a hatszorosa.

Oroszországban és a Független Államok Közösségében minden ötödik haláleset alkohollal van összefüggésben, ami a világon a legmagasabb arány. A gyakran veszélyes viselkedéssel járó hétvégi nagyivás Kazahsztán, Mexikó, Dél-Afrika, Oroszország és Ukrajna után Brazíliában is uralkodóvá vált, és számuk folyamatosan növekszik. A mértéktelen ivás előidézte társadalmi problémák rendkívül súlyosak; munkahelyi távollét, májzsugor, epilepszia, alkoholmérgezés, közúti balesetek mellett 60 különböző betegségtípusnál mutatható ki az alkohol közvetlen hatása. Ma már bizonyíthatóan ide tartoznak a mell-, vastag- és végbélrákok is- állítja Vladymir Poznyak, a WHO jelentés koordinátora.

Mindezek ellenére az alkoholfogyasztási szokásokat befolyásoló rendelkezések erőtlenek, és nem foglalnak el súlyponti helyet az egyes országok irányadó politikájában. A 193 WHO tagállam egészségügyi miniszterei múlt év májusában állapodtak meg arról, hogy a hétvégi nagyivó fiatalok számát az alkoholtartalmú italokra kivetett magasabb adókulcsok, és szigorú piaci szabályozással próbálják visszaszorítni. Azonban a házilag, gyakran teljes állami és adókontroll nélkül készített szeszes italok fogyasztása teszi ki a világ teljes alkoholfogyasztásának 30%-át.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek