#ÉLETEM

Firkád is megmutatja, ki vagy!

2010. július 27., kedd 07:38

A papírra firkált kockák, spirál vagy nap alakzatok a tudattalan kivetüléseként értelmezhetők. Kőbe vésve, tükörre festve vagy homokba rajzolva, nyomot bárhol hagyhatunk. Gyermekkori emlékeink, agressziónk, korlátaink, szeretetéhségünk és segélykérésünk is benne rejlik. Firkaelemzés, amely közelebb juttat önmagunkhoz...

Előző cikkünkben már írtunk a testi-lelki problémák diagnosztizálására alkalmas 6 motívumos rajztesztről. Ezúttal a firkák jelentőségét járjuk körbe. Legyen az felismerhető, vagy akár felismerhetetlen vonalhalmaz, elemzése mind-mind önmagunk megismerésében segíthet.

Rajz vagy firka?

Nem mindig egyértelmű a firka és a rajz közötti különbséget definiálni. Ha rajznak az íróeszközzel készített szabadkézi alkotást tekintjük, akkor mi a helyzet a tengerpart homokjába egy bottal, fagylaltpálcikával vagy saját ujjunkkal odakanyarított ábrával? Mi a helyzet a filmekben látható rúzzsal tükörre, vérrel falra vetett felismerhető szimbólumokkal? És mi van a graffitikkel?- teszi fel a kérdéseket Gyulai Zsuzsanna grafológus szakoktató.

Gulyás Jenő István tanár, grafológus szakértővel 2003-ban adták ki először a „Felnőtt firkák – intim háttérrel” című gyűjteményes kötetet. Ebben a firkákról és rajzokról addig kevéssé ismert információkat hoztak napvilágra. A könyvben lévő ábrák jelentésének tanulmányozásával, az olvasó komolyabb önismeretre tehet szert. A Firkakontroll című részben már konkrét gyakorlatok is vannak, melyek akkor segíthetnek, ha a felismerést követően valamely tulajdonságunkban vagy akár gondolkodásmódunkban szeretnénk változást elérni.

Gyermekkori emlékeink, agressziónk és segélykérésünk is megmutatkozhat firkáinkban
Gyermekkori emlékeink, agressziónk és segélykérésünk is megmutatkozhat firkáinkban

Mindenki hagy nyomot

A firkálás tipikus szituációi a munkahelyi megbeszélések és a telefonálás folyamata. Amíg egymást hallgatva ülünk az asztal körül, amíg várunk a kapcsolásra, vagy éppen már beszélgetünk, szinte automatikusan jára kezünk. „Ezek a megszülető képi produkciók - és szándékosan nem rajzot említek - leginkább a firkák körébe sorolhatók. Ilyenkor a figyelem megosztása történik, ahol a hangsúly a megbeszélésen vagy épp a telefonáláson van, s így a rajzban inkább a tudattalant vetítjük ki. Ezeknek a szimbólumoknak mindig emocionális töltetük van, éppen ezért az adott pillanatra, szituációra érvényesek, és ezeknek a rajzolóra ható aktuális érzelmeiről szólnak.”

Az egyéb, mindennapi firkáinkban gyermekkorunk emlékeit is hordozzuk, de bennük vannak sok egyéb mellett, szeretni tudásunk, agressziónk, kontrollunk, strukturáló képességünk, segítség iránti vágyunk, rendszeretetünk, akadályaink és tilalmaink.

„Ha valaki soha nem rajzolgat, nem firkálgat, akkor ott valami mélyen és szándékosan elnyomott érzelemvilágra gondolhatunk, amivel érdemes foglalkozni. A rajz, a firka egyetemes emberi ténykedés, véleményem szerint nem függ a hajlamtól vagy rajzkészségtől. Ugyanúgy értelmezhetők a törzsi díszítő jelek, a pálcikaemberek, mint bármely más, akár művészi alkotás. Írni nem biztos, hogy mindenki tud, de jelet, nyomot hagyni igen.”

A firka a tudattalan kivetülése

Zsuzsa a holisztikus elemzés híve, ezért nála az íráselemzés elválaszthatatlan része a rajzolás is. Amikor azt kéri a hozzá elemzésért fordulótól, hogy firkáljon-rajzoljon valamit, akkor a szabad asszociációs képesség működésére kíváncsi.

„Ilyenkor többnyire elhangzik a két mondat valamelyike: 'Jaj! Én nem tudok rajzolni!', vagy a másik: 'jó, de mit rajzoljak?'. Az első esetben az önmaga megmutatása körüli belső félelmek lehetnek érdekesek, a másodikban pedig az önállóság, a valaminek megfelelni vágyás, azok a kérdések, amelyekre majd a választ is megkapjuk a rajzocskák elkészültével. Van, hogy azt kérem a klienstől, rajzoljon egy fát, vagy egy virágot-és innentől már egyszerűbb a helyzet. Tapasztalatom szerint egy ilyen feladathelyzetben hajlamosak vagyunk gyermekként gondolkodni. A firka, a rajz ugyanis – a tudattalan, a gyermeki lelkünk.

A helyszíni firkálásnál ugyanakkor én sok esetben strukturált teszteket használok, vagyis adott konkrét vonalakkal vagy ábrákkal dolgozunk, amelyek magukban rejtik a vizsgálandó tulajdonságokat, hozzáállást.”

A firka és a rajz, ugyanis önmagában is alkalmas az ember személyiségének feltárására. A skiccekben az alakzatok térbeni elrendezése, a vonalak alakja, a vonal erőssége sok egyéb mellett optimizmusról, kishitűségről és céltalanságról egyaránt árulkodhat. Ha pedig jól felismerhető az ábra, akkor annak jelentése is segít körvonalazni a személyiség működését.


Amikor a jobb agyfélteke rajzol

A jobb agyféltekés módszer alkalmazása óta tudjuk, hogy a rajzolás, mint kompetencia fejleszthető. A módszer segítségével néhány nap alatt tanítják meg az olyan embereket minőségi és aprólékos módon kidolgozott arcportré rajzolására, akik korábban belátásuk szerint nemcsak, hogy nem tudtak, de egyenesen utáltak rajzolni. Az inverz rajzolás szerint egy tárgyat vagy képet úgy kell lemásolni, hogy csak a kép világos és sötét felületeire szabad koncentrálni, miközben a tényleges képtől el kell vonatkoztatni.

Amíg az iskolában háromdimenziós tárgyakat kellett kétdimenziós formába átültetnünk, addig itt eleve csak két dimenzióban szabad gondolkodnunk. Azonban ehhez be kell „kapcsolnunk” az irracionális és intuitív képességekért felelős jobb agyféltekénket is, mivel a balnak, többek között, a logikus gondolkodást és a racionális, térbeli látásmódot köszönhetjük. A módszer alapja tehát a másolás, és egy újfajta felület-látásmód aktivizálása, ami azt bizonyítja, hogy gondolkodásmódunk mennyire képes korlátozni agyunkat és képességeinket.

A firka is egy tanult dolog

Legalábbis, ami az alapjait illeti. Amikor gyermekként írni tanultunk, volt néhány vonalforma, amelyeket a kezdetekben rengeteget használtuk. Mintegy belénk vésődtek. Ilyen például a kör, az egyenes, a ferde és a hullámos vonal vagy a csésze-alak. Felnőtt korunkban többnyire ugyanezek jellemzik a firkáinkat.

„Nagyon sokszor találkozom körformával, vagy kocka alakzattal. Természetesen nem mindegy, hogy ezekből egy darab, vagy rendszerbe épített több darab születik. Az sem mindegy, hogy ezek kapcsolódnak-e vagy önállóan, esetleg sorozatban állnak, üresek-e belül, vagy satírozottak. Mi grafológusok, a mozdulat létrejöttét is vizsgáljuk. Egy kör rajzolása egy folyamatos mozgást, míg a kocka kialakítása a ceruza meg-megállását követeli. A kör – egy labda például – könnyen elgurul, míg egy kocka több ponton támaszkodik, stabil...ezek mind-mind árulkodó jelek.”

Firkateszt a gyakorlatban

Gyulai Zsuzsanna gyakran alkalmazza a következő gyorstesztet: egy papírt tesz a kliens elé, melyen 12 négyzet található. A 12 négyzet mindegyikében van egy egyszerű vonal, vagy vonalrészlet: az egyikben például kör, a másikban a keret aljára rajzolt négyzet, míg a harmadikban a telefongombról is jól ismert kettős keresztre emlékeztető forma, de üres négyzet is akad a 12 között. A feladat egyszerű: a négyzetekben a vonalak felhasználásával kell kialakítani egy-egy ábrát tetszés szerint, ami éppen akkor az ember eszébe jut.

"Az ilyen strukturált egyszerű tesztek jól használhatóak, mert a képek ősi szimbólumainak megfelelően az emberek nagy százalékban, jellemzően ugyanazokat az ábrákat kanyarítják a négyzetekbe. Ezért a firkálásoknál ugyanúgy, mint az íráselemzéskor jól értékelhetők és elemezhetőek az azonosságok és az eltérések."

Zsuzsa tapasztalata szerint például a fenti 3 négyzetbe az emberek többsége jó eséllyel egy napot, egy házat és amőba játékot rajzol. "Ezzel az egyszerű firkálással máris eláruljuk, hogy mit gondolunk önmagunkól, hogyan mutatjuk meg saját magunkat a világ számára. Megtudhatjuk azt is, hogy a belső, vagy külső értékek fontosabbak számunkra, és hogy egy probléma megoldása érdekében várhatóan hogyan cselekszünk majd."

Te mit rajzoltál volna?

Ha kíváncsi vagy a bővebb megfejtésre és elvégeznél egy firkatesztet, vagy kipróbálnád  a jobb agyféltekés holisztikus rajzolás módszerét, segítségedre lehet:

Gyulai Zsuzsanna

grafológus szakoktató, szaktanácsadó

http://gyuzsu.mlap.hu

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.27 09:57:32Kipper

  „Ha valaki soha nem rajzolgat, nem firkálgat, akkor ott valami mélyen és szándékosan elnyomott érzelemvilágra gondolhatunk, amivel érdemes foglalkozni."

  A környezetem rendkívül kiegyensúlyozott embernek ismer, noha soha nem rajzolgatok. Ezek szerint lappangó szociopata vagyok, vagy efféle?
  Hülyeség...

 • 2010.07.27 09:59:24cucurbita pepo

  komolyan mondom nemtudom szó nélkül hagyni, hogy valaki, és főleg egy nő,így beszéljen...

  szép szegénységi bizonyítvány ez rólad.

  a kommentezést nem arra találták ki, hogy idekáromkodj, ha nem tetszik a cikk mert nem szól szerinted semmiről, akkor le lehet azt szépen is írni...


  szégyelheted magad...

 • 2010.07.27 10:13:33cucurbita pepo

  véleményt formálni kultúráltan is lehet, én csak ennyit mondtam...

 • 2010.07.27 10:36:09p.i.g

  Én is röhögtem ezeken a dolgokon. Aztán volt szerencsém eljuttatni (késöbb ismertem meg személyesen) Gulyás Jenő István tanár, grafológus szakértőhöz egy írásomat (tudom nem rajzom). Döbbenetes volt amit megállapított. Nem részletezem de olyan dolgokat is észrevett, hogy elváltak a szüleim és melyikel éltem stb. Óriási nagy elme volt. Az első kommenthez nem kell szakértönek lenni, hogy lássuk: egy egyszerű kis tuskó vagy. Csak szánni lehet.

 • 2010.07.27 10:59:12Case

  Nevetséges belemagyarázás az egész. Tipikus pszichológusbetegség, hogy mindenre erõszakosan szabályokat akarnak gyártani, minden mögött jelentést keresnek, ott is ahol nincs és a saját teóriáikhoz mereven ragaszkodnak, pont a lényeget elfeledve: hogy nem vagyunk egyformák, nincs két ember aki ugyanúgy müködik.

 • 2010.07.27 12:37:38subabubba

  Érdekes, én nem láttam, hogy a cikkben szó lenne pszichológusokról, vagy ők szólalnának meg. Talán nem is véletlenül. A grafológiáról számos kutatás, metaanalízis (amikor sok egy témában folyó kísérlet eredményeit összegzik) bizonyította, hogy nem alkalmas személyiségkép alkotására, vagyis nem működik.

 • 2010.07.27 13:41:55p.i.g

  Quentin vagyok, Montargis-ból: én is így vélekedtem. Most se hiszek sok varázslatban. Arra, hogy bizonyítsam igazam semmi lehetőség, gondolom nem ülsz buszra és utazol hozzám megnézni az elemzést. Azért az elgondolkodtató, hogy hatósági eljárásnál elfogadják szakértői véleménynek.

 • 2010.07.27 13:47:27brutusbrutalis

  Itt meg sok híres ember firkája nézhető meg:[link]

 • 2010.07.27 14:25:51Birkesz

  "Amíg egymást hallgatva ülünk az asztal körül, amíg várunk a kapcsolásra, vagy éppen már beszélgetünk, szinte automatikusan jár a kezünk."
  Nem, nem jár automatikusan a kezünk. Ha ugyanis odafigyelek valakire pl. beszélgetés közben, vagy megbeszélésen, akkor nem fogok firkálni. Ha érdekel amit mond, akkor azért, ha pedig nem igazán, akkor jólneveltségből.

 • 2010.07.27 17:03:44Ne essünk már át a ló túlsó oldalára

  @ p.i.g
  A grafológiai elemzéseket sehol nem fogadják el a hatósági eljárásban. (Nem véletlenül) Amire te gondolsz, az az írásszakértő aki nem keverendő össze a grafológussal!
  Egy grafológusból akkor sem lesz igazságügyi szakértő, ha a neve után odaírja, hogy "szakoktató", "szaktanácsadó" stb...
  A takarítónőt is lehet higiéniai szakmanagernek nevezni, az attól még takarítónő marad.

 • 2010.07.28 10:47:20Kanganyu

  p.i.g.!
  A grafológiai elemzéseket elfogadják a bírósági eljárásokban, magam is ismerek néhány igazságügyi szakértőt grafológiából, őket az Igazságügyi Minisztérium nevezi ki. A személyiség tuéaljdonságait tárják fel az írásból, míg az igazságügyi írásszakértő csupán a kézeredet azonosságát vizsgálja, de nem tud a személyiség tulajdonságairól semmit megállapítani. Mindkettőnek helye van a Bíróságokon, természetesen más célból. Pl. az azonosító szakértő megállapítja, hogy valóban az a személy írta-e a végrendeletet, míg a mellé kirendelt grafológus szakértő arra is képes, hogy kimutassa, hogy kényszer, fenyegetés, vagy alkohol, drog hatása alatt tette-e.

 • 2010.07.28 16:06:42Cicufer

  Így van Kanganyu, végre valaki, aki érti is miről beszél.

  Te takarítónős okostojás: Grafológus akkor írhatja a neve után, hogy szakoktató, ha van oktatói vizsgája is. Rajtad kívül senki nem keverte a grafológust az írásszakértővel. Mellesleg grafológusból is lehet igazságügyi írásszakértő, attól, hogy valaki grafológus még nem biztos hogy nincs más 20 képzése, lehet neki írásszakértő képzettsége is, sőt több egyéb is a témában, de nem is mondom inkább a különféle képzéseket, mert csak megzavarná azt az okos fejedet. Látszi, ezt is sok volt neki felfogni.

 • 2010.07.28 16:08:37Cicufer

  Kipper vagy mi a neved...
  Mélyen elnyomott érzelemvilág az neked azonos a szociopatával? A mondat melyik része nem volt számodra érthető, te kultúrbugris?!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta