EGÉSZSÉG HÍREK

Magyar tudósnőket díjazott a L’Oréal

2011. október 26., szerda 14:55

Dr. Buzás Edit a világon az elsők között kezdte kutatni a sejtek közötti üzenetáramlásért felelős "postásokat". A kutatónőt a L’Oréal–UNESCO A Nőkért és a Tudományért magyar ösztöndíj elnevezésű program keretében, tüntették ki a Magyar Tudományos Akadémián.

Az egyedülálló, kizárólag nőket megszólító díj olyan magyar kutatókat támogat, akik munkájukkal az élet- vagy anyagtudományok valamely részterületén kivételes eredményt értek el. Dr. Búzás Edit immunológus mellett egy csillagásznő és egy fiatal gyermekgyógyásznő részesült a 2011-es ösztöndíjban. A díjazottak az Akadémia épületében átvehették az összesen 11 000 eurós ösztöndíjakat.

Dr. Buzás Edit, a hazai immunológiai kutatás kiemelkedő személyisége, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézet munkatársaival a világon elsők között kezdte kutatni a sejtek közötti kommunikációban a hírvivő, azaz a „postás” szerepét betöltő gömböcskék (vezikulák) szerepét. Ezek a sejtek által kibocsájtott, információkkal teli gyöngyszerű képződmények vihetik magukkal az üzenetet autoimmun betegségek és a rákos daganatok esetében is. Így a kutatási eredményeknek köszönhetően a jövőben lehetőség nyílhat a minden eddiginél korábbi diagnosztizálásra és a hatékonyabb gyógyításra is.

A 30 év alatti kategóriában díjazott Dr. Jermendy Ágnes gyermekgyógyász rezidens kutatási területe a diabétesz. Az 1-es típusú cukorbetegség a második leggyakoribb krónikus gyermekkori megbetegedés. A kutatónő arra keresi a választ, hogy milyen genetikai hajalmosító tényezők játszanak szerepet ennek kialakulásában. A 2-es típusú (felnőttkori) diabétesz esetében pedig az inzulintermelő béta-sejtek működésére koncentrál: azt vizsgálja, hogyan lehetne javítani a betegség során kialakuló elégtelen inzulintermelést.

A 30 év feletti kategória díjazottja Dr. Derekas Aliz csillagász lett, aki eddig 3 – fizikailag összetartozó - ismeretlen csillagot fedezett fel. Kutatásai során a NASA űrtávcső, immáron két éve folyamatosan mért adatait használva a csillagok rövid időskálájú (perces, órás, napos) fényességváltozásait vizsgálja. A jövőben távoli csillagok színképét szeretné elemezni, ebből következtetne a kémiai összetételükre.

Dr. Hámori József, Dr. Schmittné Makray Katalin, Dr. Csépe Valéria, Dr. Buzás Edit, Dr. Derekas Aliz, Dr. Jermendy Ágnes, Dr. Ránky Katalin, Prof. Dr. Ádám Veronika
Dr. Hámori József, Dr. Schmittné Makray Katalin, Dr. Csépe Valéria, Dr. Buzás Edit, Dr. Derekas Aliz, Dr. Jermendy Ágnes, Dr. Ránky Katalin, Prof. Dr. Ádám Veronika

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta