EGÉSZSÉG HÍREK

Kerüld a csírákat és moss kezet!

2011. július 18., hétfő 19:30

Németországban a múlt héten hivatalosan is bejelentették, hogy véget ért a hónapok óta tartó, egy különleges E. coli baktérium okozta véres hasmenéssel hányással járó járvány. A 3602 fertőzött közül 51 halálos áldozat volt. A veszély még nem múlt el teljesen.

A járvány forrása valószínűleg a nyersen elfogyasztott, illetve csíráztatásra szánt görögszéna magok voltak. Az Európai Bizottság július 5-én kivonta forgalomból a magokat, valamint betiltotta a behozatalukat az Európai Unióba.

A veszély azonban még fennáll, hiszen számos háztartásban fellelhetőek korábban vásárolt (lehet, hogy fertőzött) magok is. Az ÁNTSZ szerint szükségesek a további óvintézkedések, mint például a csírák, magok fogyasztásának mellőzése, (a csírák esetében előfordulhatott keresztszennyeződés, így nem csak a görögszéna, hanem egyéb, hőkezelés nélküli csírák fogyasztása sem ajánlott).

Miután feljegyeztek olyan eseteket is, amikor a fertőzés emberről emberre terjedt, nem elhanyagolható a személyes higiénia sem, a gyakori kézmosás elengedhetetlen (gondoljunk csak a tömegközlekedésre, mennyi baktériummal „találkozunk” ott). A zöldséget, gyümölcsöt mindig alaposan mossuk meg folyó víz alatt, és amelyiket lehet hámozva, a húsokat, zöldségeket hőkezelve (sütés, főzés, párolás) fogyasszuk, így számos fertőzést elkerülhetünk.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta