6 orvosi felfedezés, amitől eldobod az agyad

Évek óta keringenek a köztudatban olyan legendák, amiket most már kutatások is alátámasztanak: avagy miért vigyázzanak az ázsiai nők a kutyákkal, és mivel próbáljuk meg gyógyítani a fogfájásunkat vagy összetört szívünket.

A kövérek jókedvűbbek

Hogy a magasabb testzsírszázalékkal rendelkező emberek kedélye jobb, mentalitása pozitívabb, régi legenda, nem utolsó sorban minden lefogyni képtelen ember utolsó mentsvára. A tudósok most nemcsak korrelációt találtak a...khm...piknikusabb testkompozíció és a tartósan jó hangulat között, hanem okozati kapcsolatot. A megoldás az ösztrogénben rejlik. A kanadai Lakehead Egyetem kutatói kimutatták, hogy az ösztrogén- és szerotoninszint összefügg, és mivel az ösztrogén bizonyos formáit a test a zsírszövetekben tárolja, a magasabb testszírszázalékkal rendelkező nőknél ez magyarázza a jobb kedélyt. Igen, ez még mindig csak a nőknél jelent kibúvót a diéta alól, a férfiaknak muszáj lesz valami jobbat kitalálni a sörhasra.

A szerelem gyógyítható

Ha a szerelem pusztán kémia, miért ne lehetne kémiai úton, vegyületekkel gyógyítani? Az Alabamai Egyetem és az Iráni Tabriz Orvosi Egyetem kutatói erre tettek kísérletet, és melatonin illetve vasotocin segítségével sikeresen ellensúlyozták a szerelmes állapotra jellemző megszállottságot és sóvárgást. A kutatók szerint, ha ezt a két vegyületet kellő mennyiségben juttatják a szervezetbe, az tökéletesen ellensúlyozza a szerelem kiváltásáért felelős hormonok hatását, és sok szív összetörésének elejét veheti. Persze ehhez időben be kell venni.

A kutya mellrákot okoz

Müncheni és norvég kutatók egymástól függetlenül bukkantak a jelenségre, miszerint a mellrákos nők szignifikáns hányadának van, vagy volt hosszabb ideig kutyája. Az ebtartás és a betegség közötti kapcsolat vizsgálatát az is indokolta, hogy a nőstény kutyák nagyon nagy arányban szenvedtek emlőráktól. A kutatók az egerekben található emlővírus után kutattak, aminek egy változatát a kutyák is elkaphatják, és továbbadhatják az embereknek. Ez megmagyarázná azt a jelenséget is, hogy az ázsiai nők miért betegszenek meg nagyobb arányban, ha nyugatra költöznek: otthon ugyanis csak ritkán tartanak kutyák, így a szervezetük nem tud védekezni a vírus ellen.

A kesudió jó a fogfájásra

Saját magán tesztelte a kesudió jótékony hatását a fogbetegségekre Charles Weber professzor, és az eredmény őt is meglepte. A kesudióban található savak ugyanis hatékonyan irtják ki a Streptococcus baktérium fogszuvasodásért felelős fajtáját. Weber állítja, már gyulladt fogat is gyógyított meg napi pár szem kesudió elrágcsálásával.

A napsütés agresszívvé teszi a férfiakat

Több mint 3000 bűntény időbeli eloszlását analizálták a Ben Gurion Egyetemen Izraelben, és nagyon úgy tűnik, hogy a meleg és a nyár a legrosszabbat hozza ki az általában hímnemű elkövetőkből: a bűncselekmények július-augusztusban tetőztek, a legalacsonyabb arányban pedig januárban követték el őket. A kutatás azt találta, hogy nagy melegben két-háromszor gyakoribb az erőszakos bűncselekmények elkövetésének aránya, sőt: miután történelmi hadjáratokat, csatákat, háborúkat elemeztek, az is kiderült, hogy általában azokat is nyáron szeretik kirobbantani.

A szemüvegesek intelligensebbek

A rövidlátás genetikai meghatározottságú, ami azt is jelenti, hogy évezredek evolúciója során ki kellett volna halnia azoknak az egyedeknek, akik továbbörökíthették a gént, hiszen halászó-vadászó-gyűjtögető életmódot folytató társadalmakban a rövidlátók elég komoly hendikeppel indulnak a létért folytatott küzdelemben, hacsak...hacsak anak a génnek, ami a rövidlátást okozza, nincs esetleg egyéb, evolúciósan kamatoztatható hatása. Nos, a kutatók azt találták, hogy ez az előny nem más, mint a magas intelligencia: mindkettőnek ugyanaz a genetikai háttere, tehát a rövidlátók általában okosabbak. Ráadásul a rövidlátás nem automatikus: a genetikai háttér mellé szükséges valami környezeti kiváltó ok is, úgyhogy még az is lehet, hogy az ősök a rövidlátástól nem szenvedtek.

Forrás: independent.co.uk

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek