EGÉSZSÉG

Őrülten erotikusak a szeplőid!

2011. május 21., szombat 08:35

A szeplőket lehet szeretni és nem szeretni. Előbbire példaként ott vannak a pasik, akik közül egyik-másik egyenesen megőrül a szeplős lányokért. Mert a szeplő igenis szexi. Tények, tévhitek, babonák a szeplőről, és Melampusz szeplőtana.

Azt, hogy a szeplő nem betegség, eddig is tudtuk. Abban viszont nagyon nem értünk egyet, hogy egyszerű szépséghiba lenne. Részben azért, mert nem hiba, sőt, de erről a férfiaknak is van véleménye, másrészt viszont annyira mégsem egyszerű, hiszen a szeplőkhöz komplett hiedelmek is fűződnek. Egy bőrgyógyász segítségével körbejártuk a témát, miközben azt is megtudtuk, hogyan lesz a pulykatojásból szexi dög.

A szeplős lányok mellbimbója mindig rózsaszín

Kornél (30) szerint érdekes, hogy a szeplős lányok többsége mennyire utálja a szeplőit. "Pedig a szeplősökben van valami szexi dögösség. Ráadásul fiatalabbnak látszanak a koruktól, talán, mert a szeplőik ártatlanságot sugallnak, ettől aztán duplán tutajos némelyik. Nekem nem is magában a pöttyök tetszenek, hanem egyben az egész: világos, szeplős bőr, kék szem és vörös haj összerakva."

Zsolt sokáig kifejezetten az ilyen lányokat kereste: (38)"Imádom, ha egy lánynak fehér bőre van és az arca szeplős, pláne, amikor az orra és a szeme körül vannak pöttyök. Nekem mindig ez volt az ideálom, ráadásul minden reggel három ilyen gyönyörű arc mellett ébredek. A két gyerek is örökölte a pettyeket."

Botond (36) még jól emlékszik, amikor gyerekkorában pulykatojásnak hívták haverjaival a szeplősöket, ivarérett korában azonban a szeplős lányok elkezdték kifejezetten izgatni. "Szerintem minél több szeplője van, annál jobb. Szeretem, ha egy nő egész teste szeplős és persze a bőre is nagyon fehér és hozzá vörös a haja. Megfigyeltem, hogy az ilyen lányoknak a mellbimbója is rózsaszín. Őrülten erotikusak tudnak lenni."

Hivatalosan szeplőnek a bőr felszínén lévő apró, kerek, halványbarna foltos pigment felhalmozódást nevezik. Itt a bőr festékanyagának a termelése fokozottabb, mint más területeken. A méretük általában nem nagyobb 2-4 milliméternél, de a háton és a vállon megjelenő szeplők kiterjedtebbek, sötétebbek, kevésbé szabályos alakúak lehetnek. Leggyakrabban a szőke és vörös hajú, világos bőrű gyerekeknél, felnőtteknél jelentkezik.

Dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusa hangsúlyozta, hogy a szeplősödés genetikailag meghatározott, és a fény (UV) hatására jelennek meg. "Vagyis a szeplő az ún. I.-es és II.-es bőrtípusnál, azaz a világos bőrűek közt gyakori. Általában 4-
5 éves korban jelenik meg napfény hatására, télen halványodik, és felnőttkorban javulhat.
Idősebb korban már más típusú pigmentációk, fény okozta károsodások, pigmentfoltok
jelentkeznek."

A szeplők legtöbbször csoportosan jelennek meg a homlokon, az arcon, a háton, a vállon, a karon vagy a nyakon, életkortól függően is. Gyermekkorban a szeplők inkább csak az arcon láthatók, később más testrészeken is megjelennek. Az idősebb korban jelentkező pigmenthibák
az arcon, kézháton és az alkaron jelentkeznek.

Tévhitek

Mivel nem minden fehérbőrű szeplős, de minden szeplős fehérbőrű, ezért aztán azonos félelmek, de féligazságok keringenek az ilyen bőr betegségeiről. Tény, hogy a világos
bőrűek között magasabb a pigmentált és hámeredetű bőrdaganatok kockázata, de a bőrdaganatok nem a szeplőből indulnak ki. Mivel a világos bőrűek -köztük a szeplősök- egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen barnulnak, és gyorsan leégnek, ezért még óvatosabbnak kell lenniük a napozással. "Mindez azonban a szeplőktől függetlenül igaz minden világos bőrűre, sokkal jobban oda kell figyelniük a fényvédelemre. Nem csak magas faktorszámú kémiai fényvédőkkel, de fizikai védelemmel: ruha, kalap, napszemüveg viselésével is óvni kell bőrüket."

Az sem igaz, hogy a szeplősöknek jobban kellene tartaniuk a májfoltosodástól, mint az átlagos, vagy kreolabb bőrű társaiknak. "A kettő egyáltalán nem függ össze. Sötétebb bőrtípus mellett
gyakran alakulnak ki pigment eltérések, májfolt hormonális hatásra is kialakulhat, például
terhesség időszaka alatt."

A szeplők számának növekedése miatt még nem kell megijedni, a lényeg inkább annak felismerése és megkülönböztetése, hogy szeplőink vagy éppen anyajegyeink mérete és mennyisége változott e. Ha a bőrrák megbetegedések statisztikáit nézzük, kiderül, hogy hazánkban sajnos még mindig nem vált gyakorlattá, de a legbiztonságosabb megoldás mégiscsak az lenne, ha nem csak a világos bőrűek, de mindenki járna rendszeresen orvosi ellenőrzésre. A fél- egy évente ajánlott anyajegy szűrés során így több rosszindulatú elváltozás korai stádiumban felfedezhető lenne.

Szeplőbabonák és rossz előjelek

Érdekes, hogy a hiedelemvilágban a szeplők megjelenéséhez mindig rossz előjelek kapcsolódnak. A tibetiek szerint például, ha a szeplő a nyak bal oldalán van, akkor valamilyen testi szenvedést szimbolizál, férfinál például magasból való lezuhanást, míg nőnél nehéz szülést. Hosszú utazást jelöl a térden lévő szeplő, és sikeres életet, ha a vádlin van. A szeplőhöz fűződő hiedelmek azonban úgy tűnik kultúrkörök, népcsoportok szerint változnak. Mert amíg egy jobb szemöldökön lévő szeplő az európai hagyomány szerint korai házasság és nagy szerencse előjele lehet, addig a kínaiak úgy tudják, hogy rövid életet jelent.

A görög mitológia jósa, Melampusz a szeplőkről való megfigyeléseit rendszerbe is szedte. Íme Melampusz szeplőtana testtájakon való megjelenésük és jelentésük szerint:

- homlokon vagyont és boldogságot,

- szemöldök körül boldog házasságot,

- orrnyergen bujaságot és szenvedélyességet,

- orrcimpán állandó utazást,

- ajkakon falánkságot,

- fülön, nyakon szerencsét, vagyont és hírnevet,

- vállonrabságot és boldogtalanságot,

- a mellen szegénységet,

- a kézen sok gyereket,

- a hónaljon pedig gazdag és jóképű férjet vagy feleséget ígérnek.

A szeplő igenis szép és szexi!

Ha még külön iparág nem is épült a szeplősökre, de pigment foltosodás halványítására alkalmas kozmetikumok, bőrgyógyászati kezelések már nálunk is elérhetőek. Az erősen pigmentált bőr kezelhetősége, legyen szó májfoltról vagy nagyobb szeplőkről, mindig attól függ, hogy a megszaporodott mennyiségű melanin a bőr hámfelületén vagy annak mélyebb rétegében helyezkedik el. Ennek megfelelően ugyanis, az esztétikai bőrgyógyászat -nem feltétlen olcsó- kémiai hámlasztásokat, vagy annál még gyorsabb, különböző fényterápiás (IPL=intenzív pulzáló fénnyel történő) kezeléseket kínál. Ezek a fénysugarak ugyanis olyan hullámhosszal rendelkeznek, amelyek a melaninrögökben elnyelődve, azok felmelegedését, átalakulását és a hámréteg gyors lehámlását eredményezik.

A szépségpötty kultusza

A pöttyös arc ugyanis kifejezetten divat volt. Ha tucatjával nem is, de egy-egy bizonyos szépségpöttyöt évszázadokkal ezelőtt is ragasztottak vagy rajzoltak az arcokra. Az előző században Marilyn Monroe tette híressé, majd Cindy Crawford vitte a kifutóra. A XXI. században alkalmi viseletnek számít az arc egyik oldalára, a szájzug felé rajzolt pötty, aminek céja a nőiesség és a szépség hangsúlyozása. Ugyanakkor egyre inkább terjed a Monroe-piercing, a felső ajak közepére szúrt apró kő, vagy az alsó ajak szélében elhelyezett ékszer-gyűrű is.

Azt azonban soha nem szabad elfelejteni, hogy halványítani ugyan lehet, de végleg képtelenség eltüntetni a szeplőket, mert napfény hatására mindig kiújulnak. A bőrgyógyász szerint az ún. whitening krémek alkalmasak lehetnek a halványításra, de a házi praktikák végtelen sorából a legnépszerűbbet, miszerint a szeplőinket citromlébe áztatott hóvirágszirmokkal kenegessük, egyáltalán nem ajánlja, és nem csak azért, mert egyébként védett virágról van szó, hanem ráadásul még a bőr irritációjával is számolni kell. Ha pedig mégsem segítene semmi, barátkozz meg vele, és hidd el, a szeplők igenis szépek, szexisek, és nem csak szerintünk.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.21 10:39:43bacardi :-)

  sztem nem csak a fehér bőrűek szeplősek:[link]

 • 2011.05.21 11:12:21budy01

  ismét okosabbak lettünk...

 • 2011.05.21 11:15:07altoid

  A feleségem fekete hajú és kifejezetten barna bőrű, mégis szeplős. Ő ki nem állhatja a szeplőit, én viszont imádom... :)

 • 2011.05.21 11:18:48SKL

  Nem a szeplő fogja eldönteni, hogy a lány tetszik-e vagy sem, de nálam is hozzáadott érték, ha van. :)

 • 2011.05.21 12:14:57Goompah

  [link]

  Ő szeplősnek számít?

 • 2011.05.21 12:23:37oliva

  kimondottan tetszik, hogy Kornél megvalósította az álmát és most boldog a szeplős családjával. Sajnos sokan feladják, kishitűségből elvesznek egy olyan nőt, aki nem kifejezetten a zsánerük, aztán megcsalják azokkal, akik mégiscsak jobban tetszenek, vagy a barna feleség elkezdi vörösre meg szőkére festeni a haját, de ugye az nem mendenkinek áll jól, a sötét tónusú nők kiszőkítve koszos, közönséges hatásúak lesznek...szóval ki kellene tartania mindenkinek az álmai mellett, asszem szebb lenne a világ

 • 2011.05.21 12:52:15cerqa

  Csak hogy tudjátok ti huszonévesek, 40-en felül a szeplős lányok mellbimbója már fekete. De ez semmít nem von le az értékéből.Sem s melléből sem a lányéból.

 • 2011.05.21 13:32:52Sasyyy

  fürödni kéne,akkor nem lesz fekete.....

 • 2011.05.21 14:41:25oliva

  cerqa
  ezt a hülyeséget honnan szedted? 45 vagyok és még rózsaszín, nagymamámé 80 éves korában is rózsaszín volt...valaki nagyon megetetett :)

 • 2011.05.21 15:08:28naty

  Le merem fogadni, hogy ezt a cikket egy olyan ember írta, akin soha életében egy darab szeplő nem volt. Sajnos rajtam van bőven, ha ránézek pl. a karomra a hányinger kerülget, olyan mintha igénytelen májfoltos lennék. Szerintem ha az ember megnéz egy gyönyörű hibátlan barna bőrt és utána egy szeplőset, mint a tökéletesség és az undormány! egész gyerekkoromban azt mondogatták, különleges vagy, de tudjuk kiknek mondogatják ezt... teszem hozzá sajnálatból.

 • 2011.05.21 16:22:55Buci-Bigyo

  A szeplő erotikus. LOL!
  A szeplő bőrhiba!
  Persze vannak láb-fetisiszták,latex-fetisiszták és ezek szerint szeplő-fetisiszták is.:D
  Azért nem mennék a Dunának akkor se,ha szeplős lennék,a tragédia nem itt kezdődik, de a szépség sem...

 • 2011.05.21 17:06:55oliva

  naty
  az egész testem szeplős és egy kicsit sem zavar, tényleg! sőt, szeretem...

 • 2011.05.21 18:10:48Goompah

  "olyan mintha igénytelen májfoltos lennék"

  A májfolt az igénytelenség jele? Ezt nem tudtam.

 • 2011.05.23 17:45:03Sadist

  cerqa 2011.05.21 12:52:15

  A mellbimbó és a bimbóudvar a terhesség miatt lesz sötétebb, nem (csak) a kor előrehaladtával.

 • 2011.05.23 20:08:51Ezt Nóra mondja:

  naty - Nálam is kiverte a biztosítékot az "igénytelen májfoltos"... Talán mert egy kifejezetten igényes májfoltos vagyok! Te viszont egy súlyos énkép-zavarral küzdő vagy, meg kellene próbálnod valahogyan elfogadnod (megszeretned!) önmagadat, akár szakember segítségét is igénybe véve. A szeplő SZÉP! Nem bőrhiba, hanem adottság. A májfolt bőrhiba, de nem az igénytelenség okozza, hanem számos más ok (nálam pl. a teherbe esés érdekében kapott hormonkészítmények - és tudod, bőven megérte feláldoznom érte a tökéletes bőrömet!)

 • 2011.05.24 19:32:05Sadist

  Ezt Nóra mondja: 2011.05.23 20:08:51

  Nem tudhatod, hogy nála mi okozta, az is lehet, hogy gyerekkorától olyan a bőre, csúfolhatták is miatta, a párkeresésre is kihatással lehet, és azt sem mondhatja, hogy a szép bőr helyett kapott valami mást.
  Szerinted hogy érezheti magát, ha a közeli hozzátartozók, ismerősök folyamatosan azt mondják neki, hogy különleges vagy, szép vagy, szeplősnek lenni szexi, de ez a magánéletében sehogy nem nyilvánul meg?

 • 2011.05.25 13:39:03Frucsasz

  Szeplős lány vagyok (gyerekként csak az arcomon, aztán fokozatosan átterjedt a vállamra, hátamra, karomra stb). A szemem viszont borostyánszínű, a hajam barna, és napon könnyen barnulok.
  Anyukám mindig azt mondta, hogy a szeplőket nem szégyellni kell, hanem büszkén viselni, mert ez a szexepilem. Sosem gondoltam rá úgy, hogy ez teher lenne, egy percig se éreztem, hogy ciki vagy ronda lenne, olyan természetesek számomra, mint a lélegzet. Imádom a kis pöttyöket, nélkülük meztelennek érezném magam. :) Remélem, a gyerekeim is öröklik őket :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta