KEDVENCEK

Négy lábon járó tűpárna

2010. január 18., hétfő 09:55

sun-lead-kicsiAz idegenekkel tartózkodó, gazdáját viszont megismeri, tüskéit nem hegyezi. Ami, lássuk be, egy süntől meglepően kedves gesztus. Etethetjük kézből, de nem árt, ha kesztyűs kézzel bánunk vele. Azon pedig ne csodálkozzunk, ha egy éjszaka 50 kilométert gyalogol. A legújabb hobbiállat: a kedves törpesün.

cikk-tipus-altalanos


„Az Afrikai fehérhasú törpesün (latinul: Atelerix albiventris) a háziasított sündisznók egyik legnépszerűbb, leggyakrabban tartott fajtája. A sünfélék a legújabb rendszertan szerint a sünalakúak (korábban rovarevőként határozták meg) rendjének egyetlen családja, azon belül a fehérhasúak a tüskés sünök közé tartoznak, az Atelerix fajba.” – olvasom Vizmathy Annamária honlapján, akinek a westie kennelébe új lakók költöztek. De hogy kerül a sün a kutyák közé? És miért is tenyészt valaki sünit, mikor az ott van erdőben is?

 

sun-cinderella


- Ez a fajta nem található meg a hazai erdőkben. Ezek a kisállatok ketrecben, akváriumban (terráriumban) tarthatóak. Állandó melegben kell lenniük, hiszen őshazájukban ezt szokták meg. Más apró rágcsálókkal ellentétben nem büdösek, nincs szaguk. Rendkívül hálásak a gondoskodásért. Még egy érv a ritkaságok kedvelőinek, a sün tartása ma még nem annyira elterjedt, mint a tengeri malac, a fehér egér, vagy az örökké csivitelő pintyek, papagájok…

– De a süni szúr is, nem úgy, mint a felsorolt állatkák, madárkák.

- Nem szúr… vagyis szúr, de csak akkor, ha megijed valamitől, valakitől. Ha megszokja a gazda szagát, akkor már nem kell tőle félni, mert a tüskéit nem hegyezi többé felénk. Az idegenekkel tartózkodó, esetleg annyira is, hogy azonnal tüskegolyóvá gömbölyödik.

– Hogyan tartsuk, ha kedvet kapunk a sünhöz?

- Melegben. Ez a legfontosabb, így télen fontos hangsúlyozni, mert ezek a sünik nem viselik jól a hűvös, fűtetlen szobát sem. Legalább húsz fok körüli állandó hőmérsékletet biztosítsunk nekik. Ami a kisállattartóknak szokatlan lehet, hogy a süniknek kézből is adhatjuk az eleséget, például kukacot is. Persze aki nem bírja jól, etetheti csipesszel is. Nem túl gusztusos az izgő-mozgó kukacokat fogdosni, elismerem. De örömmel megeszik a száraz macskatápot is. Legyen a ketrecükben mindig faforgács vagy valami alom, amibe akár be is vackolhatják magukat... És a zárt hely miatt talán a legfontosabb, hogy legyen sünikerekük, ami olyan, mint a mókuskerék, mert nagyon szeretnek mozogni. Az egyik nálam lakó fehérhasú például egy éjszaka alatt ötven kilométert gyalogolt... A sünkeréknél csak arra kell figyelni, hogy fából készüljön, és ne legyen rácsos, mert az ő mancsaik apróbbak, mint a kisállatoké általában.

– Bemegyek a sarki kisállat-kereskedésbe és ott megveszem, hazaviszem...

- Nem hiszem, hogy azokon a helyeken sok lenne. Az afrikai fehérhasú törpesün még nem elterjedt sem hazánkban, sem Európában, bár arrafelé már egyre többen ismerik és tartják őket. Egy-egy sünalomban kevés újszülött van, így aztán minden apróságnak jó előre megvan az új otthona. Két-három alommal előre lefoglalják a népszerűbb színeket.

– Népszerű színek?

- Igen, nálunk a szín határozza meg az árat is, ezért a tenyésztők igyekeznek minél szebb színkombinációt kitenyészteni. A legelterjedtebb a só-bors szín, ami az alapszíne ennek a fajtának. A fehér vagyis albínó sem számít extrának, hacsak nem felemás színű a szemük. Az úgynevezett pinto szín már a drágábbak közé tartozik. Ezek ugyan csak pár ezer forintos eltérések, de mégis jelzik az egyediségét. Általában 30 és 50 ezer forint közt van az eladási ára a sünöknek, színtől, nemtől függően. 

– A sün szereti a tejet, ahogy azt a mesékből is tudjuk, meg az almát, meg...

- Ez tényleg csak mese. Nehogy tejjel itassuk őket, mert abba akár bele is pusztulhatnak, ugyanis laktózérzékenyek. Elsősorban rovarokkal, gilisztával, kukaccal élnek, száraztáppal, nyers darált hússal.


sun-portre


– Fiút vagy lány vigyek haza?

- Ez attól függ, hogy mit szeretnénk. Ha otthon kisebb állatkertet akarunk sünökből, akkor nőstény a megfelelő választás, figyelembe véve, hogy évente két almot képesek felnevelni. A lányoknál nagyon vigyázni kell arra, hogy fiatalon ne zárjuk össze fiú sünivel, mert akár már 2-3 hónapos korukban is ivarérettek lehetnek, de az új jövevényeket nem tudják felnevelni. Ezért ha párban vesszük, akkor két ketreccel készüljünk, két, egymástól elzárt helyen tartsuk őket, amíg fel nem cseperednek és nem csak ivarérettek, de szülői felelősséggel is bírnak. Nálam az egyik sünmama, hiába, hogy egy ideje már együtt élünk, nem enged még a ketrec közelébe se, amióta babája van…

– És hogy férnek meg a sünök és a westiek együtt, hiszen az ország egyik legnevesebb west highland white terrier tenyésztője vagy, több messzi földön híres kutyával?

- Tizennégy éve tenyésztek westieket, és tényleg sok champion, best in show győztes kutya származik a mi kennelünkből. Egy kicsit magam is tartottam attól, hogy a westiek terrierek, és régen a rágcsálók megfogása volt a feladatuk, a sün meg olyan kicsi rágcsáló féle... De hosszú hónapok óta élnek együtt minden gond nélkül. A kutyák elfogadták az új jövevényeket, a sünik megszokták a kutyák közelségét. Ez annyira igaz, hogy volt, hogy kiszökött egy-egy kisebb fehérhasú, és a kutyák közt keresett helyet magának. Ez amolyan sün-kutya barátság.


Hogy Annamari miért kedveli annyira ezeket a gombszemű, egyáltalán nem szúrós tekintetű sünfiakat és sünlányokat? Aki nem próbálta, nem is tudhatja. Aki pedig nem hiszi, járjon utána!

 

cikk-tipus-linkek

A görénykompatibilis gazda

Nagy divat manapság vadászgörényt tartani, ám nem feltétlenül egyszerű - milyen is valójában egy görénykompatibilis gazda? Bölcs, türelmes és szeret takarítani.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.01.18 11:05:32Lajos Úr

  Ha már veszik a fáradtságot, hogy leírják, meg úgyis beszélnek a tenyésztővel, akkor miért nem lehet belinkelni az oldalát? Hogy találhatom meg a hölgyet, ha szeretnék egy sünt?

 • 2010.01.18 11:46:45szerk

  Kedves Lajos Úr!

  Örömmel tesszük közzé, íme: http://sunvilag.uw.hu/
  Részleteket itt talál.

  üdv, a szerk.

 • 2010.01.18 14:49:03mooneye

  Akváriumban? Más rágcsálók? Albínó felemás szemmel? Segítség....

 • 2010.01.18 14:57:37bozz

  Ha pontos információkat akarsz, akkor látogass el a www.afrikaitorpesun.hu oldalra. Tőlünk lopták a képeket, és a cikk fele is hülyeség. Az, hogy tőlünk vette a sünt még nem jogosítja fel arra, hogy a mi képeinket használja, és hülyeségeket beszéljen. ( természetesen ha megkért volna igent mondtunk volna a képhasználatra )
  itt a bizonyíték az eredeti képek a többivel:
  http://www.afrikaitorpesun.hu/node/24

  Ezt a hozzászólást most csak azért írtam, hogy aki eljut idáig, az ne legyen megtévesztve a cikk tartalmával kapcsolatosan. Most pedig írok a szerkesztőnek.

 • 2010.01.18 15:38:38mooneye

  Úgy látom, manapság divat lett a lopás... :/
  Ismerősek voltak a képek egyébként (stílusra, vagy nem tudom, de jellegzetesek), így már értem is, miért...

 • 2010.01.18 15:47:16shenkerdaniel

  Kedves Bozz, Kedves Gábor,

  Válaszoltam levelére, beszéltünk telefonon, igértem, hogy utánanézek a történteknek.
  Egyetértettünk abban, hogy nem rossz szándék vezetett minket, megbeszéltük, hogy helyreigazítását közzé tesszük.

  Remélem ezek után nincsenek kétségei szándékainkat illetően,
  Kellemes napot kívánva,
  Tisztelettel,

  Shenker Dániel
  lapigazgató

 • 2010.01.18 15:52:07bozz

  Kedves Dániel,

  Köszönöm a gyors reagálását, és itt is szeretném feltüntetni, hogy nagyon korrekt módon kezelik a kérdést!
  A helyreigazításon dolgozom, amint készen leszek küldöm.

  Tisztelettel:
  Bornemissza Gábor

 • 2010.01.18 15:53:16shenkerdaniel

  Kedves Mooneye,

  Nem tudom/értem mire alpozza, hogy 'manapság divat lett a lopás'.
  Nálunk semmiképpen sem volt az soha és nem is lesz az.

  Egyébb ezirányú tapasztalatait legalabb annyira sajnalva mint azt Ön teszi,
  Remélve, hogy helyreigazításunk legalább ebben a témában szedálja majd,

  Kellemes napot kívánva,
  Tisztelettel,

  Shenker Dániel
  lapigazgató

 • 2010.01.18 16:20:44kismakacska

  Tisztelt Shenker Dániel!

  Ha már veszik a fáradtságot hogy leírják az objektív tényközléshez hozzá tartozna egy körkép a hazai süntartásról és tenyészetekről.Én nagyon remélem hogy aki sünt akar majd a közeljövőben meg fogja ezt tenni ha már önök nem informálódtak kellően ebben a témában,és hülyeségeket is megjelentetnek hozzá nem értők szájából.

  Tisztelettel Nagy Szilvia

  http://marospartiszuszogo.lapunk.hu/

 • 2010.01.18 16:31:10shenkerdaniel

  Kedves Kismakacska, Kedves Szilvia,

  Azt, hogy mi objektív tényközlés és mi nem, sajnos nehezen fogjuk tudni értelmezni a hazai süntartás fokuszában, de azon leszünk (és eddig is célunk volt), hogy mind a szakmabeliek, mind olvasóink elegedettek legyenek a megjelenített tartalommal.

  Gondolom/remélem megérti, hogy jelen pillanatban nem tudom eldönteni, hogy mi "hülyeség" és mi nem, azon leszünk, hogy kiderítsük. Ha tévedtünk: helyreigazítjuk.
  Szeretném tovább jelezni, hogy bár sok tényt szeretnénk megjeleníteni, a Dívány nem egy tudományos folyóírat, így sün_szakmai kérdésekben sajnos nem vagyunk tévedhetetlenek.
  Remélem azt is megérti ha megkérem, hogy ne fogalmazzon sarkosan,

  Kellemes napot,
  Tisztelettel,

  Shenker Dániel
  lapigazgató

 • 2010.01.18 17:36:16bozz

  Kedves olvasó! Mielőtt további hozzászólás érkezne a témához szeretném ha elolvasná amit most írok:
  Mivel én robbantottam ki ezt a kisebb perpatvart szeretném én le is állítani. Nem volt célom, hogy egymást támadó hozzászólások kerüljenek a cikk alá.
  Természetesen a Dívány szerkesztősége nem tehető felelőssé azért, hogy a cikk olyan dolgokat tartalmaz, amik nem valóságosak. Miután felhívtuk a figyelmüket erre a dologra azonnal engedélyezték a cikk korrekcióját, amin jelen pillanatban is dolgozom, kis türelmet kérek a befejezéséig. Ugyan nem vagyok gyakorlott sajtóügyekben, de mint az ügy egyik szereplője részemről korrektnek tartom az eljárást, ahogyan kezelik a kérdést.
  A fényképekkel kapcsolatosan kiderült, hogy az interjúalany adta a cikk írójának, így ők jogosan tették ki a képeket. Nyilván nem várható el a cikk írójától, hogy végignézze az internetet, hátha rátalál az eredeti képre, feltételezve, hogy az nem saját. Természetesen, most hogy a korrekciók meglesznek, és a cikk tartalmilag jó lesz, nem kell levenni a képeket, sőt felajánlom, hogy a honlapunkon található egyéb képet is szabadon beszúrjanak, ha a cikkhez megfelelőnek találják. Nem a vita és a háborgás volt a cél, hanem az, hogy az érdeklődők valós információkhoz jussanak hozzá. Most hogy ez megvalósul, kívánok mindenkinek jó olvasgatást, és gondolom nem mondok rosszat azzal, ha azt mondom, hogy várjuk a cikkhez a jó hangvételű, témához kapcsolódó hozzászólásokat.

  Tisztelettel: Bornemissza Gábor

 • 2010.01.18 23:41:18mooneye

  Kedves Dániel!

  Természetesen nem a lapjukat vádoltam, nagyjából sejtem azért, mi a menete egy ilyen cikk megjelenésének. Süntémában sok mostanában az "ügy", ezért fakadtam ki, elnézést, ha ellenségesnek tűntem volna.
  Örülök, hogy ilyen simán megy a helyreigazítás, bárcsak minden így működne.

  Szenczi Ildikó

 • 2010.01.19 13:05:48szerk

  Kedves olvasóink!

  Tegnap megjelent népszerű anyagunk kapcsán egy olvasónk arra kérte szerkesztőségünket, pontosítsuk a cikk tartalmát. Nem tisztünk eldönteni - mivel nem vagyunk szakértői a témának -, melyik félnek van igaza, ugyanakkor mégis eleget teszünk a kérésnek és közreadjuk Bornemissza Gábor szerkesztett sorait. Ezzel, a magunk részéről lezártnak tekintjük a témát.

  " A sün nem rágcsáló, valójában a rovarevő lenne a megfelelő elnevezés. Idegenekkel szemben is ugyanolyan kedves tud lenni, mint a gazdival, és a gazdival szemben is tud morcos lenni, ha olyan kedve van. Minden sün külön egyéniség, egyik így viselkedik, másik úgy. Veszély esetén a földhöz lapul, csak akkor gömbölyödik, ha fel is van borítva, és így a hasa szabaddá válna. A sünkerékről: a lehető legrosszabb választás a fa. A sünik, ha belemerülnek a futásba, bizony eleresztik magukat közben, és így a fakereket nagyon hamar összerondítják, és mivel fa beszívja, nehéz takarítani, ráadásul a piacon jelenleg kapható típus víz hatására előbb utóbb szétesik, mert elenged a ragasztó. A sima küllős kerék valóban nem jó, mert a sünik nem olyan ügyesek, mint egy hörcsög, eltörhetik a lábukat, ha beleakadnak, viszont létezik egy rácsos felülettel rendelkező kerék, ami szinte koszolódás nélkül marad, mivel a rácsokon kiesik a matéria. Létezik még műanyag is, de abból nehéz megfelelő méretet találni, és nehezebb takarítani, mint a rácsosat.
  Tenyésztésük: Európában több éve, Magyarországon körülbelül két éve foglalkoznak süntenyésztéssel. Nyugat-Európában már ismertek a sünik, mint háziállatok, sok nagy tenyészet foglalkozik velük. A tenyésztéshez sokféle körülmény kell, amit részben le lehet írni, részben tapasztalni kell, hogy az ember kiismerje a dolgokat. Még a gyakorlott tenyésztőknek sem sikerül midig minden úgy, ahogyan kellene. Egyébként a jó tenyésztő mindig meg tudja fogni a sünt, és erre szükség is van, mert bármelyik pillanatban közbe kell tudni lépni. Almonként általában akad legalább egy olyan süni, akinek az életéért keményen küzdeni kell, és néha még így sem sikerül megmenteni. Az albínó süni: az albínónak nincs felemás szeme, ha ilyen lenne, az nem albínó lenne, és igencsak különleges süninek számítana. Az etetésükről: néha kell nekik almát (és egyéb gyümölcsöket, zöldséget) is adni, ha máshogy nem a húsba darálva, hogy ne tudják kiválogatni.
  A nemekről: a fiúk általában picikét (de nem jelentősen) nagyobbra nőnek, és lustábbak, mint a lányok. De semmi olyan különbség nincs közöttük, mint más kisállatok tekintetében, például a sünöknél nem erősebb a fiú vizeletének a szaga. "

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta