sun-lead-kicsiAz idegenekkel tartózkodó, gazdáját viszont megismeri, tüskéit nem hegyezi. Ami, lássuk be, egy süntől meglepően kedves gesztus. Etethetjük kézből, de nem árt, ha kesztyűs kézzel bánunk vele. Azon pedig ne csodálkozzunk, ha egy éjszaka 50 kilométert gyalogol. A legújabb hobbiállat: a kedves törpesün.

cikk-tipus-altalanos


„Az Afrikai fehérhasú törpesün (latinul: Atelerix albiventris) a háziasított sündisznók egyik legnépszerűbb, leggyakrabban tartott fajtája. A sünfélék a legújabb rendszertan szerint a sünalakúak (korábban rovarevőként határozták meg) rendjének egyetlen családja, azon belül a fehérhasúak a tüskés sünök közé tartoznak, az Atelerix fajba.” – olvasom Vizmathy Annamária honlapján, akinek a westie kennelébe új lakók költöztek. De hogy kerül a sün a kutyák közé? És miért is tenyészt valaki sünit, mikor az ott van erdőben is?

 

sun-cinderella


- Ez a fajta nem található meg a hazai erdőkben. Ezek a kisállatok ketrecben, akváriumban (terráriumban) tarthatóak. Állandó melegben kell lenniük, hiszen őshazájukban ezt szokták meg. Más apró rágcsálókkal ellentétben nem büdösek, nincs szaguk. Rendkívül hálásak a gondoskodásért. Még egy érv a ritkaságok kedvelőinek, a sün tartása ma még nem annyira elterjedt, mint a tengeri malac, a fehér egér, vagy az örökké csivitelő pintyek, papagájok…

– De a süni szúr is, nem úgy, mint a felsorolt állatkák, madárkák.

- Nem szúr… vagyis szúr, de csak akkor, ha megijed valamitől, valakitől. Ha megszokja a gazda szagát, akkor már nem kell tőle félni, mert a tüskéit nem hegyezi többé felénk. Az idegenekkel tartózkodó, esetleg annyira is, hogy azonnal tüskegolyóvá gömbölyödik.

– Hogyan tartsuk, ha kedvet kapunk a sünhöz?

- Melegben. Ez a legfontosabb, így télen fontos hangsúlyozni, mert ezek a sünik nem viselik jól a hűvös, fűtetlen szobát sem. Legalább húsz fok körüli állandó hőmérsékletet biztosítsunk nekik. Ami a kisállattartóknak szokatlan lehet, hogy a süniknek kézből is adhatjuk az eleséget, például kukacot is. Persze aki nem bírja jól, etetheti csipesszel is. Nem túl gusztusos az izgő-mozgó kukacokat fogdosni, elismerem. De örömmel megeszik a száraz macskatápot is. Legyen a ketrecükben mindig faforgács vagy valami alom, amibe akár be is vackolhatják magukat... És a zárt hely miatt talán a legfontosabb, hogy legyen sünikerekük, ami olyan, mint a mókuskerék, mert nagyon szeretnek mozogni. Az egyik nálam lakó fehérhasú például egy éjszaka alatt ötven kilométert gyalogolt... A sünkeréknél csak arra kell figyelni, hogy fából készüljön, és ne legyen rácsos, mert az ő mancsaik apróbbak, mint a kisállatoké általában.

– Bemegyek a sarki kisállat-kereskedésbe és ott megveszem, hazaviszem...

- Nem hiszem, hogy azokon a helyeken sok lenne. Az afrikai fehérhasú törpesün még nem elterjedt sem hazánkban, sem Európában, bár arrafelé már egyre többen ismerik és tartják őket. Egy-egy sünalomban kevés újszülött van, így aztán minden apróságnak jó előre megvan az új otthona. Két-három alommal előre lefoglalják a népszerűbb színeket.

– Népszerű színek?

- Igen, nálunk a szín határozza meg az árat is, ezért a tenyésztők igyekeznek minél szebb színkombinációt kitenyészteni. A legelterjedtebb a só-bors szín, ami az alapszíne ennek a fajtának. A fehér vagyis albínó sem számít extrának, hacsak nem felemás színű a szemük. Az úgynevezett pinto szín már a drágábbak közé tartozik. Ezek ugyan csak pár ezer forintos eltérések, de mégis jelzik az egyediségét. Általában 30 és 50 ezer forint közt van az eladási ára a sünöknek, színtől, nemtől függően. 

– A sün szereti a tejet, ahogy azt a mesékből is tudjuk, meg az almát, meg...

- Ez tényleg csak mese. Nehogy tejjel itassuk őket, mert abba akár bele is pusztulhatnak, ugyanis laktózérzékenyek. Elsősorban rovarokkal, gilisztával, kukaccal élnek, száraztáppal, nyers darált hússal.


sun-portre


– Fiút vagy lány vigyek haza?

- Ez attól függ, hogy mit szeretnénk. Ha otthon kisebb állatkertet akarunk sünökből, akkor nőstény a megfelelő választás, figyelembe véve, hogy évente két almot képesek felnevelni. A lányoknál nagyon vigyázni kell arra, hogy fiatalon ne zárjuk össze fiú sünivel, mert akár már 2-3 hónapos korukban is ivarérettek lehetnek, de az új jövevényeket nem tudják felnevelni. Ezért ha párban vesszük, akkor két ketreccel készüljünk, két, egymástól elzárt helyen tartsuk őket, amíg fel nem cseperednek és nem csak ivarérettek, de szülői felelősséggel is bírnak. Nálam az egyik sünmama, hiába, hogy egy ideje már együtt élünk, nem enged még a ketrec közelébe se, amióta babája van…

– És hogy férnek meg a sünök és a westiek együtt, hiszen az ország egyik legnevesebb west highland white terrier tenyésztője vagy, több messzi földön híres kutyával?

- Tizennégy éve tenyésztek westieket, és tényleg sok champion, best in show győztes kutya származik a mi kennelünkből. Egy kicsit magam is tartottam attól, hogy a westiek terrierek, és régen a rágcsálók megfogása volt a feladatuk, a sün meg olyan kicsi rágcsáló féle... De hosszú hónapok óta élnek együtt minden gond nélkül. A kutyák elfogadták az új jövevényeket, a sünik megszokták a kutyák közelségét. Ez annyira igaz, hogy volt, hogy kiszökött egy-egy kisebb fehérhasú, és a kutyák közt keresett helyet magának. Ez amolyan sün-kutya barátság.


Hogy Annamari miért kedveli annyira ezeket a gombszemű, egyáltalán nem szúrós tekintetű sünfiakat és sünlányokat? Aki nem próbálta, nem is tudhatja. Aki pedig nem hiszi, járjon utána!

 

cikk-tipus-linkek

A görénykompatibilis gazda

Nagy divat manapság vadászgörényt tartani, ám nem feltétlenül egyszerű - milyen is valójában egy görénykompatibilis gazda? Bölcs, türelmes és szeret takarítani.

Mustra