KEDVENCEK

A csokor késett, Judit kiborult: a menyasszonyi pánik

2011. február 23., szerda 08:25

Ne kattanjatok rá teljesen: legyen olyan este, nap, hétvége, amikor egyáltalán nem foglalkoztok esküvői kérdésekkel! Menyasszonynak lenni sajátos lelkiállapot, most tanácsainkkal abban próbálunk segíteni, hogy úszd meg, hogy esküvő előtt eluralkodjon rajtad a pánik. Esküvői SOS, 8. rész.

1. rész: Trükkök a helyszínen

2. rész: Megaláztak a kölcsönzőben

3. rész: Fátyolban a romkocsma pultjánál: a fotós kiválasztása

4. rész: Bikicsunáj vagy menő dj

5. rész: Fogjátok meg a székszalagot, az beindítja a fantáziát

6. rész: Lerészegedett a haverom: mire jó a vőfély?

7. rész: Ne menjen rá inged-gatyád: spórolj!

Valljuk be, akár van esküvőszervező, akár nincs, mindig akadnak olyan neuralgikus pontok egy esküvő összeállítása során, amikor elszakad a cérna.

Judit tortúrája a holland tulipánnal

Judit menyasszonyunk rendkívül rugalmasan kezelte a legtöbb eldöntendő kérdést, egyben azonban hajthatatlan volt: csakis egy bizonyos holland tulipánfajtából akarta a csokrát, ami rendkívül ritka fajtájú és színű. Kertészmérnök bátyja ajánlotta neki, és Judit teljesen beleszeretett.

Kicsi volt az esély, hogy pont azt a színt sikerül pont az esküvő napjára beszerezni, és nem sokkal a nagy nap előtt azt a hírt kaptuk, hogy nem is fog megérkezni időben. Judit kiborult, nem elégedett meg a közönséges holland tulipánnal, pedig töredékébe került volna a csokor. Végül pénteken mégis megjöttek a virágok, és Judit is kivirult. Onnantól semmi sem érdekelte, csak élvezni akarta a nap szépségeit.

Amikor a menyasszony az eszét veszti

Láttam olyan menyasszonyt, aki sajnos gyomorvérzést kapott. A lányok annyira rá tudnak stresszelni a saját esküvőjükre, hogy néha már értelmezhetetlen az idegállapotuk. Az azonban az ő élete, nem tudom megoldani, legfeljebb nyugtatni tudom: ne aggódj, nem lesz baj – ezt vagy elhiszi, vagy nem. Én végül is a ruhájáért vagyok felelős, ha pont nálam omlik össze, megpróbálok együttműködni vele, fogom a kezét, de van egy pont, amit én nem léphetek át. Tiszteletben kell tartanom őt – mondta legutóbbi interjúnkban a divattervező Makány Márta.

Máshol nem tudtuk volna elképzelni az esküvőt

Túlzás ez? Talán, de ha belegondolunk, minden menyasszonynak van jó esetben egy, netán tucatnyi dolog, ami elengedhetetlenül fontos. A saját esküvőmön a helyszínnel voltam így. Onnantól, hogy kiderült, mi álmaink helyszíne (Kiscelli Múzeum), semmilyen más hely nem érdekelt, pedig januárban már közölték velünk, hogy októberben nem tudnak időpontot adni.

Nem adtuk fel. Sehol máshol nem tudtuk elképzelni azt a napot. Minden kapcsolatunkat bevettük és augusztusig ostromoltuk őket. Szerencsénk volt, és megérte küzdeni a vágyainkért. Egy másik párunk csupán két hónappal a kitűzött dátum előtt keresett meg minket, egyetlen dolog számított: a dátum. A tizedik évfordulójuk 10.hó 10-ére esett, muszáj volt expressz összehozni az összes lényeges dolgot: szép helyszínt, jó fotóst, ütős zenekart... nem volt könnyű, de szuper buli kerekedett a végén.

A szervezés maga nem romantikus

Aki már végigélte egy esküvő megszervezését, tudja, hogy egyáltalán nem az a romantikus leányálom, mint amilyennek sokan beállítják, vagy ahogy kezdetekkor hisszük.

Az izgalmas ruhapróbák, a kellemes helyszínmegtekintések, a csodás virágok kiválasztása elméletben meseszerűnek hangzik, de a valóságban igenis stresszes lehet. „Hogy fogom megtalálni a legjobb ruhát, a képen annyira tetszett, rajtam miért nem olyan?!” „Mikor lesz végre egy helyszín, ami tényleg tetszik mindkettőnknek és a kaja is jó, de nem kerül egy vagyonba?”  „Túl sokba kerül a dekoráció amit elképzeltem!”- És ez csak egy pár a leggyakoribb buktatók közül. Hogyan előzzük meg, hogy eluralkodjon rajtunk a pánik?

Íme néhány tipp:

1. Szánjatok rá időt, hogya  pároddal átbeszéljétek az esküvő legfontosabb kérdéseit: ki mit szeretne, mihez ragaszkodik, hány embert kell meghívni, mennyit szántok rá, mi az, amit házon belül meg tudtok oldani, stb.

2. Kezdjétek időben a szervezést: ha eldőlt, hogy mikor szeretnétek összeházasodni, vágjatok bele a tervezésbe!

3. Ne kattanjatok rá teljesen: legyen olyan este, nap, hétvége, amikor egyáltalán nem foglalkoztok esküvői kérdésekkel!

4. Készüljetek fel, hogy lesz olyan pillanat, amikor elegetek van az egészből, ez természetes, ha a pozitívumokra koncentráltok, hamar átlendültök, és visszatér a derűlátás.

5. Ne csak arra koncentráljatok, hogy mi nincs még meg, örüljetek annak is, amit már sikerült elintézni! Ha van listátok a teendőkről, és kipipáljátok ami megvan, jóleső érzés tölt majd el titeket...

Ami a legfontosabb, hogy a menyegző napján már semmivel se foglalkozzatok, csak az örömökkel!

Az esküvőm előtti este átadtam a gondosan összeállított mappámat a vőlegényemnek, és kitöröltem minden szervezéssel kapcsolatos gondolatot a fejemből. Nálam aludt a legjobb barátnőm, boroztunk, a régi dolgokon nevetgéltünk, rendeltünk egy pizzát, és folyton arra gondoltam, milyen szerencsés vagyok, hogy másnap igazi menyasszony leszek.

Révész Anna és Seybold Anett

www.allyouneed.hu

A jövő hét témája: mire jó az esküvőszervező?

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.23 08:50:07AndrewBoy

  Ez a kór a nászfrász :) A menyasszonyok 99%-ban elkapják. Virágboltunk van, órákat tudnék mesélni hasonló esetekről :)

 • 2011.02.23 09:16:00Ngelina

  "egyben azonban hajthatatlan volt: csakis egy bizonyos holland tulipánfajtából akarta a csokrát, ami rendkívül ritka fajtájú és színű." - atyám, az afrikai csecsemőhalálozás a csúcson, az emberiség nagyobb részének mindennapi az éhezés, de neki holland tulipán kell...mert különben nem esküvő az esküvő? Vagy máskor nem holland tulipán a holland tulipán, csak kedves ara oltár elé vonulásának napján?

  Mielőtt ráparázik mindenki az ilyenekre, nem árt egy reality check és egy lista készítése a prioritásokról. Néhány nagyon hisztis menyasszonynak meg egy virtuális pofon.
  Az is probléma, hogy sok ara deduktyv módon ll az esküvőhöz: elképzeli magának az angol királyi pár menyegzőjét és abból "alkuszik le", keserű belátások közepette.
  Holott, nyugodtabban aludnának, ha fordítva közelítenék meg: ez elképzelhető legminimálisabb szervezésre adogatnának rá annyit, amennyi még reális (nem kap tőle senki görcsöt ha nem úgy lesz) és anyagilag is megéri az ifjú párnak.

  Az egyik barátnőm esküvője előtt fogalmazta ezeket meg nekem és szerintem nagyon okos hozzáállás. A fő gondolat,hogy ha olyat szerveznél be, amelynek meg nem kapása/-valósulása idegessé tenne, akkor inkább ne szervezd be. azon a napon boldognak kell lenni, nem színpadiasnak és túlszervezett mű-tökéletesnek...

 • 2011.02.23 09:16:35Ngelina

  deduktyv = deduktív, bocs.

 • 2011.02.23 09:16:45Figyel Castro

  Kúúúrva jó esküvőnk volt, kevesebb, mint két hónap alatt szerveztük meg, jó helyen, minden klappolt, virág, jó zene, pont olyan volt minden, mint amire vágytunk. ja, és augusztusban. A mai napig nem értem, mi a fenén kell ennyit görcsölni. Még a polgárira is csak öt héttel előtte jelentkeztünk be.

 • 2011.02.23 09:17:16Figyel Castro

  Ja, és nem egy vagyonból.

 • 2011.02.23 09:17:40Anti Anyag

  "Judit csakis holland tulipánokat akart".

  Na ilyen nőt nem szabad soha elvenni.

 • 2011.02.23 09:22:44T mint T

  Én sem értem ezt a "menyasszony-frászt" meg a parát! Mi megbíztunk egy szervezőt, aki az első napon elénk tett egy listát meg egy árlapot:
  ilyen zenekar = ennyi pénz, olyan helyszín = annyi pénz.
  Utána egy héttel leadtuk a rendelést. kb. 10%-ot kellett módosítani, mert mondjuk azt a fotóst addigra lestoppolták arra a napra.
  De igazán minden nagyon fasza volt!
  Nekem maradt a ruha kiválasztása, a férjem meg a menüben döntött, pl.
  Utána még együtt átbeszéltük az ültetésrendet meg a menetrendet (mikor nyitótáncolunk, mikor vágjuk a tortát, stb.).
  Oszt jónapot!

  Nagyon jó volt, mai napig mindenki örömmel emlékezik rá és se gyomorgörcsöm nem volt, se kellemetlenség. A férjemnek sem volt semmi rémálom benne :-)

 • 2011.02.23 09:23:56T mint T

  És én sem értem a "csak egy típusú holland tulipán" szerű igényeket!
  Télleg van akinek ez a legnagyobb problémája?! Ez a kétségbeejtő, nem a tulipán-hiány!

 • 2011.02.23 09:28:46kudarc

  Én meg vörös rózsákat nem akartam a csokorba, de nem is kaptam :). Rábíztam anyósomra, lepjenek meg vele :). Gyönyörű lett! A pihinapok kellennek, amikor nem esküvővel foglalkozol, tartottunk ilyet is, párom pedig nem volt benne nyakig a szervezésben, de döntést kellett hozni, pl. melyik menü legyen?, milyen legyen a meghívó?, amit lehetett, azt leosztottam, és felügyeltem :).

 • 2011.02.23 10:01:21walter77

  Az esküvő minden pasinak egy rémálom. Aki ezt tagadja az hazudik. Komolyan mondom.

  Mellesleg a nők esküvőhöz való hozzáállása az, ami az első komoly mutató, arra vonatkozóan, hogy mi vár ránk az esküvő után.

  Holland tulipán. Jesszusom.

  ps.: ma rossz kedvem van, lehet, hogy holnap már más gondolnék erről az egészről...

 • 2011.02.23 10:18:29jozsiahorgasz

  elmebeteg picsa

 • 2011.02.23 10:23:55Nick_

  normális nőt kell elvenni. ennyi. akinek "élete legfontosabb napja" az esküvő, az élből sík hülye.

 • 2011.02.23 10:29:37bestmuffin

  hihi, én nőként megmondom, hogy Judittal kicsit elszaladt a lovacska :) Persze, nekem is vannak elképzeléseim hogy mit és hogy szeretnék, de igyekszem olyat kitalálni amit ebben az országban is meg lehet valósítani :)
  Egyébként meg a kedves kertészmérnök bátyó tehet az egészről, kellett neki mindenféle flancos virágot mutogatni.... :D nem akarok nagyon gonosz lenni, de van egy olyan sejtésem, hogy ebben a virág dologban inkább az volt a lényeg hogy különleges, ritka, csak külföldről beszerezhető és gondolom kellően drága is volt.... mert hát valamitől el kell ájulnia a még pártában lévő, vagy már elkelt barátnőknek ;)

 • 2011.02.23 10:35:46málnabarack

  Nick, egyetértek!!!!! :) Bár tudom, sok csaj élete álma, hogy fehér ruhában, sok ember előtt stb. stb. stb., de nekünk nem ilyen volt. Márciusban megkérdezte, hogy hozzámennék-e (miközben ettem és tele volt a szám), mondtam, hogy úristen igen, egy hónap múlva pedig, egy szerdai napon (pontosan a 2 éves évfordulónkon) 22 meghívott társaságában, laza bézs színű, más alkalommal is simán hordható ruhában összeházasodtunk. Utána volt egy vacsi, ettünk, ittunk, dumáltunk, jól éreztük magunkat, majd mindenki hazament. Jó volt! :)

 • 2011.02.23 10:37:28kudarc

  Érdeklődöm, hogy válogatós hölgyike dobós csokra is ilyen virágból készült? Vagy oda megtette valami "réti gaz" is?

 • 2011.02.23 10:38:02antiszociális exlúzer

  Nick_, egyetértek.

 • 2011.02.23 10:43:25stikasz_1

  Szerintem meg Juditnak teljesen igaza van. Minden kell! Mindenből a legjobb! A pénz nem számít! (Aztán az esküvőre felvett személyi kölcsön adott esetben még vissza sincs fizetve, mire válnak... Ez aztán a jó kérdés a válóperben, a menyegző számláját ki állja?)

 • 2011.02.23 10:57:15Figyel Castro

  Walter77: nálunk pont fordítva volt, pasi akart nagy esküvőt, és végig élvezte, nagyon lelkes volt!

 • 2011.02.23 11:12:28semmikonkrét

  a rettenetesgonddal megáldott menyasszonyoknak jelzem, hogy majd ha gyereket szültök, és felnevelitek akkor rájöttök, hogy az a szervezés. és nem a tulipánnal lesz a probléma, a dekorációval meg a szalvétával!

 • 2011.02.23 11:14:34Catwalkpimkie

  @ semmikonkrét: HAHAHAHA!!!!! Igaz!!

 • 2011.02.23 11:28:11walter77

  Figyel Castro
  Hiba van a rendszerben! :)

 • 2011.02.23 11:28:26muhi

  @nick: ott a pont. A menyasszony szívlapát-pozitív.

  @semmikonkrét: nem vagyok benne biztos, hogy bármikor is gyereket kéne szülni az ilyennek.

  Konzumidióta control freak ivadékának lenni, az nem jó. Ha meg bevállalja, akkor meg nem fogja nevelni, csak idegesíteni. Aztán 20 év múlva csodálkozhat, hogy ott vicsorog vele szemben saját maga, 30 évvel fiatalabb kiadásban.

 • 2011.02.23 11:37:31vitalis06

  Szerintem itt mindenki kezd egy kicsit eltévedni.
  Az esküvő/lakodalom egy nagyon szép esemény,de nem a legfontosabb az életben. Egyszerűen fel nem foghatom ezt a pánikszerű rettegést, ideges hisztit,ami néhányan rendeznek.
  Az én esküvőmön is voltak dolgok,amik másképp alakultak mint tervezve volt, de jót nevettünk rajta. Volt szép ruhám is, de nemaz volt s afontos.Se a csokor.Semás részletkérdés. Jót mulattunk, együtta családés barátok. Ez volt a fontos.
  Ha már ez esküvőn idegösszeomlást kapok mi lesz gyerekszülésnél,ha leég a ház,vagy nem jön haza a kamaszgyerekem éjszaka.
  Kicsit túl lett dimenzionálva a dolog.

 • 2011.02.23 12:15:06Figyel Castro

  walter77 :)

 • 2011.02.23 12:31:341stperson

  Akinek ez a legnagyobb problémája, az ne menjen férjhez. Különben is házasság időtartama fordítottan arányos az esküvő kivagyiságával.

 • 2011.02.23 12:35:13BubuMaczkó

  Hát nálunk kicsit máshogy mennek a dolgok:
  A vőlegényem szeretne nagy esküvőt, én szívem szerint a nászúton házasodnék két tanúval.
  Végül is nagy esküvőnk lesz, amivel szervezőt bíztunk meg, mivel külföldön élünk, és otthon lesz az esküvőnk.
  A szervezés nagyrészt az enyém, de mindent megbeszélünk békésen. Szerintem már ettől másabb az egész, nem gondolom nagy ügynek. Nem is tudom elképzelni, hogy csak az esküvőről beszéljünk.
  Az elejétől kezdve megvan, mire szánunk nagyobb összeget, mi a fontosabb.
  Már pár dolog változott (helyszín, fotós (pedig a fotós a fontossági sorrend elején van)), de nem lett belőle dráma.
  Nem is értem ezt a holland virág dolgot, meg a pánikrohamokat, ha valami nem sikerül. Nem tudom megfizetni ezt a ruhát, siratom pár percig, és tovább megyek, keresek mást. Manapság már mindenből akkora választék van, találok bőven szépet, jót.
  Ha Judit annyit készülne a házasságra, mint az esküvőre, célravezetőbb lenne.
  Sok menyasszony ül a rózsaszín felhőin, szinte kiköveteli az esküvőt, nem pedig arra gondol,
  hogy mindennap meg kell dolgoznia a másikért, ahelyett, hogy elvárná az esküvőtől,
  hogy az majd boldoggá tegye. Nem a körülményektől kéne elvárni, hogy boldoggá tegyenek, hanem magunktól.
  És közben nem szabad elfelejteni, hogy a másikért kell dolgozni, nem az esküvőnkért. Az csak egy nap abból az életből, amit közösen szeretnénk eltölteni.
  Csak sajnálni tudom az ilyeneket...

 • 2011.02.23 13:22:57Brother Love

  Holland tulipán... sajnos nagyon is el tudom képzelni, hogy efféle részleteken stresszelnek.
  SZVSZ az esküvői haccacáránél kevés értelmetlenebb, hülyébb és szánalmasabb dolog van a világon, kezdve azzal, hogy elvileg mégiscsak az ifjú párról szólna, mégis nekik kell gazsulálniuk minden rég (vagy soha) nem látott hülye rokonnak, barátnak: ízlik-e, jól-érzitek magatokat, elég-e, stb. (Rosszabb esetben az örömszülék még baszogatják is szerencsétleneket: kérd fel Manci nénit is, kislányom, húzd ki magad, stb.)
  Azóta is minden esküvőn hálát adok az égnek, hogy mi kihagytuk ezt (két tanú, oszt kész), mégis jól megvagyunk együtt lassan húsz éve.
  Juditnak meg szívlapát, minimum, de inkább vascső.

 • 2011.02.23 13:27:38kudarc

  BubuMaczkó: Mi átbeszéltük, hogy ki mihez ragaszkodik, amihez kellett, azzal "zaklattam" pl. nézze meg éttermet, mondja meg melyik menü, az autó jó lesz-e, vőfély személye, meghívó kinézete, de ennél jobban nem akartam bevonni. Egyszerű volt, szép volt, elegáns. Nem értem ezt a hacacárét amit némelyek rendeznek.

 • 2011.02.23 13:28:51Noname Cowboy

  Erről volt valamelyik csatornán egy sorozat.
  Menyaszörnyek cimmel!

 • 2011.02.23 13:32:49franc0

  A nők többségének - karrier hiányában - az esküvő életük csúcspontja. Ezért van ez a faszkodás. Én is szánom őket, dehát ez van.
  A másik vetület pedig az életmód és az elvárások közötti hirtelen változás. Ma egy városi lányra úgy nézünk, mint a hülyére, ha 25 alatt férjhez megy (miközben a vidéki rokonok már évek óta baszogatják). Innentől van 5 éve házasodni. Valahol meg tudom érteni, hogy hatalmas teher alól szabadulnak fel. Más kérdés, hogy baromira nem érdekel :)

 • 2011.02.23 14:11:13Advanced Flight

  Az is jellemző, hogy az ilyen tulipán-hisztit és hasonlókat mindig a menyasszony csinálja. Soha nem láttam még vőlegényt (beleértve a férjemet is), aki esküvő kapcsán bármi miatt nekiállt volna verni magát, hogy ez kell meg az kell. Max a költségek miatt morognak.
  A mi esküvőnket nagyobbrészt én szerveztem (kivettem egy hét szabit és mindent letudtam pár nap alatt), de mindenről megkérdeztem a páromat, és semmit nem erőltettem, amit nem akart. Se táncikát (utálja), se fogyókúrát (képtelen rá). És így a mai napig sóhajtozva emlegetjük, hogy milyen jó volt az esküvőnk, és semmi negatív élmény, rossz szájíz.

 • 2011.02.23 14:42:11margaritt

  Esküszöm nem értem, h mi ez a hiszti az esküvő körül. Módosult tudatállapot? Gyomorvérzés? Atyavilág, mégis minek?

  Igen, az esküvő elvileg egyszer van, emlékezetes meg minden, de ha az ember minden részlethez ragaszkodik, akkor jó eséllyel eltölt pár hónapot idegroncsként, beleértve a nagy napot.

  Nekem jó emlék a sajátom (rövid idő alatt szervezgettük, idegeskedés nélkül), de nem vagyok az a típus, aki havonta előveszi az esküvői fotókat.

  Szép volt, jó volt, az élet megy tovább:)

  A váratlan események nemhogy kiborítottak, hanem emlékezetesek lettek:
  - az esküvői tortát nem tudtuk felvágni segítséggel sem, mert a dobost tetettük felülre - ez meg is van örökítve, mindenki nagyot derült rajta:)
  - a szabadtéri fényképezkedésnél vagy harminc szöcske kúszott be az alsószoknyáim közé, nem tudtak kijönni és néha elég hallhatóan ciripeltek, ill. egy-egy kipotyogott néha.

  Ma is elfog a nevetés, ha erre gondolok:)

 • 2011.02.23 18:16:31BoriBlog

  Én is behergelhettem volna magam, amikor a fotózásra menet derült ki, hogy az egész táskámat otthon hagytam, rúzzsal, púderrel, mindennel együtt - de nem tettem :-D Beugrottunk egy kozmetikába, és gyorsan segítettek, ennyi :-) Sajnálom az ilyen tulipános-Juditokat, nagyon nehéz lehet ennyire stresszelni, és nem a lényegre koncentrálni...

 • 2011.02.24 13:50:2435467

  Ó, én megtaláltam a tuti megoldást az esküvői hisztéria elkerülésére: nem megyek férjhez. Semmi stressz, semmi felhajtás, boldog vagyok és elégedett.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta