ANGYAL

Közösségépítő falfestményt avattak

2010. június 15., kedd 14:01

mural_mHátrányos helyzetű gyerekek bevonásával készített muralfestmények színesítik egyre több helyen Pécs és peremkerületeinek szürke falait.

A képek nem csak esztétikai szempontokat szolgálnak; egy dél-amerikai közösségfejlesztő módszer végeredményei.

A héten ünnepélyes keretek között avatták fel a 10. gigantikus falfestményt. A mural painting (falfestés) a közösségi művészet egy Dél-és Közép Amerikában alkalmazott formája, amit komplex közösségfejlesztő módszerré fejlesztettek, és ma már Magyarországon is használnak nagy sikerrel, fiatalok nem formális nevelésére.

Magyarországon három éve kezdte el a munkát a Mural Morál Csoport, ezen belül pedig az Egy Hajóban Alapítvány, amely Pécs peremkerületein élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek is szervez rendszeres műhelymunkákat. Jelenleg 6 „mural műhely" működik Pécsett, közel 72 fiatal bevonásával. A találkozások alkalmával egy-egy témát dolgoznak fel drámapedagógiai, zenei és vizuális művészeti foglalkozások keretében. Ezek során közösen keresik meg azokat a szimbólumokat, melyeket aztán a falfestményeikbe is beépítenek. A résztvevők közösen választják ki a későbbi festmény végső részleteit, szimbólumait. A program végén a műhelyekből jövő gyerekekből választják ki azokat a fiatalokat, akik egy hetes alkotótábor során elkészítik a szalagképet, amely akár 60-100 négyzetméter falfelületet is boríthat.

mural

A MOL Gyermekgyógyító programja révén 2010-ben elkészülhetett sorban a 10. muralfestmény, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át, s melyet a többi képpel együtt a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program is támogat. A színes alkotás a Pécs-vasasi általános iskola tornatermének külső falát díszíti, és kétségtelenül igazi színfolt a szürke környezetben. A 60 négyzetméteres kép felavatását nemcsak a 30 alkotó fiatal, de más ott tanuló gyerek, és a helyi közösség is láthatóan nagy örömmel fogadott.

A jelenlegi kép készítése során a fiatalok és a pedagógusok az esélyegyenlőség témáját járták körül. A festményeknek fontos tulajdonsága, hogy bemutassanak egyfajta fejlődési irányt is. Itt ép egy roma testvérpár történetét örökítik meg képletesen: a zenei tehetséggel megáldott gyerekek csak akkor tudnak kibontakozni, ha tanulnak, vállalják a képzés, fejlesztés kemény munkával járó útját. Ennek az útnak a végén azonban a siker várhat rájuk, és ez olyan siker lehet, amely egész környezetüknek örömet szerez.

mural2

Dr. Tímárné Réti Tímea, az Egy Hajóban Gyermek és Ifjúságvédő Alapítvány kurátora elmondta, hogy ezek a foglalkozások nagyon erős közösségépítő erővel bírnak, és óriási sikerélményt jelentenek a résztvevőknek amellett, hogy a fiatalok integrációját, pszichoszociális rehabilitációját és fejlődését is segítik.

„Nekem ezek a falak jelentik a várost. Ahogy elképzelem őket, megelevenedik előttem Pécs" - mondta egy eddig minden festésen résztvevő fiú arról, hogy mit jelentenek neki ezek a képek.

Fotó: Speiser József

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta