Közösségépítő falfestményt avattak

mural_mHátrányos helyzetű gyerekek bevonásával készített muralfestmények színesítik egyre több helyen Pécs és peremkerületeinek szürke falait.

A képek nem csak esztétikai szempontokat szolgálnak; egy dél-amerikai közösségfejlesztő módszer végeredményei.

A héten ünnepélyes keretek között avatták fel a 10. gigantikus falfestményt. A mural painting (falfestés) a közösségi művészet egy Dél-és Közép Amerikában alkalmazott formája, amit komplex közösségfejlesztő módszerré fejlesztettek, és ma már Magyarországon is használnak nagy sikerrel, fiatalok nem formális nevelésére.

Magyarországon három éve kezdte el a munkát a Mural Morál Csoport, ezen belül pedig az Egy Hajóban Alapítvány, amely Pécs peremkerületein élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeknek is szervez rendszeres műhelymunkákat. Jelenleg 6 „mural műhely" működik Pécsett, közel 72 fiatal bevonásával. A találkozások alkalmával egy-egy témát dolgoznak fel drámapedagógiai, zenei és vizuális művészeti foglalkozások keretében. Ezek során közösen keresik meg azokat a szimbólumokat, melyeket aztán a falfestményeikbe is beépítenek. A résztvevők közösen választják ki a későbbi festmény végső részleteit, szimbólumait. A program végén a műhelyekből jövő gyerekekből választják ki azokat a fiatalokat, akik egy hetes alkotótábor során elkészítik a szalagképet, amely akár 60-100 négyzetméter falfelületet is boríthat.

mural

A MOL Gyermekgyógyító programja révén 2010-ben elkészülhetett sorban a 10. muralfestmény, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át, s melyet a többi képpel együtt a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program is támogat. A színes alkotás a Pécs-vasasi általános iskola tornatermének külső falát díszíti, és kétségtelenül igazi színfolt a szürke környezetben. A 60 négyzetméteres kép felavatását nemcsak a 30 alkotó fiatal, de más ott tanuló gyerek, és a helyi közösség is láthatóan nagy örömmel fogadott.

A jelenlegi kép készítése során a fiatalok és a pedagógusok az esélyegyenlőség témáját járták körül. A festményeknek fontos tulajdonsága, hogy bemutassanak egyfajta fejlődési irányt is. Itt ép egy roma testvérpár történetét örökítik meg képletesen: a zenei tehetséggel megáldott gyerekek csak akkor tudnak kibontakozni, ha tanulnak, vállalják a képzés, fejlesztés kemény munkával járó útját. Ennek az útnak a végén azonban a siker várhat rájuk, és ez olyan siker lehet, amely egész környezetüknek örömet szerez.

mural2

Dr. Tímárné Réti Tímea, az Egy Hajóban Gyermek és Ifjúságvédő Alapítvány kurátora elmondta, hogy ezek a foglalkozások nagyon erős közösségépítő erővel bírnak, és óriási sikerélményt jelentenek a résztvevőknek amellett, hogy a fiatalok integrációját, pszichoszociális rehabilitációját és fejlődését is segítik.

„Nekem ezek a falak jelentik a várost. Ahogy elképzelem őket, megelevenedik előttem Pécs" - mondta egy eddig minden festésen résztvevő fiú arról, hogy mit jelentenek neki ezek a képek.

Fotó: Speiser József

Oszd meg másokkal is!
Mustra