Pénteki süti: túrós kuglóf vörösáfonyával

Ez az igazán gyorsan összedobható kis kuglóf – nem a kelt, hanem a németes, egyensúlytésztához hasonló változat – a túrótól lesz finom szaftos, így nemcsak pénteki sütinek, hanem szombati kényelmes reggelinek is ideális, mivel nem szárad ki.

DSC 0368
Piszke

Ugyan a mazsola meg a túró jó barátok, de a vörösáfonya (tőzegáfonya vagy amerikai áfonya) kissé savanykásabb íze szerintem jobban illik az édes tésztához - sőt, kipróbálhatjuk bármilyen más aszalt gyümölccsel, kandírozott citromhéjjal, vagy akár csokicseppekkel/apróra vágott csokival is.

Legyen inkább valamilyen klasszikus túrós? Itt egy igazi házi túrós lepény receptje, kapor persze kizárva.

Hozzávalók:

10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
2 tojás
15 dkg apró szemű túró
1ek citromlé
1,2 dl tej
20 dkg liszt
6 gr sütőpor
8-10 dkg szárított tőzeg(vörös)áfonya
vaj és liszt a forma kikenéséhez

DSC 0377
Piszke
  1. A vajat és a cukrot 6-8 perc alatt kézi mixerrel habosra keverjük, egyenként, jól elkeverve hozzáadjuk a tojásokat, majd a túrót és citromlevet.
  2. Két-két részletben, felváltva forgatjuk bele a sütőporral elkevert lisztet és a tejet, a legvégén pedig beleszórjuk az áfonyát.
  3. 165 fokra előmelegített sütőben, jól kivajazott és lisztezett, legalább egy literes formában 40-45 percig, tűpróbázva sütjük. A lekapcsolt sütőben nyitott ajtó mellett hagyjuk még 10 percig, majd rácsra fordítva hűtjük. Porcukorral szórjuk, de elbír egy kis csokimázat is természetesen.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek