A mogyoróvajnak vannak feltétlen rajongói – nekik készült ez a egyszerűen elkészíthető és meglehetősen kiadós édesség. A földimogyoróvajas-enyhén édes tészta tetején a sűrű csokimáz már csak kicsit dob a kalóriákon, viszont a szerény tésztát a márványozással ünnepivé is teheti.
Lehet választani: a selymes (az üvegen: creamy vagy smooth) vagy kicsi mogyoródarabokat is tartalmazó (az üvegen: crunchy) mogyoróvaj is tökéletes a tésztához, utóbbi extrája a plusz ropogós élmény, mikor a sütibe harapunk.
Hozzávalók:
20 dkg liszt
8 gr sütőpor
5 dkg puha vaj
15 dkg mogyoróvaj
15 dkg cukor
2 nagy tojás
2 ek tejszín
1 ek citromlé
a mázhoz:
10 dkg étcsokoládé
0,8 dl tejszín
2 ek mogyoróvaj
- A lisztet és a sütőport elkeverjük.
- A vajat, mogyoróvajat habosra keverjük a cukorral majd egyenként hozzáadva alaposan elkeverjük a tojásokkal, ezután hozzáadjuk a tejet és a végén hozzáadjuk a citromlevet is.
- Hozzászitáljuk a lisztes-sütőporos keveréket.
- 20×30-as, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk a sűrű masszát (legegyszerűbb kézzel belenyomkodni) és 180 fokra előmelegített sütőben 15-18 percig sütjük. (Ne szárítsuk ki.)
- A mázhoz a tejszínt felforrósítjuk, az apróra vágott csokira öntjük és pár perc után egy villával fényesre keverjük.
- A csokis ganache-t a kihűlt tészta tetejére simítjuk, majd a felmelegített, folyós mogyoróvajjal csíkokat húzunk rá és egy villával márványozzuk. Vékony szeletekre – vagy épp jó nagy kockákra – vágva tálaljuk.