ALAPKONYHA

A közös főzés növeli az önbizalmat

2016. február 16., kedd 21:34

Az Ikea időről-időre felméréseket végez, melyekben nem meglepő módon azt vizsgálják, hogyan élnek az emberek, mit csinálnak otthon, mit jelent a kényelem számukra. Az „Otthoni élet” kutatássorozatának második részében a konyha áll a fókuszban: azt vizsgáltuk, mi jellemzi az emberek viselkedését a konyhában, hogyan hat rájuk a főzés, hogyan és kivel esznek általában.

shutterstock 361225874

A kutatás alapját nyolc ország egy-egy nagyvárosában felmért adatok szolgáltatták. (Berlin, London, Moszkva, Mumbai, New York, Párizs, Sanghaj és Stockholm). Itt 8527 embert kérdeztek meg, majd egy hónapra rá még 3 várost vontak be a felmérésbe ( Koppenhága, Zürich és Sydney). Így végül 11729 ember részletezte mi történik velük a konyhában.

Ez alapján a legtöbbet a skandinávok főznek, Stockholm és Koppenhága lakóinak bő fele naponta, a legkevesebbet pedig Zürichben állnak a tűzhely mellett a népek, itt a válaszolók negyede sem főz minden nap. Ha azt nézzük, hol hányan élnek rendszeresen főzőcskéző emberek (vagyis olyanok, akik minden nap, minden másnap, vagy hetente néhány alkalommal főznek), akkor a két északi város mellé felzárkózik még New York is, mindhárom helyen 87 százalék választotta a fenti három opció valamelyikét. A nagyvárosok közül egyébként határozottan csak Zürich lóg ki, itt csak az emberek 47 százaléka megy be a konyhába heti többször, mindenhol máshol 76 és 87 százalék közé esik a rendszeresen főzők aránya. 

A kérdések egy része arra irányult, hogy mennyire szeretnek együtt főzni másokkal. Tippelnének kik szeretnek közösen főzőcskézni? Úgyse találnák el! Legjobban a kínaiak, majd őket követik az indiaiak, végül a harmadik New York lett.

Itthon még nem annyira jellemző, de Stockholmban, Sanghajiban és New Yorkban a nők és a férfiak ugyanolyan lelkesen főznek, sőt a nagy almában a 30 alatti férfiak közül magabiztosabban ragadják magukhoz a fakanalat, mint az ugyanolyan életkorú nők.

A főzés, mint közösségi tevékenység az UCLA kutatása szerint is nagyon fontos. Egyrészt növeli az önbizalmat, megismerheti más emberek nézőpontját is, arról nem is beszélve, hogy még önmagát is jobban megismerheti a főzés révén. Margaret Paul, aki párkapcsolati szakértő, úgy véli, hogy a közös főzőcskézés lehetőséget ad annak tesztelésére, hogy az ember hogyan kommunikál, mennyire képes együtt dolgozni másokkal és mennyire hajlik a kompromisszumokra.

Ezt erősíti meg az Ikea kutatása, mely szerint a megkérdezettek 16 százaléka véli úgy, hogy jobban megismerte önmagát a főzés révén, érdekes módon a mumbaiak 32 százaléka véli így. Arra is választ kerestek a felmérésben, hogy veszít magabiztosságából, vagy éppen nyer a közös főzéssel? Érdekes módon az oroszokat frusztrálja a közös főzés, 15 százalék szerint csökken az önbizalma.

Ha elmélyülne a statisztikákban, kiváncsi, melyik városban hányan mobiloznak evés közben, hogyan állnak az egyes helyek az újrahasznosítással, kik főztek legtöbbször a szüleikkel gyerekként, és kik főznek most sokszor a gyerekeikkel, esetleg összehasonlítana egymással városokat, itt teheti meg.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

ÉDES POFA A cukormentes sütik jolly jokere

Nem csak cukor nincs benne, de tej és tojás sem. Édesség, bűntudat nélkül.

OTTHONTÉRKÉP Nincs éjjeliszekrényed? Nézz körül, és lesz!

Nem kell erre feltétlenül sokat költeni, egy mutatós polc, szék, utazóláda, régi komód mind-mind alkalmas lehet arra, hogy végre legyen egy praktikus és stílusos pakolóhely az ágy mellett.

HATÁRÁTKELŐ Néhány napon belül indul az új-zélandi vízumosztás

Minden évben száz magyar kaphat egy éves utazó-dolgozó vízumot, április 27 a dátum, és legyetek gyorsak, mert nagyjából 10 perc alatt elfogy. Tudnivalók
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés