Franciás sikk: epres-vaníliás pite

Lágy vaníliapuding, roppanós omlós tészta és friss eperszemek – ez az ütős hármas az eperszezon nagy slágere lehet, ha ránk hallgatnak! Az omlós tésztát ezúttal pisztáciával készítettük, ami nagyon jól passzol az eperhez, de nyugodtan cseréljék akár mandulára a pisztáciát a receptben!

EperPisztácia
Ötvös Zsuzsanna

A vaníliapuding házilag főzve lesz az igazi ebbe a pitébe is – a házi vaníliapudingról itt olvashat bővebben. Ha már leérett az eper, málnával is érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

Omlós tészta:

150 g liszt
110 g hideg vaj
50 g sótlan darált pisztácia (mandula is lehet)
30 g porcukor
1 tojássárga

Vaníliapuding:

13 g kukoricakeményítő
40 g nádcukor
2 tojássárga
1 rúd vanília
270 ml tej

A tetejére:

kb. 250 g eper
1 csomag színtelen tortazselé

Ezekből a mennyiségekből készíthetünk vagy egy nagy pitét, vagy négy kicsit (12 cm átmérő) vagy 6 mini méretűt (10 cm átmérő).

1. Az omlós tésztához a lisztet, a darált pisztáciát, a porcukrot és a hideg vajat összemorzsoljuk kézzel vagy egy S-késes aprítógépben. Hozzágyúrjuk a tojássárgát. Ha nem áll össze, adjunk hozzá egy keveset a tojásfehérjéből is vagy egy kevés hideg vizet, míg össze nem állítható egy gombóccá. Az omlós tésztákról itt olvashatnak bővebben.

2. A kész tésztát folpackba csomagolva jó félórára hűtőbe tesszük. Utána lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és kibélelünk vele egy nagy, vagy több kicsi piteformát. Ha marad ki tészta, szaggassuk ki keksznek!

3. A tésztát megszurkáljuk villával, sütőpapírral kibéleljük, és teleszórjuk kerámia pitesúllyal vagy szárazbabbal – ez a vakra sütés technikája. 180°C fokra előmelegített sütőben így sütjük először: nagy pitét 15 percig, kicsi 12 cm-es pitéket 10 percig, 10 cm-es mini pitéket pedig kb. 7-8 percig. Mikor látjuk, hogy kezd a tészta a széleken picit pirulni, eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt, majd pár perc alatt készre sütjük a tésztát. Hagyjuk kihűlni.

4. A pudinghoz a tojássárgákat a nádcukorral, a keményítővel és a vaníliarúd magjaival csomómentesre keverjük, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet. Folyamatosan kevergetve puding sűrűségűre főzzük.

5. A pudingot a kihűlt omlós tésztába öntjük, majd kirakjuk eperszemekkel, amelyeket előzőleg tetszőlegesen negyedekbe vagy félbe vágtunk.

6. A tortazselét elkészítjük a csomagoláson lévő leírás szerint, majd ecset segítségével vékonyan felvisszük a torta tetejére.

7. Tálalás előtt megszórhatjuk durvára vágott pisztáciával, illetve kínálhatjuk tejszínhabbal.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek