HÚSVÉT 2017

Ide utazz húsvétkor: tuti programok Bécstől Párizsig

2017. április 11., kedd 14:38

Bécsben már megint vásároznak, Olaszországban tűzijátékkal és embernagyságú szobrokkal ünnepelnek, Franciaországban pedig csokitojást keresnek az Eiffel-torony lábánál. Ilyen a húsvét máshol.

Ausztria: Bécs olyan mint adventkor, csak az idő jobb

Bécs utcáit nemcsak az adventi időszakban, de húsvét előtt is ellepik a kirakodóvásárok. Az osztrák fővárosban összesen 260 standot állítottak fel, a kínálat a télihez nagyon hasonló, csak most az ajándékok és a kaja-pia mellett nem karácsonyfadíszek vannak a pultokon, hanem díszes tojások. És nyilván a klíma is jobb ilyenkor, de egyébként a hangulat ugyanaz. Szóval ha szeretsz karácsony előtt Bécsben andalogni a vásárokon, akkor most is érdemes kinézned egy-két napra.

Alig giccses díszletek Schönbrunnban
Alig giccses díszletek Schönbrunnban
Fotó: ostermarkt.co.at

A főváros legnagyobb húsvéti vásárát a Schönbrunni kastély előtt tartják, itt a shoppingolás mellett a gyerekeket kézműveskedhetnek, a felnőtteket pedig vasárnaponként, illetve nagyszombaton és húsvéthétfőn jazzoncerttel várják. Európa legnagyobb tojáshegye tornyosul 2017. március 31. óta az Altwiener Ostermarkton, a Freyungon. Ugyanitt, a Palais Harrach előtt bio termelői piac is működik. A giccsrajongók az innen pár lépésnyire található Am Hof vásárára menjenek – és ezt nem én mondom, hanem a szervezők. De a tematikus kertekkel, miniállatkerttel és pálmaházzal is rendelkező városi kertészet, a Blumengärten Hirschstetten is rendez húsvéti vásárt április 15-17. között, az idei főszereplők a fűszernövények lesznek.

A múzeumnegyed, a MuseumsQuartier udvarán több mint hatvan banánzöld utcabútor várja lazításra vágyókat. Az MQ előtti téren május 14-ig egy pop up kertészbolt is működik itt. A szoba- és balkonnövények mellett divatos kiegészítők és kütyük sorakoznak az áruházzá kinevezett üvegház polcain. Ugyanitt április 20-tól 21-ig ingyenes elektronikus zenei és hiphop fesztivált is tartanak: ez az Electric Spring.

További fesztiválok tavasszal

  • A bécsi bluesfesztivált Vienna Blues Springet 2017. március 19. és április 30. között rendezik meg négy helyszínen, tizenhárom ország háromszáz előadójának részvételével.
  • A tánc áll a középpontjában Bécs hagyományos húsvéti fesztiváljának, az OsterKlang Wiennek, amit 2017. április 3. és 16. között tartanak.

Szlovénia: kóstolj poticát, és kérj áldást a motorodra

A nagyhét első napján, virágvasárnap (idén április 9-re esik) bevett szokás a különböző tavaszi ágak megszentelése. Míg nálunk ilyenkor barkát visznek a templomba, Szlovéniában egy butarának nevezett, színesre festett, fából készített virágszerű ágat. A legkülönlegesebbeket a fővárosban, Ljubljanában készítik belőle, az óvárosban a katedrális közelében, a zöldség- és virágpiacon árulják. Ha húsvét környékén erre jársz, szerezz egyet, igazi helyi érdekesség, és hát csak jobb szuvenír mint egy hűtőmágnes.

Mit esznek Szlovéniában ilyenkor?

Szlovéniában sem hiányozhat a sonka és a festett tojás a húsvéti asztalról. Desszertnek pedig az összes szlovén ünnepnap nélkülözhetetlen fogását, a poticát kell megkóstolni. Egyszer találkoztam a budapesti szlovén nagykövettel, ő azt mondta róla, ez a legszlovénebb édesség. Egyébként ez egy kalácsszerű süti, nagyon hasonlít a mi bejglinkre, csak ők olyan ízekben is készítik, mint mondjuk a tárkonyos. (Szerintem egyébként a mogyorós a legjobb.)

Szlovéniában húsvétkor a túrázók és a motorosok is fontos szereplői az ünnepnek. Több túrát is szerveznek ilyenkor: 1998 óta például minden húsvét hétfőn Vipava-régióban tömegek kirándulnak el Kamnje faluból Mala Goráig. Félúton a helyi hegymászó szövetség teával várja a túrázókat. Mala Gorában egy menedékházban ér véget az út, itt némi harapnivalóval is készülnek. (További infó a programról itt.) Ha pedig motorozol, és szeretnél valami különleges részese lenni, Szlovénián belül Mirna Peč település felé vedd az irányt – hagyományosan minden húsvétkor több száz motort áldanak meg itt.

Sokféle butarát készítenek, de mindegyik ilyen szép színes
Sokféle butarát készítenek, de mindegyik ilyen szép színes
Fotó: Wikipedia

Olaszország: robbanó kordék és életnagyságú szobrok

Bárhol járj Olaszországban, húsvét környékén biztosan bele fogsz futni egy körmenetbe vagy különleges népszokásba. Firenzében például a 350 éves hagyomány, a húsvétvasárnapi Scoppio del Carro (kb. a kocsi felrobbantása) nagyon látványos. Idén április 16-án kerül rá sor, a ceremónia 10-kor kezdődik. Egy díszes, tűzijátékkal megpakolt kocsit húznak a Piazzale del Pratótól a Dóm elé, majd egy fehér galambot formázó rakétával meggyújtják az egész kócerájt. Úgy tartják, ha könnyedén meggyullad, jó év vár a firenzeiekre. Elég szürreális az egész, itt egy videó róla:

Délebbre, Ischia szigetén, Forióban 1618 óta tartják az angyalfutás szokását. Húsvétvasárnap egy hatalmas angyalszobrot cipelnek végig a színes, hangulatos óvárosi utcákon. De rengeteg hasonló körmentetet tartanak szerte az országban, így például Szicíliában is. Közülük a Misteri di Trapani azért emelkedik ki, mert egész nap tart, és húsz életnagyságú szobrot sétáltatnak meg a városban. Rómában pedig mondanom sem kell, hogy az események központja a Vatikán, a húsvétvasárnapi mise a Szent Péter téren azoknak is élmény lehet, akik év közben amúgy nem járnak templomba.

Franciaország: tojásvadászat és cukrosbárány

Tudtad, hogy Franciaországban nem a nyúl, hanem a harangok hozzák a csokitojást? "A hagyomány szerint nagypénteken a harangok Rómába mennek, és elhallgatnak Franciaország-szerte. Csak húsvét reggelén szólalnak meg újra, jelezvén, hogy Jézus feltámadt. Ezen a reggelen a szülők a ház és a kert különböző részein rejtenek el csokitojásokat, amiket a gyerekeknek a szentmiséről hazatérve kell megkeresni. A hagyomány szerint ezeket a tojásokat a Rómából visszatérő harangok szórják szét" – írja a francia idegenforgalmi hivatal honlapja.

Ha a gyerekeiddel részt vennél egy csokitojás-vadászatban, de nem akarnád magad bekönyörögni egy francia családhoz, Párizs több híres helyszínén is rendeznek ilyet. Közülük a legnagyobb az Eiffel-torony lábánál, a Mars-mezőn lesz. Csoki helyett sütire vágyók a hagyományos elzászi cukrosbárányt (lamala néven kell keresni) kóstolják meg. Nyugi, csak a formája miatt hívják így, egyébként sült kelt tésztáról van szó.

Colmar díszek nélkül is csodás, hát még velük! Ha fapadossal Baden-Badenig repülsz, már egészen közel vagy hozzá
Colmar díszek nélkül is csodás, hát még velük! Ha fapadossal Baden-Badenig repülsz, már egészen közel vagy hozzá

Ha már Elzász: ez a környék amúgy is olyan, mintha egy mesekönyv elevenedett volna meg, húsvétkor meg pláne. Feldíszítik a favázas házikókat és macskaköves utcákat, vásárokat, tojásvadászatot tartanak. Az egyik leghíresebb húsvéti vásár és tavaszi zenei fesztivált Colmarban rendezik, bővebben a húsvéti programokról itt tudsz tovább olvasni.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta