Ide utazz húsvétkor: tuti programok Bécstől Párizsig

Bécsben már megint vásároznak, Olaszországban tűzijátékkal és embernagyságú szobrokkal ünnepelnek, Franciaországban pedig csokitojást keresnek az Eiffel-torony lábánál. Ilyen a húsvét máshol.

Ausztria: Bécs olyan mint adventkor, csak az idő jobb

Bécs utcáit nemcsak az adventi időszakban, de húsvét előtt is ellepik a kirakodóvásárok. Az osztrák fővárosban összesen 260 standot állítottak fel, a kínálat a télihez nagyon hasonló, csak most az ajándékok és a kaja-pia mellett nem karácsonyfadíszek vannak a pultokon, hanem díszes tojások. És nyilván a klíma is jobb ilyenkor, de egyébként a hangulat ugyanaz. Szóval ha szeretsz karácsony előtt Bécsben andalogni a vásárokon, akkor most is érdemes kinézned egy-két napra.

Alig giccses díszletek Schönbrunnban
Alig giccses díszletek Schönbrunnbanostermarkt.co.at

A főváros legnagyobb húsvéti vásárát a Schönbrunni kastély előtt tartják, itt a shoppingolás mellett a gyerekeket kézműveskedhetnek, a felnőtteket pedig vasárnaponként, illetve nagyszombaton és húsvéthétfőn jazzoncerttel várják. Európa legnagyobb tojáshegye tornyosul 2017. március 31. óta az Altwiener Ostermarkton, a Freyungon. Ugyanitt, a Palais Harrach előtt bio termelői piac is működik. A giccsrajongók az innen pár lépésnyire található Am Hof vásárára menjenek – és ezt nem én mondom, hanem a szervezők. De a tematikus kertekkel, miniállatkerttel és pálmaházzal is rendelkező városi kertészet, a Blumengärten Hirschstetten is rendez húsvéti vásárt április 15-17. között, az idei főszereplők a fűszernövények lesznek.

A múzeumnegyed, a MuseumsQuartier udvarán több mint hatvan banánzöld utcabútor várja lazításra vágyókat. Az MQ előtti téren május 14-ig egy pop up kertészbolt is működik itt. A szoba- és balkonnövények mellett divatos kiegészítők és kütyük sorakoznak az áruházzá kinevezett üvegház polcain. Ugyanitt április 20-tól 21-ig ingyenes elektronikus zenei és hiphop fesztivált is tartanak: ez az Electric Spring.

További fesztiválok tavasszal

  • A bécsi bluesfesztivált Vienna Blues Springet 2017. március 19. és április 30. között rendezik meg négy helyszínen, tizenhárom ország háromszáz előadójának részvételével.
  • A tánc áll a középpontjában Bécs hagyományos húsvéti fesztiváljának, az OsterKlang Wiennek, amit 2017. április 3. és 16. között tartanak.

Szlovénia: kóstolj poticát, és kérj áldást a motorodra

A nagyhét első napján, virágvasárnap (idén április 9-re esik) bevett szokás a különböző tavaszi ágak megszentelése. Míg nálunk ilyenkor barkát visznek a templomba, Szlovéniában egy butarának nevezett, színesre festett, fából készített virágszerű ágat. A legkülönlegesebbeket a fővárosban, Ljubljanában készítik belőle, az óvárosban a katedrális közelében, a zöldség- és virágpiacon árulják. Ha húsvét környékén erre jársz, szerezz egyet, igazi helyi érdekesség, és hát csak jobb szuvenír mint egy hűtőmágnes.

Mit esznek Szlovéniában ilyenkor?

Szlovéniában sem hiányozhat a sonka és a festett tojás a húsvéti asztalról. Desszertnek pedig az összes szlovén ünnepnap nélkülözhetetlen fogását, a poticát kell megkóstolni. Egyszer találkoztam a budapesti szlovén nagykövettel, ő azt mondta róla, ez a legszlovénebb édesség. Egyébként ez egy kalácsszerű süti, nagyon hasonlít a mi bejglinkre, csak ők olyan ízekben is készítik, mint mondjuk a tárkonyos. (Szerintem egyébként a mogyorós a legjobb.)

Szlovéniában húsvétkor a túrázók és a motorosok is fontos szereplői az ünnepnek. Több túrát is szerveznek ilyenkor: 1998 óta például minden húsvét hétfőn Vipava-régióban tömegek kirándulnak el Kamnje faluból Mala Goráig. Félúton a helyi hegymászó szövetség teával várja a túrázókat. Mala Gorában egy menedékházban ér véget az út, itt némi harapnivalóval is készülnek. (További infó a programról itt.) Ha pedig motorozol, és szeretnél valami különleges részese lenni, Szlovénián belül Mirna Peč település felé vedd az irányt – hagyományosan minden húsvétkor több száz motort áldanak meg itt.

Sokféle butarát készítenek, de mindegyik ilyen szép színes
Sokféle butarát készítenek, de mindegyik ilyen szép színesWikipedia

Olaszország: robbanó kordék és életnagyságú szobrok

Bárhol járj Olaszországban, húsvét környékén biztosan bele fogsz futni egy körmenetbe vagy különleges népszokásba. Firenzében például a 350 éves hagyomány, a húsvétvasárnapi Scoppio del Carro (kb. a kocsi felrobbantása) nagyon látványos. Idén április 16-án kerül rá sor, a ceremónia 10-kor kezdődik. Egy díszes, tűzijátékkal megpakolt kocsit húznak a Piazzale del Pratótól a Dóm elé, majd egy fehér galambot formázó rakétával meggyújtják az egész kócerájt. Úgy tartják, ha könnyedén meggyullad, jó év vár a firenzeiekre. Elég szürreális az egész, itt egy videó róla:

Délebbre, Ischia szigetén, Forióban 1618 óta tartják az angyalfutás szokását. Húsvétvasárnap egy hatalmas angyalszobrot cipelnek végig a színes, hangulatos óvárosi utcákon. De rengeteg hasonló körmentetet tartanak szerte az országban, így például Szicíliában is. Közülük a Misteri di Trapani azért emelkedik ki, mert egész nap tart, és húsz életnagyságú szobrot sétáltatnak meg a városban. Rómában pedig mondanom sem kell, hogy az események központja a Vatikán, a húsvétvasárnapi mise a Szent Péter téren azoknak is élmény lehet, akik év közben amúgy nem járnak templomba.

Franciaország: tojásvadászat és cukrosbárány

Tudtad, hogy Franciaországban nem a nyúl, hanem a harangok hozzák a csokitojást? "A hagyomány szerint nagypénteken a harangok Rómába mennek, és elhallgatnak Franciaország-szerte. Csak húsvét reggelén szólalnak meg újra, jelezvén, hogy Jézus feltámadt. Ezen a reggelen a szülők a ház és a kert különböző részein rejtenek el csokitojásokat, amiket a gyerekeknek a szentmiséről hazatérve kell megkeresni. A hagyomány szerint ezeket a tojásokat a Rómából visszatérő harangok szórják szét" – írja a francia idegenforgalmi hivatal honlapja.

Ha a gyerekeiddel részt vennél egy csokitojás-vadászatban, de nem akarnád magad bekönyörögni egy francia családhoz, Párizs több híres helyszínén is rendeznek ilyet. Közülük a legnagyobb az Eiffel-torony lábánál, a Mars-mezőn lesz. Csoki helyett sütire vágyók a hagyományos elzászi cukrosbárányt (lamala néven kell keresni) kóstolják meg. Nyugi, csak a formája miatt hívják így, egyébként sült kelt tésztáról van szó.

Colmar díszek nélkül is csodás, hát még velük! Ha fapadossal Baden-Badenig repülsz, már egészen közel vagy hozzá
Colmar díszek nélkül is csodás, hát még velük! Ha fapadossal Baden-Badenig repülsz, már egészen közel vagy hozzá

Ha már Elzász: ez a környék amúgy is olyan, mintha egy mesekönyv elevenedett volna meg, húsvétkor meg pláne. Feldíszítik a favázas házikókat és macskaköves utcákat, vásárokat, tojásvadászatot tartanak. Az egyik leghíresebb húsvéti vásár és tavaszi zenei fesztivált Colmarban rendezik, bővebben a húsvéti programokról itt tudsz tovább olvasni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek