KARÁCSONY

Így tartsa frissen a karácsonyfát!

2016. december 24., szombat 11:50

Ha az allergiamentes műfenyő helyett inkább igazi karácsonyfában gondolkodik, akkor érdemes betartani egy-két szabályt annak érdekében, hogy a karácsonyfa az egész ünnepi szezonban friss maradjon, függetlenül attól, hogy ezüst (tartós), luc (illatos, dehullajtja a tűleveleit) vagy nordmann fenyőről (tartós, drága) van szó. A hajtás után mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni a vásárlásnál és hogyan gondoskodjunk a fáról a lakásban!

A kiválasztás

Mark Derowitsch, az Arbor Day Foundation szóvivője szerint a lakóhelyünkhöz legközelebb eső favásáron érdemes beszerezni a karácsonyfát, ha környezettudatosak akarunk lenni. A megfelelő fa kiválasztásánál ellenőrizzük le a tűleveleket: az ép tűlevelek ruganyosak, nem szárazak és nem törékenyek. Minél frissebb ugyanis a fa, annál tovább áll el a nappaliban, ezt gyakran csak úgy tudjuk lecsekkolni, ha kibontatjuk a fát az eladóval. A fa tönkjét pattintsuk a talajhoz és ha sok levél lepotyog, akkor inkább válasszunk egy másikat. Figyeljen arra is, hogy a fa törzsén egyenes legyen a vágás, mivel így könnyebben felszívja majd a vizet.

Gondoskodás és locsolás

Tchukki Anderson, a Tree Care Industry Asssociation szakembere szerint a vásárlás után azonnal el kell kezdeni gondoskodni a kiválasztott fáról. Anderson azt javasolja, hogy a hazautaztatás előtt csomagoljuk be egy műanyag ponyvába, hogy megvédjük az út nehézségeitől. Ajánlott vízzel tölthető fenyőtalpat vásárolni, mivel a vágott fa akár egy liter vizet is felszívhat egy nap leforgása alatt. Mielőtt vízbe állítanánk, fűrészeljünk le pár centit a végéből, mivel amikor a fát kivágták, akkor a törzséből kifolyt gyanta elzárta a pórusait. Amíg csak lehetséges tartsuk fagymentes helyen, a szabadban, amennyiben csak a lakásban tudjuk elhelyezni, akkor naponta spricceljünk egy kis vizet az ágakra is.

Kell neki tápszer vagy nem kell?

Andersen szerint egyesek esküsznek rá, hogy a karácsonyfának szüksége valamilyen védő- vagy tartósítószerre, amit a leggyakrabban a vízzel megtöltött fenyőtalpba kevernek el.”Többen is úgy gondolják, hogy azért volt olyan hosszú életű a fenyőfájuk, mert egy evőkanál kukoricaszirupot vagy cukrot kevertek táplálékforrásként a vízzel megtöltött fenyőtalpba. De vannak olyanok is, akik aszpirint használtak” – mondja a szakember. Derowitsch szerint a legtöbb szakértő szerint ezek az anyagok nem csinálnak semmit, azaz teljesen feleslegesek.

Felállítás

Andersen szerint a fát ajánlott a legmesszebb tartani az olyan hőforrásoktól, mint a napsugárzás, a radiátor vagy a ventillátor, mivel ezek felgyorsíthatják a kiszáradást. A párásító azonban bevethető, mivel az segít abban, hogy a tűlevelek minél tovább frissek maradjanak, valamint csökkenti a tűz kockázatát is. Apropó tűzveszély, ne felejtsünk el fokozottan figyelni a karácsonyfa izzókra, vagy ha tehetjük, akkor vegyünk LED-es izzókat, azok nem melegszenek fel.

Eltakarítás

A karácsonyi szezon végeztével ne dobjuk ki csak úgy a fát a járda szélére, inkább keressünk a városban olyan pontokat, ahol összegyűjtik és újrahasznosítják őket. Ha földlabdás vagy konténeres fenyőt vett, akkor azt később (tavasz könyékén) könnyen kiültetheti a kertbe - írja az Elle Decor.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta