Öt tízórai, amit imádni fog a gyerek

Zanza!

Azzal, hogy a gyerek iskolába kezd járni, kezdődik a sok éven át tartó tízórai csomagolás időszaka. Hajnalban vagy este, zsemlével vagy kenyérrel, fóliában vagy szalvétában utaznak a szendvicsek az iskolába, hogy rossz esetben egy hét múlva kerüljenek elő, némileg megzöldülve. Ha szerencsénk van, a gyerek elcseréli egy másikra, amit jobban szeret, vagy kipecázza belőle az uborkát, paprikát vagy paradicsomot, amit tudni kéne, hogy pont utál. Persze vannak gyerekek, akik ebből semmit nem vonultatnak fel, de ők vannak kevesebben. Ha a gyerek szereti, lehet kísérletezni a magos vagy teljes kiőrlésű pékáruval, és lehet házilag is készíteni. Mutatunk néhány ötletet a majdnem egészségestől a retróig.  

Ha szeret otthon sütögetni, akkor itt egy fantasztikus recept Limarától, ami lehet zsömle, kifli vagy párnácska is.

Egyszerű alaptészta

40 dkg finomliszt

10 dkg tk. tönkölyliszt
2 csapott teáskanál só
2 ek. olaj
2 ek. sűrű joghurt vagy tejföl
kb. 2,5 dl víz (vagy tej)
2 dkg friss élesztő

1. A liszteket és a sót alaposan elkeverjük, a közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az olajat, a joghurtot (vagy tejfölt), a vizet (vagy tejet) és belemorzsoljuk az élesztőt. A tésztát alaposan bedagasztjuk, majd letakarjuk, és 30 percig pihenni hagyjuk.

2. Ezután, ha kiflit vagy zsemlét szeretnénk belőle, akkor 10 egyforma darabba vágjuk, a darabokat gömbölyítjük, majd letakarva megint 10-15 percig pihentetjük.

3. A zsemlékhez ismét gömbölyítjük (Ebben a bejegyzésben egy videó mutatja meg, hogyan), a kiflihez egyesével oválisra nyújtjuk őket, majd feltekerjük.

Ha „párnákat” szeretnénk belőlük, akkor a tésztát kb. másfél cm vastag téglalapra igazítjuk. Egy éles késsel hosszában három részre vágjuk, majd az így kapott csíkokat ferdén három-három részre osztjuk. Így 9 darab rombuszt kapunk.

4. A péksüteményeket sütőpapíros tepsire fektetjük, letakarjuk és ismét 30 percig pihentetjük.

5. A sütőt ezalatt előmelegítjük 200 fokra.

6. A megkelt péksüteményeket alaposan lepermetezzük vízzel, a tetejére szórhatunk magokat vagy akár korpát, és 18-20 perc alatt készre sütjük.

7. Rácsra tesszük hűlni, majd amint kihűlnek, azonnal egyesével becsomagoljuk és a fagyasztóba tesszük őket.

Tojáskrémes szendvics

Nagy sláger, nagyobbaknak curryvel, kisebbeknek klasszikus változatban. Hűtőben napokig eláll.

1-2 tojást főzzünk keményre, majd adjunk hozzá valamilyen zsiradékot, vajat, margarint ízlés szerint. Jöhet bele apróra vágott hagyma, amihez még lehet adagolni curry-t is. Mustár, só, bors kell már csak bele, aztán jöhet az aprítógép. Ha több zsiradék kerül bele, krémesebb lesz.

tojáskrém2
Fotó: Katuci

Retro párizsikrémes szendvics

Igen tudom, sokan rosszul vannak tőle, de a legtöbb gyerek szereti a párizsit, szafaládét és a krinolint. Ráadásul nem drága élelmiszerek, így jól jönnek a nehezebb időkben. Párizsit, krinolint vagy szafaládét dolgozzunk össze valamilyen zsiradékkal vagy tejföllel, amiből elég 1-2 evőkanál, hogy krémszerűvé tegye a húsokat. A zsiradék helyett kerülhet bele friss sajt is, és igény szerint kerülhet még bele hagyma is. A lelkiismeret furdalást enyhítendő adjon hozzá uborkaszeleteket vagy paprikát.

Lecsós szendvics

Ha a gyerek szereti a lecsót, akkor máris itt az egyszerű tipp, amivel a maradék menthető. A lecsóról öntse le a szaftot, majd a maradékot aprítógéppel darabolja össze. Mehet hozzá keménytojás is, ha gazdagítani szeretné, de rántottát is keverhet hozzá. Egy titok van, minél szárazabb legyen a lecsó,mert különben tocsogni fog a zsírtól, azt meg nem szeretik a gyerekek.

lecsó

Szalámis - sajtkrémes szendvics

A szalámi finom, de nem túl olcsó, ezért lehet kombinálni a sajttal. Két tojás, két dl tej, két és fél deka liszt, hat deka reszelt sajt és öt deka vaj szükségeltetik hozzá. A tojások sárgáját keverje ki tejjel, a sajt felével és a liszttel, majd gőz felett főzze sűrűre. Ha kész mehet bele a vaj és a maradék sajt. Kenhető lesz hidegen is,és ez a mennyiség jó pár zsömlére elég lesz. Az alap lehet a sajtkrém, aztán jöhet rá a szalámi - mi Herz pártiak vagyunk, és valamilyen zöldség. A paradicsomot nem ajánljuk, mert eláztatja a szendvicset.

shutterstock 303108152

Töpörtyű pástétomos szendvics

Ha jön a hideg idő, jöhetnek a bazaltosabb, táplálóbb ételek. Ilyen a töpörtyű pástétom, amire biztos van aki felszisszen, de sebaj. Kell hozzá negyed kiló töpörtyű, 2 dl tejföl, mustár, egy kis fej vöröshagyma, só, és bors. A töpörtyűt apróra kell darálni, majd tejföllel keverjük el. A sózást és borsozást követően jöhet a mustár (1-2 ek.). Remekül passzol hozzá a csemege uborka.

Elcsomagoljuk a nyarat – Sulikezdő szendvicsek

Itt vannak újra a hétköznap reggelek! A napi rutin, egy kis kapkodás és az elmaradhatatlan fejtörő, a „Mit csomagoljak uzsira?”.
Minden anya szeretne a suliban is a gyermeke mellett lenni. Egy finom tízóraival távolról is gondoskodhatunk róluk, de ritkán marad rá elég időnk. Pedig pár perc alatt is készíthetünk olyan szendvicseket, amiket a gyerekek is imádnak – ha ismerjük a trükköket.
A Vénusz receptekkel megújult oldala most a sulikezdésre hoz szendvics ötleteket.
Ilyen például a „Az én szendvicsembe anya csinált krémet!” szendó, „Nem szendvics, de 5 perc alatt kész” Tortilla magyarosan, vagy „Az uncsi májkrémes másként”.
Ajánljuk a szendvicsekhez a Vénusz Vajvarázslatot, ami a Vénusz krémességével és a 47% vaj zamatával teszi duplán különlegessé az uzsonnát.
Ha további receptötletekre vágysz, érdemes regisztrálni a venusz.hu oldalra, mert minden héten egy ismerős élethelyzetre adnak tippeket, a kedvenceidet pedig el is mentheted!

h i r d e t é s
Blogmustra