HÚSVÉT

Húsvéti DIY: Nyuszis ajtódísz

2014. április 20., vasárnap 08:36

Nem csak a klasszikus asztali dísszel és hagyományos - valljuk be, kicsit unalmas - tojásfestéssel lehet készülni a Húsvétra: sokkal kreatívabb ünnepváró kellékekkel is érdemes kísérletezni, ehhez segítségül elkészítettünk néhányat, hogy önnek is minél könnyebb legyen megcsinálnia. Most egy nyuszi formájú ajtódíszt mutatunk, amit ön is megtanulhat lépésről-lépésre, a gyerekek meg egész biztosan imádni fogják.

Amire szükség lesz:

 • 2 db eltérő méretű hungarocell karika
 • 2 db,tetszés szerinti színű szalag, ezek mennyisége a karikáktól függ (a mi esetünkben a vékonyabb szalagból 4, a vastagabból 6 méterre volt szükség)
 • még egy szalag, amiből masnit lehet kötni
 • drót
 • damil
 • olló
 • egy rakás gombostű
 • fehér bevonó anyag
 • igény esetén technokol, stiftes ragasztó vagy cellux

Első lépés: Miután kitalálta, milyen színű ajtódíszt szeretne - ezt nyilván már vásárláskor eldönti -, azt határozza el, melyik színt melyik karikára képzeli el. Ez azért fontos, mert a nagyobb karikára feltűzött szalag jobban fog mutatni, mint a kisebben. Mi a halványzöld szalagot választottuk a nagyobb, a rózsaszínt pedig a kisebb karikára. Készítse elő a tűket és simítsa ki a szalagokat, jöhet a tűzdelés.

Második lépés: Fogja az első szerencsés szalag tetejét és két gombostűvel tűzze rá a hungarocell karikára. A szalagokat szorosan, minél kisebb átfedéssel érdemes feltűzni: végig ügyeljen arra, hogy ne engedje lazára a szalagot, különben picit megbomlik és nem lesz elég feszes a végeredmény. 

Erősen és határozott mozdulatokkal tekerje fel a szalagokat.
Erősen és határozott mozdulatokkal tekerje fel a szalagokat.
Fotó: Dívány.hu

Harmadik lépés: Játssza ezt el a másik karikával is. A mi esetünkben a második szalag vastagabb volt, ez került a nagyobb karikára, ezért ebből többre volt szükségünk, mint az elsőnél. A szalag elejét rögzítse gombostűvel, majd ismételten határozott mozdulatokkal, szép átfedésekkel tekerje fel.

Az elejét gombostűvel rögzítse a hungarocell karikákra.
Az elejét gombostűvel rögzítse a hungarocell karikákra.
Fotó: Dívány.hu

Negyedik lépés: Ha megvannak a feldíszített karikák, jöhet az összetűzés. A két színes karika alkotja majd a nyuszi testét és fejét, később a kisebb karika tetejére kell rögzíteni a drótokból formált füleket, de erről majd később.

Rögzíteni kétféleképp lehet:

 1. A harmadik színű szalaggal átköti a két karikát, mintegy masnit formálva
 2. A karikákat tűvel megtűzdeli - lehetőleg jó sokkal, hogy erősen tartson

Mi a masnis megoldást választottuk: a harmadik szalaggal átkötöttük a két karikát és egy négyes pillangómasnit formáltunk belőle. 

Igazgassa meg a masni szárait, hogy érvényesülhessen a négyes pillangó masni.
Igazgassa meg a masni szárait, hogy érvényesülhessen a négyes pillangó masni.
Fotó: Dívány.hu

Ötödik lépés: Jöhetnek a fülek! Találja ki, mekkora füleket szeretne készíteni, majd az elképzelt méretnek vegye a dupláját (merthogy hajtogatni fogjuk), és vágjon le két ekkora hosszúságú darabot. A drótok végét igyekezzen oválisra hajlítani, mint a nyuszifület, de csinálhat lecsapott tapsifület is, ha nagyon húsvéti hangulatban van. 

Hatodik lépés: Fedje be! A hobbiboltokban, darabjáért 140 forintért kapható fehér textillel érdemes körbetekerni a drótokat, hogy ne legyen túl rusztikus a kivitelezés.

Tipp kísérletező kedvű haladóbbaknak: a textilbevonatos drótot megpróbálhatja egy vékonyabb szalaggal is körbetekerni, ahogy a karikákat: rögzítésként itt persze a tűzés nem fog menni, de ragasztással megoldható. Mivel a drót vékony, mindenképp keskeny szalagot használjon, mert csak azzal tudja szépen eldolgozni; színben visszaköszönhet például a nyuszi testének színe, de használhat akár harmadik (az előző kettővel azért lehetőleg harmonizáló) színt is.

Fotó: Dívány.hu

Hetedik lépés: Rögzítse a füleket! Kisollóval ajánlatos előre megjelölni a lyukak helyét és kicsit besegíteni a drótok végének: üssön két apró lyukat az olló hegyével, így könnyebben bele fogja tudni tuszkolni a drótfüleket.

Nyolcadik lépés: Óvatos hajlítgatással adja meg a fülek végleges formáját, többé-kevésbé hasonlóra. Jótanács: ügyeljen rá, hogy minél közelebb tűzze a füleket egymás mellé, mert ha túl távolra kerülnek egymástól, akkor hosszúfülű kutya benyomását keltheti a végeredmény!

Formálja meg a füleket.
Formálja meg a füleket.
Fotó: Dívány.hu

Kilencedik lépés: Díszítsen! Ha a karikákat, vagyis a nyuszi testét tűvel tűzte össze, csinálhat masnit, ha masnizott, köthet rá kosárkát – innentől kezdve már csak önön múlik, mivel turbózza fel saját készítésű nyulát (ami persze nem kötelező, mert könnyen túlcsicsázhatja).

Tipp: Igyekezzen ízlésesen dekorálni, lehetőleg a szalag színei is legyenek harmóniában, a végén pedig ellenőrizze, valóban felismerhető-e egy nyúl formája!

Íme az elkészült nyuszis ajtódísz.
Íme az elkészült nyuszis ajtódísz.
Fotó: Dívány.hu

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta