KARÁCSONY

Ne hagyja utolsó percre a karácsonyfavásárlást!

2013. december 17., kedd 16:28

Bár sokan döntenek a műfenyők mellett, épp azért, mert így rengeteg stressztől kímélik meg magukat évről évre (és hosszú távon anyagilag is jobban megéri), azért idén is sok helyen valódi fenyőfa lesz majd a lakás dísze az ünnepek alatt. A hajtás után adunk egy kis betekintést abba, hogy mire számítson, ha szeretné, hogy valódi fenyőillat lengje be otthonát.

Kránicz József, aki közel 10 éve foglalkozik fenyőfatermesztéssel és -kereskedelemmel, elárulta azt a nem olyan meglepő tapasztalatot: a vásárlók mostanában – főként anyagi okokból – a kisebb fákat keresik. Persze a tartósság sem elhanyagolható szempont, ezért is népszerűek annyira a Nordmann fenyők, amelyek viszont nem éppen olcsóak. A cserepes és a vágott fák mellett sokan vesznek csak fenyőágakat is, mert otthon van már műfenyő vagy az albérletben nincs hely egy fának, esetleg temetőbe viszik, szeretteik sírjára - és mert pénztárcabarát is.

Míg több helyen egyre hamarabb díszítik fel a fenyőfát, itthon ez nem jellemző, már csak azért sem, mert az emberek a vásárlással inkább megvárják az ünnepek előtti akciókat. Aki azonban tényleg szép fenyőfát szeretne, nem hagyhatja utolsó pillanatra a vásárlást, mert huszonharmadikára, huszonnegyedikére már lerabolták a szebb darabokat. Arra se számítsanak, hogy jön még utánpótlás: Kránicz szerint az árusok általában csak annyi fát raknak ki, amennyi biztosan elfogy.

A kereskedők persze igyekeznek kiszolgálni az igényeket. Míg korábban a luc-, majd a hosszabb levelű erdei fenyő volt a sláger, most egy ideje a Nordmann fenyők vezetik a listát, hiszen jól bírják a gyűrődést, és nem pergetik úgy a leveleiket. Hasonlóan kedvező tulajdonsággal bír állítólag a concolor vagy a kolorádói jegenyefenyő is, de ezt egyelőre kevesen ismerik, ezért még nincs is nagyon kereslet rá.

A legkedveltebb karácsonyfánakvalók

Lucfenyő

Kár tagadni, nem éppen a legszebb fa. Alakja többnyire hosszúkás, vöröses színű ágai ritkásabbak, nem mindig szimmetrikusak. A tűlevelek világoszöldek, vékonyak, főleg kiszáradva igencsak szúrnak. A meleg szobában viszont hamar, már 6-10 nap után hullajtja ezeket – írja az Oázis Kertészet. Viszont sokáig ez volt a legelterjedtebb „karácsonyfa”, hisz előnye közé tartozik, hogy könnyen beszerezhető és szállítható, és persze ez a legolcsóbb.

433px-Picea abies
Fotó: Wikipedia

Ezüstfenyő

Sokkal impozánsabb fa mint a luc, de a hajtásokon körkörösen, a csúcson csomókat alkotva elhelyezkedő tűlevelei meglehetősen szúrósak, állítólag még a szövetkesztyűn is áthatolnak, és a meleg szobai levegő miatt ezek is hamar peregni kezdenek. A színük egyébként a teljesen zöldtől a szürkészöldön át a kékeszöldig terjed; a vad populációkban többnyire kékeszöld, ritkán egészen zöld, míg a kultúrváltozatok leggyakrabban kékes- vagy hamvas szürkészöld színűek. Ágai sűrűn nőnek, de rendezettek, így könnyen díszíthető.

Erdeifenyő és feketefenyő

Az erdei fenyő felhasználása meglehetősen széles körű, a faanyagot a bútoriparban és a papíriparban hasznosítják, a leveleiből kivont illóolaj antiszeptikus, és gyantáját több célra is felhasználják. Hosszú levelei és ritkás ágszerkezete miatt nehezebb díszíteni, gyantája viszont kellemes illattal tölti be a lakást – olvasható több helyen is. A feketefenyő illatos és jól tűri a szobai klímát, levelei még 2-3 hét után sem hullanak, ám mivel ágai meglehetősen gyantásak, érdemes kesztyűt használni szállításkor – figyelmezett az Oázis Kertészet. A Wikipedia szerint ráadásul a kiszáradt levelek nagyon szúrósak.

450px-Pinus sylvestris1
Fotó: Wikipedia

Nordmann fenyő

A kaukázusi jegenyefenyőként is ismert növény sűrű tűlevelei hosszúak, vaskosak, pamacsosak, körkörösen helyezkednek el a fenyő ágain, és ami számunkra a legfontosabb, tűlevelei egyáltalán nem hullanak - jó esetben, ugyanis, mint az Index nagy karácsonyfa-tesztjéből kiderült, igenis vannak esetek, amikor ez a slágerfenyő sem bírja annyira a gyűrődést. Az viszont mindenképpen jó pont, hogy – amint azt az Oázis Kertészet honlapján említik - a levelei egyáltalán nem gyantásak, és nem is szúrnak. Az ára mellett az is a hátrányai közé tartozik, hogy egészen kiszélesedő törzsét egész biztosan faragni kell, ha bele akarja illeszteni egy fenyőtalpba.

462px-Abies-nordmanniana-habit
Fotó: Wikipedia

Kolorádófenyő

A Wikipédia szerint a Sziklás-hegység középmagas régióiból származó fenyő tűlevelei a száraz szobalevegőn is hetekig megtartják színüket, és elpusztulva sem hullanak le, hanem az ágakon száradnak sárgává – hónapok múltán. Feldíszítve – viszonylag hosszú tűi miatt – a nagyobb termetű fák mutatnak igazán jól. A tűlevelei egyébként finoman fölfelé ívelnek; rugalmasak, de nem szúrnak, színük kékesbe tartó szürkészöld, több kertészeti fajtáé pompásan ezüstös. Megtört levelei narancsos illatúak.

396px-Abies concolor cones
Fotó: Wikipedia

Így bánjon a fenyőjével

Minden a kiválasztással kezdődik, ahogyan azt az Index is megírta, „A faiskola dolgozói szerint érdemes az ujjainkat végighúzni az egyes ágakon, és azt a fát se vegyük meg, aminek az alsó ágain száraz tűleveleket látunk. Talán felesleges tanács, de fontos, hogy a kiválasztott fát ne csak becsomagolt állapotban nézzük meg, kérjük meg az eladót, hogy hálózza le a nekünk tetsző karácsonyfát”. Ha megvan a fa, akkor feldíszítésig egy hideg, szél- és fénymentes helyen kell tárolni, és érdemes és hálót az utolsó pillanatig rajta tartani. Akármilyen fenyőt is választ, arra azért ügyeljen, hogy ha behozza a lakásba, akkor is egy viszonylag hűvös ponton helyezze el, és ha tudja szerezzen be egy víztárolós talpat, ami ugyan nem olcsó, de így tovább bírja majd a fa.

Kölcsönözzön karácsonyfát!

Ha kedveli a vágott fát, de nem biztos abban, hogy szüksége van egy töves fenyőre, esetleg spórolni is szeretne, akkor jó megoldás lehet a kölcsönzés. Az Oázis Kertészetnél a helyben vásárolt növényeket 2014. január 2-7. között lehet visszavinni, és a fenyőfa árának 50 százalékát az eredeti nyugta bemutatásával lehet levásárolni az adott időszakban. (Árakat itt találhat!)

Persze aki akarja, meg is tarthatja a fát. "Amennyiben megtartja a fát, akkor a fagyok után ültesse ki. Legalább 40-80 cm átmérőjű ültetőgödör szükséges a fának. Ültetéskor használjon jó minőségű földet, szerves trágyát, a fa gyökérnyaka a felszínnel egy szintben legyen. Ültetést követően a fának sok vízre van szüksége, így alaposan és gyakran kell öntözni, főleg a nyár folyamán. Lehetőség szerint a fa körül a talajt fakéreggel, lombbal, vagy ágnyesedékkel takarja, hogy a földje tovább nedves maradjon" - olvasható az oldalukon pár jótanács.

A fenyőfavásárlást igazoló blokk ellenében egyébként több helyen – például az Ikeában vagy a Silvaniánál - le lehet vásárolni egy bizonyos összeget. (Árakat itt találhat!)

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FILMVILÁG Jó utat, Sir Roger!

Mindenkit meghódított közvetlenségével, csibészes mosolyával, sztárallűröktől mentes, sziporkázó személyiségével. Jellegzetes angol humora, beszólásai az évek folyamán szállóigévé váltak.

NÖVÉNYEK 5 növény, amik imádják a fürdőszobádat

Ha ezek közül választasz, akkor biztosan sikerül hosszú távra becsempészned a természetet a fürdőszobádba!

MÁS TÉSZTA Zseniális: pizzafalatok a jégkockatartóból

Ezzel a trükkel isteni kaját varázsolhatsz bármilyen bulira, de persze vacsorára is jó lesz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta