Városvadász: Kitalálod, melyik városban készült a kép?

GettyImages-628537762

Romániába, a Partiumba látogatunk, a régi Magyarország fa- és sóipari központjába.

Nagybányától 53 kilométerre északkeletre, a Tisza déli, bal partján található városunk, ahol a folyó országhatárt képez Románia és Ukrajna között. Településünk nevét először 1308-ban említik írásban, a század közepére pedig már jelentős ipari és kereskedelmi központnak számított, és itt tartotta gyűléseit Máramaros megye, amelynek 1558-tól állandó székhelye volt a városban. A települést a kezdetektől túlnyomórészt magyarok, illetve asszimilálódott németek lakták, idővel a lakosság többsége nemességet szerzett, és a helyi arisztokrácia különleges közösséggé szerveződött.

A reformáció során a helyiek többsége áttért az új hitre, ezt ellensúlyozandó a 18. században letelepedett itt a piarista rend. A városi református kollégium, illetve a piarista gimnázium hosszú ideig a környék legkiválóbb tanintézményének számított. Szintén jelentős történettel rendelkezik a helyi zsidó közösség, a 19. században a város a haszidizmus magyarországi központja volt. A második világháború idején sok lengyel zsidó menekült ide, akik gettókból és koncentrációs táborokból szöktek meg. Az 1950-es években a román kommunista rendszer hírhedt „átnevelő tábort” működtetett a településen, ahol többek között Márton Áron püspök is raboskodott.

Felkészültél? Jöhet a kép!

Kitalálod, hol készült a kép?

Kitalálod, hol készült a kép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Nem volt elég? Vadászd le tegnapi városunkat is!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra