A leghíresebb merényletek: Trumpnak is óriási szerencséje volt

GettyImages-599726650

Szeptember első napján egy pisztolycsőben elakadó golyó mentette meg az argentin elnökhelyettes életét, nem sokkal azt követően, hogy Salman Rushdie írót színpadon támadták meg. A közelmúlt merényletkísérletei nem előzmény nélküliek: a történelem jelentős figuráinak életére veszélyt jelentő támadásokat vesszük most sorra.

Cristina Fernandez de Kirchner otthona előtt köszöntötte támogatóit, amikor arca elé fegyvert tartottak: csak azért él még, mert bár a merénylő elsütötte a pisztolyt, a golyó mégsem hagyta el a csövet. Salman Rushdie már nem úszta meg ilyen olcsón – az indiai származású írót tucatnyi késszúrás érte, valószínűleg elveszti látását egyik szemére, és belső szervei is sérültek. Felgyógyulása hosszú időbe telik, de legalább életben maradt. Lássuk, mely ismert történelmi szereplőknek is kellett farkasszemet nézniük a halállal!

Trump sem kerülhette el sorsát

Donald Trump a talán legellentmondásosabb modern kori elnöke az Amerikai Egyesült Államoknak: 2016-ban még elnökjelöltként tartott gyűlést Las Vegasban támogatói számára. Egy húszéves brit fiatalember, Michael Sandford is ott volt az eseményen, melynek során megpróbálta elvenni egy rendőr kibiztosított fegyverét, hogy néhány méteres távolságból azzal adjon le lövéseket Trumpra. Az akció nem sikerült, a férfi pedig meglepően rövid, 12 hónapos börtönbüntetésben részesült. Ebben szerepet játszhatott az elkövető elmeállapota is.

Merényletkísérletek vezetők ellen

Merényletkísérlet? Castrót szórakoztatta a hír
Merényletkísérlet? Castrót szórakoztatta a hírBettmann / Getty Images Hungary

Trump még nem volt elnök, amikor rátámadtak: államok hatalomban levő vezetői ugyanakkor mindig is ki voltak téve a merényletek kockázatainak. Egy rövid összefoglaló arról, kik is menekültek meg hajszál híján a biztos haláltól!

  • Charles de Gaulle 1962-ben feleségével utazott autóban, amikor az Organisation de l’armée secrete, egy francia félkatonai szervezet golyózáport zúdított arra. Az ok: de Gaulle algériai nacionalistáknak adta át Algériát. A golyók kilukasztották az elnöki jármű kerekeit, és két testőrrel végeztek, de a sofőrnek sikerült elmenekítenie a helyszínről a merénylet célpontját.
  • Fidel Castro ellen a merényletek száma szinte megszámlálhatatlan, a legtöbb esetben a CIA igyekezett meggyilkolásával megdönteni rezsimjét. Mérgezett töltőtoll, robbanó szivar és mérgezett béléssel ellátott ruha is volt a tervek közt, egyik sem jött be.
  • Ronald Reagant 1981-ban lőtte meg egy merénylő, egy lövés át is fúrta a tüdejét, de a gyors orvosi segítség megmentette életét. John Hinkley Jr., az elkövető Jodie Fosternél akart bevágódni az akcióval – nem valószínű, hogy sikeresen.
  • Winston Churcill-lel a náci Németország próbált 1943-ban végezni, de a titkosszolgálatnak sikerült fény deríteni a kísérletre. Az ötlet az volt, hogy csokiba mártott robbanóanyagot juttatnak el hozzá.

A túl alacsony merénylő nem járt sikerrel

Az elnökjelöltek és az egykori elnökök sem lehetnek mindig biztonságban: jó példa erre Theodor Roosevelté, akit John Schrank azért akart megölni, mert a szellemek azt üzenték, állítsa meg őt.

A politikusnak nagy szerencséje volt, mivel az őt eltaláló golyó először szemüvegtokját, majd ötvenoldalas beszédjének kéziratát fúrta át, így ő maga nem volt veszélyben.

Franklin D. Rooseveltet elnökjelöltként támadták meg 1933-ban: Giuseppe Zangarának azonban volt egy kis gondja, mégpedig az, hogy túl alacsony volt, ezért a tömegből nem tudott volna célozni. Felállt hát egy székre, így viszont kicsit nehéz lett volna észrevétlenül lelőni valakit…

II. János Pál pápáért számtalan hívő aggódott
II. János Pál pápáért számtalan hívő aggódottKeystone / Getty Images Hungary

Hitler és a pápa is volt célpont

Az egyik leghíresebb merényletkísérletről már valószínűleg hallottál. Ez Hitlerrel végzett volna Claus van Stauffenberg ezredes végrehajtásában – vesztésre állt Németország a háborúban, de a Führer hajthatatlan volt. Egy táskányi robbanóanyagnak kellett volna vele végeznie, de azt arrébb tették, így másokat ölt meg.

A II. János Pál pápa elleni merényletkísérlet sem kevésbé ismert. A börtönből szökött Mehmet Ali Agca 1981-ben négy golyót eresztett a pápába a Szent Péter téren, a lengyel származású egyházvezető pedig sok vért is vesztett ennek következtében. Életét azonban sikerült megmenteni, és később személyesen bocsátott meg merénylőjének. Agca közel harminc évet ült tettéért, 2010-ben szabadult, ma 64 éves. A pápa sírját meglátogatta, és Ferenc pápától is audienciát kért az azóta állítólag keresztény hitre tért férfi, amit azonban talán érthető módon megtagadtak tőle. 2016-ban aztán kijelentette: katolikus pap akar lenni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra