Meghan Markle győzött a magánéleti csatározás legújabb fordulójában

GettyImages-1205707021

Sussex hercegnéje, Meghan Markle régóta harcol azért, hogy a magánéletéről és annak minden részletéről ő maga dönthessen. Ezúttal a bíróság neki adott igazat, pedig az is kiderült, hogy hazudott a tárgyalás során.

Egy brit bíróság csütörtökön elutasította az Associated Newspapers Limited által benyújtott fellebbezést egy korábbi ítélet ellen, amely szerint a hercegné a magánéletéhez fűződő jogát megsértette a kiadó egy levél közlésekor, amelyet 2018 augusztusában küldött a hercegné az apjának, Thomas Markle-nak.

Meghan azután indított pert az ANL ellen, hogy a Mail on Sunday kimásolta a magánjellegű levél egyes részeit. Az ANL és a Mail on Sunday korábban közölte, hogy kitartanak a kézzel írott levél részleteinek közzétételéről szóló döntésük mellett, és határozottan kiállnak a közléshez való joguk mellett.

Csütörtöki nyilatkozatában Meghan Markle üdvözölte az ítéletet, és reményét fejezte ki, hogy az segít megváltoztatni a brit újságírást is. Az ANL adja ki a Daily Mailt, Nagy-Britannia legnagyobb bulvárlapját is.

Meghan Markle örült, hogy pert nyert

Csütörtöki nyilatkozatában Meghan bírálta a kiadót, amiért meghosszabbította a pert, és „egy egyszerű ügyet rendkívül bonyolulttá tett annak érdekében, hogy több címlapot generáljon és több újságot adjon el – egy olyan modell, amely a káoszt az igazság fölé helyezi”.

„A közel három év alatt, amióta ez az ügy elkezdődött, türelmes voltam a megtévesztéssel, megfélemlítéssel és kiszámított támadásokkal szemben” − mondta Meghan Markle.

„Ma a bíróságon – ismét – az én javamra döntöttek, kijelentve, hogy a Lord Jonathan Rothermere tulajdonában lévő The Mail on Sunday megszegte a törvényt.”

Meghan azt mondta, hogy ez nemcsak az ő győzelme, hanem mindenkié, aki valaha is úgy érezte, hogy fél kiállni azért, ami helyes. A hercegné ügyvédei elmondták a bíróságnak, hogy a Thomas Markle-nak 2018 augusztusában írt levele „mélyen személyes” volt, és „magától értetődően magánjellegűnek szánták”. A bírósági meghallgatás során elmondták, hogy a levél 1250 szavából 585-öt újra közöltek a szóban forgó öt cikkben. A fellebbezést tárgyaló három bíró a döntés kihirdetésekor azt mondta, hogy a levél tartalma „személyes, magánjellegű és nem közérdekű”. Az év elején a Legfelsőbb Bíróság úgy ítélte meg, hogy az ügyben felmerült kérdések annyira egyértelműek, hogy nincs szükség teljes körű tárgyalásra. Csütörtökön pedig a fellebbviteli bírák azt mondták, hogy nehéz elképzelni, hogy egy tárgyaláson milyen bizonyítékok változtattak volna a helyzeten.

Hozzátették: „A bíró helyesen döntött úgy, hogy bár arányos lehetett volna a levél egy nagyon kis részét e célból közzétenni, nem volt szükséges a levél tartalmának felét leközölni”.

Meghan Markle hazugsága miatt a győzelme sem az igazi

Meghan Markle félrevezette a bíróságot, de állítólag ez nem változtat semmin
Meghan Markle félrevezette a bíróságot, de állítólag ez nem változtat semminDia Dipasupil / Getty Images Hungary

Meghan jelentős győzelmet aratott a magánéletének védelméért folytatott bírósági csatában, igaz, más téren vesztésre áll. Miközben hevesen bizonygatja a bíróságon, hogy a magánélete nem közkincs, éppen a legféltettebb titkait tárja majd fel a róla szóló könyv, amelynek a megjelenését már nagyon várja. A bíróságon azonban nemrég elnézést kellett kérnie azért, mert félrevezette a bírákat: állítása szerint azért adott téves információkat, mert elfelejtette, mit osztott már meg a magáról és Harry hercegről könyvet író szerzőkkel. 

Ez lehetett egy „szerencsétlen emlékezetkiesés” – mondta a fellebbviteli bírósági ítélet, de ez nem érinti azt az alapvető kérdést, hogy egy ilyen, az apjának írt magánlevelet nyilvánosságra kellett volna-e hozni.

Az Associated Newspapers ügyvédei tanúvallomást nyújtottak be Meghan korábbi kommunikációs titkárától, Jason Knauftól, amelyből kiderült, hogy a hercegné úgy írta a levelet, hogy tudta, hogy az kiszivároghat. Knauf úr azt mondta, Meghan elküldte neki a levél egy korai tervezetét, és azt írta: „Nyilvánvalóan minden, amit megfogalmaztam, annak tudatában készült, hogy kiszivároghat, ezért aprólékosan megválogattam a szavaimat, de kérem, értesítsen, ha bármi is felmerülne önben, ami terhelő lehet.”

Írásbeli vallomásában Meghan azonban tagadta, hogy valószínűnek tartotta volna, az apja kiszivárogtatja a levelet, legfeljebb „felismerte, hogy ez megtörténhet”.

Az ügy során az is kiderült, Meghan felhatalmazta Knaufot, hogy együttműködjön a róla és Harry hercegről szóló könyv szerzőivel, amit korábban tagadott. 

Meghan Markle megosztja a közvéleményt – a hangos támogatók és a kritikusok egyaránt elfogultságot és előítéletet látnak a másik oldalon –, és ez a bírósági ügy valószínűleg nem változtat ezen. Mégis olyan jogi csatát vívott meg sikerrel, amelyet a királyi család korábbi generációi valószínűleg elkerültek volna.

Oszd meg másokkal is!
Mustra