Ki volt az a titokzatos időutazó az ezredfordulón, aki 2036-ból érkezett?

2000 novemberében egy rejtélyes figura jelent meg az interneten, aki azt állította magáról, hogy a jövőből érkezett időutazó, és beszámolt a következő évtizedek eseményeiről. Vajon tényleg időutazó volt John Titor, vagy a világháló történetének egyik legfrappánsabb átveréséről van szó?

Az internet nagyfokú anonimitást biztosít a felhasználóknak, és ennek segítségével bárki könnyen kiadhatja magát bárki másnak még ma is: szélhámosok szívesen bújnak gazdag, vagyonukat elajándékozni kívánó közel-keleti üzletemberek bőrébe, felnőtt férfiak adják ki magukat kamasz lánynak. Húsz évvel ezelőtt, a közösségi média berobbanását megelőzően pedig mindez még sokkal könnyebb volt, mint napjainkban. Az ezredforduló lázában égő Amerikában az internetes fórumok sztárja lett egy férfi, aki saját állítása szerint egy Chevroletbe szerelt időgéppel érkezett a nem túl rózsásnak lefestett közeljövőből.

Egy számítógépért utazott vissza a múltba

A rejtélyes alak első posztja a Time Travel Institute nevű, időutazással foglalkozó internetes fórumon jelent meg 2000. november 2-án: a TimeTravel_0 felhasználónevű figura azt írta magáról, hogy 2036-ból küldték vissza a múltba, következő posztjaiban pedig részletesen elmagyarázta az időutazást lehetővé tevő szerkezet működési elvét. A később magát John Titor néven azonosító férfi azt állította, hogy az amerikai hadsereg megbízásából utazott vissza 1975-be, hogy szert tegyen egy IBM 5100-as számítógépre, melynek tervezésében a nagyapja is részt vett, emiatt választották őt a feladatra. Miután nagyapja segített neki a hordozható számítógép megszerzésében, megkérte, hogy útban hazafelé ugorjon be 2000-be és látogassa meg a családot, ezért négy hónapot tölt el az ezredfordulón, hogy nem nyilvános „családi ügyekben” segítsen.

Titor fényképeket is közzétett az amerikai hadsereg megbízásából a General Electric által gyártott állítólagos időgépről, melyet egy 1966-os, lehajtható tetejű Chevrolet Corvette motorházában helyeztek el, ezzel a járgánnyal ugyanis nem keltett feltűnést a ’70-es években. Sőt még a használati utasításból is közzétett néhány oldalt. Az állítólagos időutazó hamar internetes szenzációvá vált, felhasználók ezrei intéztek hozzá kérdéseket különböző fórumokon – ő pedig készséggel állt a kíváncsiskodók rendelkezésére, örömmel és részletesen mesélt nekik az eljövendő dolgokról.

De Lorean helyett Chevrolet-t használt.
De Lorean helyett Chevrolet-t használt.Amblin Entertainment/Universal P

Polgárháború és atomcsapás a 2000-es évek elején

Az időutazó azt mondta, hogy a 2004-es amerikai elnökválasztás körüli botrányok széles körű elégedetlenségi hullámot, zavargások sorozatát indítják majd be, ami idővel polgárháborúhoz vezet. A konfliktus hátterében az egyén szabadságjogait védelmező tömegek lázadása áll majd, akik nehezményezik, hogy a kormányzat egyre jobban beleszól az életükbe és csorbítja a szabadságukat. A háborúban, amelyben Titor – állítása szerint – kamaszként, egy floridai szabadcsapat tagjaként maga is részt vett, az amerikai vidék száll szembe a nagyvárosokkal. A konfliktusnak végül egy rövid, de brutális harmadik világháború vet véget 2015-ben – jósolta a férfi –, amikor Oroszország atombombát dob több amerikai nagyvárosra, köztük Washingtonra és a floridai Jacksonville-re.

A háborút követően az amerikai kormány és a nép új alapokon, az alkotmányt újraértelmezve teremti meg az újjáépítés lehetőségét. Titor hangsúlyozta, nem célja, hogy a jövő megváltoztatásával megakadályozza a háború kitörését, szerinte ugyanis az nagyon jót tett a nemzetnek és az embereknek – az ezredforduló világára a 2030-as években úgy tekintenek, mint kapzsi, lusta, közönyös civilizációra, melynek tagjai bőségben és gazdagságban élnek, nem törődnek a világgal és egymással. A 2030-as évekre viszont az emberek családcentrikusak, segítenek a rászorulóknak és közel állnak egymáshoz. 

Titor úgy mesélte, hogy az időutazást lehetővé tevő technológiát 2034-ben fejlesztették ki, és ’36-ban még igencsak gyerekcipőben jár: a civilek számára nem, kizárólag kormányzati, katonai célokra elérhető, de a közvélemény tud a létezéséről. A tudományos áttörés széles körű filozófiai és etikai diskurzusokat szült, az állam például annak lehetőségét fontolgatja, hogy az elítélt bűnözőket a múltba száműzze. Titor az egyik fórumozó kérdésére elárulta, bámulatba ejtik őt az ufóészlelések, melyekre még az ő korában sem találtak magyarázatot – szerinte lehetséges, hogy a földönkívülinek hitt repülő csészealjak valójában a távoli jövőből érkezett időutazók járművei. Arra a kérdésre, észlelt-e magán bármilyen testi vagy szellemi változást az időutazás hatására, Titor azt mondta, egyelőre semmit, azon kívül, hogy hajlamosabb a megfázásra, mint korábban. Rajta kívül még hat másik időutazóról tud, akiket az amerikai hadsereg küldött vissza a múltba egy-egy különleges feladat elvégzésére.

Ismerte az IBM titkát

A rejtélyes fórumozó nemcsak közlékenysége miatt tett szert óriási népszerűségre. Láthatóan jártas volt a fizikában és az informatikában, az általa vázolt időgép működési elve elméletben helytállónak bizonyult, sőt később még szabadalmi kérvényt is benyújtott rá egy lelkes feltaláló. Titor azt állította, a jövőben azért van szükség a világ első hordozható komputerének számító, 25 kilót nyomó IBM 5001-re, mert annak alkatrészeit felhasználva fékeznének meg egy közelgő, pusztító erejű hibát, mely óriási károkat tehet a világ számítógépeiben. Az Unix operációs rendszerek (pl. Linux, BSD, Minix) ugyanis nem tudnak 2038. január 19-nél tovább számolni, ezért ezt a dátumot követően visszaugranak 1901-re vagy 1970-re.

Az IBM 5001 az időutazó szerint azért felel meg a feladatra, mert saját programnyelvén kívül más, korai programozási nyelveket is képes olvasni. Erről senkinek sem volt tudomása, de Titor állítását követően az IBM egyik munkatársa, aki a ’70-es években részt vett az 5001-es modell fejlesztésében, elárulta, hogy a számítógép valóban rendelkezik ezzel a titkos funkcióval, a cég azonban nem akarta, hogy ez a konkurencia tudomására jusson, ezért évtizedeken keresztül senkinek sem beszéltek róla.

Az ötlet, hogy régi, elavult számítógépek alkatrészeit hasznosítsák újra, mivel azok képesek olyan programnyelvek olvasására, melyekre az újabb modellek már nem, sci-finek hangozhatott, két évvel később azonban a valóság igazolta Titor elképzeléseit. A NASA szakemberei az eBay-en vásárolt leselejtezett orvosi műszerekből operáltak ki csipeket, hogy a hordozórakéták tesztelésére használt számítógépekbe műtsék át őket.

A világ első hordozható számítógépe, az IBM 5100.
A világ első hordozható számítógépe, az IBM 5100.Wikimedia Commons

Nem váltak valóra a jóslatai – de ez semmit sem bizonyít

2001. március 24-én, miután 140 napot töltött az ezredfordulón, és 151 fórumposztot írt, John Titor elbúcsúzott az internet népétől, hogy – saját állítása szerint – visszatérjen 2036-ba. Felajánlotta, hogy szívesen magával visz önként jelentkezőket mágikus Chevroletjén a jövőbe, de nem tudni, bárki élt-e a lehetőséggel.

A rejtélyes időutazó története ezzel nem ért véget: hamarosan megjelentek a Titor-legendát feldolgozó weboldalak, könyvek, sőt még színdarab, Japánban pedig manga- és anime-feldolgozás is készült a témából.

A szkeptikusok természetesen azóta könnyen cáfolták az időutazó meséjét, hiszen szinte semmi sem vált valóra az általa megjósolt jövőből. Titornak azonban erre már jó előre volt válasza: még „ittjártakor” azt állította, hogy több párhuzamos idősík létezik egymás mellett, és azzal, hogy visszamegy a múltba, máris változásokat idéz elő a történelemben, létrehozva egy új idősíkot – mint mondta, 2036-ba hazatérve biztosan nem abba a jövőbe érkezik majd vissza, ahonnét elindult. A változásokat minden korábbi időutazó észlelte, például arról számoltak be, hogy múltbeli sportesemények eredményei máshogy alakultak, mint mielőtt ők időutaztak volna, de valószínűleg egyikük sem hozott létre olyan mértékű változásokat, mint ő, azzal, hogy az interneten nyilvánosságra hozta a jövő eseményeit. Vagyis Titor minden bizonnyal saját maga tehet róla, hogy jóslatai nem váltak valóra.

Máig nem tudni, ki állt az átverés mögött

Egyesek úgy gondolták, a John Titor mögött álló személy(ek) politikai véleményt próbáltak burkolt formában közzétenni az interneten, az individuális jogok védelmét próbálva hangsúlyozni az állami beavatkozással szemben, ami az amerikai konzervatívokra hagyományosan jellemző gondolatmenet. Ugyanakkor Titor elítélte a túlzott fegyverkezést és lőfegyverkultuszt, ami a republikánusok egyik kedvenc „szent tehene”.

2008-ban a Voyager című olasz oknyomozó tévéműsor riporterei megpróbáltak utánajárni a híres időutazónak: ugyan semmilyen John Titor nevű élő vagy halott személyt nem találtak az amerikai nyilvántartásokban, rábukkantak egy John Titor Alapítvány nevű, 2003-ban létrehozott gazdasági társaságra, mely a floridai Kissimme városban volt bejegyezve, és az időutazó történetével foglalkozó könyvet is kiadott. Egy évvel később a HoaxHunter városi legendákkal és konteókkal foglalkozó weboldal szerkesztője, John Hughston kiderítette, hogy a cég ügyvezetője egy Larry Haber nevű floridai ügyvéd, akinek a testvére, Morey Haber jól ismert programozó és IT-üzletember, a BeyondTrust szoftvercég egyik fejese, vagyis olyan személy, aki könnyen tudhatott az IBM titkáról.

Joseph Matheny multimédia-művész, az Ong’s Hat című, 1980-as, ’90-es évekbeli internetes közösségi projekt megszervezője, melyben négy szerző közösen kreált egy összeesküvés-elméletekre alapuló fiktív elbeszélést, 2018-ban felfedte, hogy konzultánsként részt vett a „John Titor-jelenség” megteremtésében. Mathenyt meg nem nevezett személyek kérték fel, hogy segítsen nekik egy, az Ong’s Hathez hasonló „internetes irodalmi kísérlet” létrehozásában. A művész szerint a fórumozó időutazó meséje nem az ő projektje volt, csupán tanácsadóként segítette Titor szülőatyjait a munkában.

Oszd meg másokkal is!
Mustra