Megölette Guccit, de a család máig milliókat fizet a fekete özvegynek

patrizia reggiani gucci gyilkos fekete ozvegy

Sokkoló gyilkosság, legendássá vált mondatok, fényűző élet és évi 1,5 millió dolláros életjáradék a tettesnek – csoda, hogy eddig kellett várni Patrizia Reggiani és a Gucci-tragédia megfilmesítésére. Most megmutatjuk, hogyan él a fekete özvegy, aki megölette Maurizio Guccit.

Kitalálni sem lehetne olyan történetet, mint A Gucci-ház, a cím ne vezessen félre senkit: ez nem valami Szex és New York-szerű ruhaparádé, hanem valós eseményeken alapuló, abszurd sztori szerelemről, árulásról, gyilkosságról és börtönről, mindez igazi luxuskörnyezetben. Érthető, ha erre Hollywood is felfigyelt, az alkotásról a kritikusok véleménye nagyon megoszlott, abban azonban egyetértettek, hogy a film szereplőinek és készítőinek nem volt könnyű feladata. A történet kulcsfigurája a most hetvenes éveiben járó Patrizia Reggiani, akit az olasz sajtó Vedova Nera (fekete özvegy) néven emleget, amióta elítélték a férje, Maurizio Gucci megöléséért, és aki abszurd módon sokakat lenyűgöz még ma is a személyiségével. 

Jobb egy Rolls-Royce-ban sírni, mint nevetni egy biciklin

„Pénzen nem lehet boldogságot venni, ez biztos, de hogy jobb, ha van pénzed, mint az, ha nincs. Jobb egy Rolls-Royce-ban sírni, mint nevetni egy biciklin” – mondta 1986-ban az elképzelhetetlen fényűző életet élő Patrizia Reggiani Gucci, aki egyesek szerint éppen a pénzéhsége vitt rá arra, hogy megölesse a férjét. Hogy végül a kapzsiság, a féltékenység, vagy egy fatális félreértés, vagy éppen a sajátos anyai gondoskodás vezetett a Gucci-gyilkosságig, arról Patriziát már sokan kérdezték, most egy film próbálta összerakni a mozaikdarabokat.

A Gucci-ház bemutatja azt a szerelmi történetet, ami 1995. március 27-én tragédiába torkollott, és bár valós események ihlették a film alapjául szolgáló könyvet (Sara Gay Forden: A Gucci-ház – Igaz történet gyilkosságról, őrületről, csillogásról és kapzsiságról), sok részlet a fantázia szüleménye. Lady Gaga alakítja Reggianit, a szerepre pedig több mint egy éven át készült, minden rendelkezésére álló háttéranyagokat alaposan tanulmányozott, megnézte az asszonnyal készült interjúkat, de személyesen nem ismeri a fekete özvegyet. 

„Rengeteget kutattam, milyen a jelleme, hogyan beszél, hogyan gesztikulál, de nem akartam találkozni vele, mert elég hamar felmértem, hogy ez az asszony szeretné, ha a gyilkosság miatt dicsőítenék őt, és ezzel a bűntettel azonosítanák. Én viszont nem szeretnék valami olyanhoz asszisztálni, amiben nem hiszek. Az a nő megölette a férjét” – mondta a Good Morning Americának adott interjúban Lady Gaga. Annak ellenére, hogy a két nő sosem beszélt egymással, a sztár úgy nyilatkozott, a médiaszenzáció miatt tévesen hiszik, hogy Patrizia kapzsiságból ölt, szerinte egyértelműen a szerelem vezérelte.

Ugyanígy gondolták a nyomozók is, miután a 46 éves Maurizio Guccit a irodájához vezető, vörös szőnyeggel borított előtérben lelőtték Milánó belvárosában. A történettel sokat és hosszú ideig foglalkozott az olasz sajtó, afféle fin de siècle sztori volt, és valóban lezárt egy Gucci-korszakot, amelynek utolsó képviselői Maurizio és Patrizia voltak. Két év nyomozás után talált a rendőrség bizonyítékot az asszony bűnösségére, akit 1997-ben tartóztattak le az otthonában, és Filippo Nini rendőr alig hitt a szemének, amikor a nő teljes nyugalommal talpig Gucciba öltözött, magára vette az ékszereit és a bundáját, mert nem akart ezek nélkül mutatkozni.

„Két éven át harcoltunk Maurizióval, mindennek elmondtuk egymást, de a válás addig szóba sem jött, míg Paola Franchi nem került képbe. Hirtelen nem használhattam többé a Gucci nevet, de persze én azóta is használom. Amikor rájöttem, hogy Maurizio el akarja venni azt a nőt, aki egykor régen a barátnőm volt, az gondoltam: ez lehetetlen! Hirtelen engem és a lányainkat figyelembe sem vett, kizárta a családot az életéből. Volt négy házunk Saint Moritzban, egyet sem akart a lányaimnak adni, és azt gondoltam, hogy micsoda gazember. Meg akartam védeni a gyerekeimet, kellett valaki, aki segít. Ő volt Pina, aki megkérdezte, mi lenne, ha megölné a férjemet? Mondtam neki, nézd, ahogy gondolod. Sosem hittem, hogy Pina össze tudja szedni ezt a csoportot, akik végül megölték Mauriziót. (...) Nem hittem, hogy engem ezért elkapnak” – mesélte Patrizia Reggiani 2018-ban. 

Nem kért a feltételes szabadlábra helyezésből

Végül jó magaviseletért 18 évet töltött a San Vittore börtönben a rá kiszabott 26-ból, és ő maga a börtön kifejezést sosem használja a vele készült beszélgetésekben: egyszerűen csak Vittore Rezidenciaként hivatkozik a helyre, ahol a kiváltságosok között volt, és a körülményekhez képest luxuséletet biztosítottak neki. Többek között tarthatott háziállatot, egy vadászgörényt, akit Bambinak nevezett el, naphosszat pihent és a növényeit ápolta. 2011-ben is felajánlották neki a feltételes szabadlábra helyezést, amit akkor ő maga utasított el, mert nem akart munkát keresni. „Nem dolgoztam egész életemben, nem áll szándékomban most elkezdeni” – üzente meg az ügyvédjével, habár 2014-től tanácsadóként mégis egy neves milánói ékszertervezőnél, a Bozartnál dolgozott. Azt a vágyát azonban nem titkolta, hogy szeretne visszatérni a Gucci vállalathoz. 

„Még mindig Guccinak érzem magam, valójában, a legguccibb Gucci vagyok mind közül” – mondta a La Repubblicának adott interjúban, ahol más érdekesség is elhangzott. 

„Leültem a büntetésemet, és a bíró helyében én is ugyanígy döntöttem volna. (…) De ahogy mindig mondtam, nem vagyok bűnös. Igaz, hogy mondtam olyat, bárcsak Maurizio meghalna, de ez csak kirohanás volt. Nem gondoltam, hogy megtörténhet, nem is akartam, hogy megtörténjen.”

Félreértés volt az egész? 

A problémák középpontjában a nápolyi származású, jó barátnak hitt Pina Auriemma állt, aki megszervezte a gyilkosságot, majd zsarolni kezdte Patriziát, aki egy idő után nem akart fizetni, ekkor azonban a lányai életével játszott már. Auriemma 19 évből tizenhármat töltött börtönben, ma már ő is szabad ember, és nem volt kérdés, hogy ő szervezte meg Maurizio Gucci megölését. Hogy valóban csak egy csalódott asszony elkeseredett szavait értette félre Pina, vagy meglátta a lehetőséget és a maga szakállára cselekedett, arra csak az érintettek tudnak válaszolni.

„Maurizióval megvoltak a magunk vitái, de végül szépen állapodtunk meg. Később mondtam róla csúnyákat, mert barátaimnak hittem azokat, akiknél kieresztettem a gőzt, mint bármelyik másik szenvedő anya és elvált feleség.”

Bár Patrizia azt mondja, szeretne átlagos emberként élni, valójában sosem engedte el a múltat, és ma is Lady Gucciként szeretne élni. A mai napig minden hónapban szép summát kap a Gucci-vagyonból, ami éves szinten másfél millió dollárnak megfelelő összeg, a válóperes megállapodás ugyanis élethosszig tartó járadékot garantál neki. Sokan felteszik a kérdést, ez hogyan lehetséges, de a válasz triviális: nincs olyan kitétel a válóperes megállapodásban, hogy ha Patrizia megöli a férjét, akkor nem jár neki az életjáradék, és az olasz bíróság elfogadta Reggiani követelését, így a börtönben töltött évekre, visszamenőlegesen is járt neki a pénz. Nem nehéz kiszámolni: tetemes összegről beszélünk.

A lányait, Alessandra Guccit és Allegra Guccit félti Patrizia Reggiani

A fentiek csak elnagyolva mutatják be a történetet, de ennyiből is jól kitűnik, hogy a Gucci-ház, de különösen Patrizia Reggiani miért ihlette meg az írókat. 

Az elmúlt években több interjú készült az asszonnyal, aki a filmnek azért nem örül, mert szerinte feltép régi sebeket, és a lányai nem érdemlik meg, hogy újra átéljék ezt a családi drámát, amiből ő igyekezett őket kihagyni, már amennyire lehetett. A letartóztatásakor például a rendőrök ébresztették a vele lakó gyerekeit, Alessandra Guccit és Allegra Guccit, akik egyből az édesanyjukhoz fordultak, hogy megkérdezzék, mit tett. 

„Azt mondtam nekik, ez az én dolgom.”

A Svájcban élő örökösök ma apjuk vagyonának hála dúsgazdagok, és talán érthető módon nem zavartalan a kapcsolatuk az édesanyjukkal. Amennyire csak lehet, a nyilvánosságot ki szeretnék zárni az életükből, eddig sikerrel hagyták maguk mögött a múltat. Reggiani azonban nem tudja elengedni. A milánói újgazdag családból bekerült a Gucci-dinasztia végnapjaiba, és érthető, ha olyakor nosztalgikusan felidézi, milyen volt Jackie Onassisszal vacsorázni, vagy hogyan kezdődött a szerelmük Maurizióval.

„Ha újra láthatnám Mauriziót, elmondanám, mennyire szeretem, mert ő az életem legfontosabb szereplője (…) Szerintem ő azt válaszolná, hogy az érzés nem kölcsönös” – zárta a Guardian újságírójának adott interjúját Patrizia Reggiani

A Gucci cég annak idején és most is szeretne kimaradni a történetből, ami lássuk be, kivitelezhetetlen. Amikor Patrizia Reggiani csak Gucci-ruhában volt hajlandó megjelenni a tárgyaláson, az többet ért minden reklámnál, és az kétségtelen, hogy a botrány jó hatással volt az akkor hanyatló üzletre. Sőt, sokan állítják, hogy bizarr módon a gyilkosságnak köszönhetően maradt fenn a Gucci-birodalom.

Oszd meg másokkal is!
Mustra