Einsteinnek volt egy lánya, akiről sokáig senki sem tudott: miért titkolták a létezését?

GettyImages-490642112

Einstein két fiú apja volt, azonban misztérium övezi azt a tényt, hogy született egy lánya is. Első feleségével titokban tartották lányuk létezését, kettejük kapcsolatát pedig a végsőkig ellenezték Einstein szülei. Sajnos nem adatott számukra családjuknak a felhőtlen boldogság.

Albert Einstein neve örökre fennmarad zseniális tevékenysége miatt, ám magánéletéről nem sokat tudni. A relativitáselmélet professzorának magánélete nem volt boldognak mondható, bár többször is átélhette az apaság örömét. Azt viszont kevesen tudják, hogy két fia mellett Einsteinnek volt egy titokban tartott lánya is. Létezését sötét rejtélyek övezik. 

Miért volt Lieserl létezése titok?

Mert házasságon kívül született. 1901-ben Mileva Marić, aki Einstein mellett fizikát és matematikát tanult a zürichi Politechnikumban, otthagyta az iskolát, hazatért Szerbiába, és a következő évben megszülte professzorával, azaz Einsteinnel közös lányukat. Einstein és Marić 1903-ban házasodtak össze.

De aztán Lieserl Einstein eltűnt, és egészen jóval Marić és Einstein 1948-ban és 1955-ben bekövetkezett haláláig rejtve is maradt a létezése. Einstein életrajzírói csak 1986-ban, a kettejük közötti évtizedes személyes levelek felfedezésekor tudták meg, hogy egyáltalán létezett egy lánygyermekük is.

Einstein világhírű arckifejezését máig utánozzák
Einstein világhírű arckifejezését máig utánozzákseb_ra / Getty Images Hungary

Mi történt Albert Einstein egyetlen lányával?

Lieserl Einstein 1902. január 27-én született Újvidéken, az akkori Osztrák–Magyarországhoz, ma Szerbiához tartozó Magyar Királyság területén. És itt meg is áll a történet, mert nagyjából ennyit tudnak csak biztosan a kutatók Albert Einstein lányának életéről.

1902. február 4-én Albert Einstein ezt írta Mileva Marićnak: „Halálra rémültem, amikor megkaptam apád levelét, mert már sejtettem, hogy baj van.”

Mileva éppen akkor hozta világra Einstein első gyermekét, egy lányt, akit Lieserlként emlegettek. Einstein akkoriban Svájcban élt, Marić pedig visszatért szülővárosába, Szerbiába, tehát a páros nem élt együtt, Einstein pedig nem láthatta lányát.

„Egészséges-e és sír-e már rendesen? Milyen színű a szeme? Kettőnk közül kire hasonlít jobban?” –efféléket kérdezett leveleiben Einstein.

A fizikus kérdései csak folytatódtak és folytatódtak. Végül ezt írta: „Annyira szeretem őt, pedig még nem is ismerem!”

Albert arról is megkérdezte Milevát: „Nem lehetne őt lefényképezni, ha egyszer újra teljesen egészséges leszel?”. Könyörgött szerelmének, hogy készítsen egy rajzot a lányáról, és azt küldje el neki.

„Sírni már biztosan tud, de nevetni majd csak később tanul meg” – tűnődött Einstein. „Ebben rejlik egy mély életigazság” – írta a tudós. 

De amikor Mileva 1903 januárjában Alberthez utazott a svájci Bernbe, hogy összeházasodjanak, nem hozta magával Lieserlt. A gyermek látszólag eltűnt minden feljegyzésből. Lieserl Einstein szellemmé vált. Valójában egyetlen 1903 után keltezett levélben sem szerepel már Lieserl nevének említése.

Lieserl Einstein keresése

Amikor a tudósok megtudták, hogy Albert Einsteinnek volt egy lánya, gőzerővel megkezdődött a róla szóló információk keresése. A történészek azonban nem találták meg Lieserl Einstein születési anyakönyvi kivonatát. 

Egyetlen orvosi feljegyzés sem maradt fenn utána, még a gyermek halálára utaló halotti bizonyítványt sem találtak.

Valószínűleg még a „Lieserl” sem a kislány igazi neve. Albert és Mileva leveleikben többször hivatkoztak „Lieserl”-re és „Hanserl”-re, általános német nemű kicsinyítőképzős nevekre, amikor arra utaltak, hogy lányt vagy fiút szeretnének. A terhesség azonban felborította a pár életét és megzavarta Mileva terveit. Ő volt az egyetlen nő Einstein osztályában a zürichi Politechnikumban, de miután megtudta, hogy terhes, visszalépett a programtól, hogy az anyaságra koncentrálhasson.

Családja ellenérzései ellenére Albert feleségül vette Milevát. De csak miután Lieserlt Szerbiában hagyta, ahol Mileva családja gondoskodott róla.

Miért titkolták?

A fizikusnak volt indítéka arra, hogy elrejtse törvénytelen lányát. Egy svájci szabadalmi hivatalban dolgozva egy házasságon kívüli gyermek még azelőtt megakaszthatta volna a karrierjét, mielőtt az elkezdődött volna.

Einstein leveleiben utoljára 1903 szeptemberében említi név szerint Lieserlt. „Nagyon sajnálom, ami Lieserllel történt” – írta Albert Milevának. „Olyan könnyű a skarlátnak áldozatul esni.” Utalva ezzel kétértelműen gyermekük sorsára.

A lány tehát valószínűleg 21 hónapos kora körül betegedett meg skarlátban. Einstein levele azonban arra utal, hogy a lány azt túlélte. „Mivel van a gyermek bejegyezve? Óvintézkedéseket kell tennünk, hogy később ne legyenek gondjai” – írta.

A nyomok alapján két elméletet van a tudósoknak: Lieserl vagy meghalt gyermekként, vagy Einsteinék örökbe adták őt, ezért nincs nyoma.

Azt nem tudjuk, mi lett a tudós lányának sorsa
Azt nem tudjuk, mi lett a tudós lányának sorsaPekic / Getty Images Hungary

Mi történt Lieserl Einsteinnel?

1999-ben Michele Zackheim író kiadta az Einstein lánya című könyvet: The Search for Lieserlt. Miután éveken át nyomokat keresett és szerbeket kérdezett az Einstein családról, Zackheim kidolgozott egy elméletet.

Lehetséges, hogy Albert, aki annyira vágyott egy fényképre a lányáról, valójában soha nem is találkozott Lieserl Einsteinnel.

Az is lehetséges, hogy Albert eltitkolta Lieserlt a családja elől is. Mindenesetre néhány héttel Lieserl születése után Einstein édesanyja a következőket írta: „Ez a Marić kisasszony életem legkeservesebb óráit okozza nekem. Ha hatalmamban állna, mindent elkövetnék, hogy száműzzem őt a látóhatárunkról, nagyon nem szeretem őt.” Gyerekről nem tesz említést az asszony.

Újabb baba

1904-ben Mileva rájött, hogy ismét várandós. Várt azzal, hogy elmondja a hírt Albertnek, mert félt a reakciójától.

„Egy cseppet sem haragszom, hogy szegény Dollie újabb fiókát keltet” - mondta a fizikus a feleségének. „Sőt, örülök neki, és már elgondolkodtam azon, hogy nem kellene-e gondoskodnom arról, hogy kapjunk egy új Lieserlt.” Mileva két fiút szült Einsteinnek, mielőtt kapcsolatuk tönkrement volna: a tudós fiai, Hans és Eduard már megélhették a felnőttkort, így Einstein is megtapasztalhatta az apaság örömeit. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra