Ez történik, ha Európában atomkatasztrófa következik be

GettyImages-1285999540
Olvasási idő kb. 3 perc

A Zaporizzsjában található ukrán atomerőművet az orosz-ukrán háború korai szakaszában elfoglalta a támadó fél: azóta is időről időre veszélyesen közel zajlanak katonai akciók, emiatt sokakat aggaszt egy potenciális atomkatasztrófa - akár Ukrajnában, akár Európa már részeiben.

Idén áprilisban az aggodalmak jogosságát jelezte egy, az erőmű ellen dróntámadás, mely szerencsére nem okozott strukturális sérülést a reaktorban a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint. Az orosz üzemben tartók úgy fogalmaztak, kamikaze drónt lőttek le az erőmű fölött, amely így az épületre zuhant.

Korábban arra volt már példa, hogy a létesítményben áramszünet volt támadások miatt: ez azért lehet aggasztó, mert hűtés nélkül az atomreaktor túlmelegedhet, de szakértők szerint így sem túl valószínű egy újabb Csernobil bekövetkezte. 

Az atomkatasztrófa esélyét csökkenti, hogy az ukrán erőmű dolgozói maradtak és vigyáznak a biztonságos működésre
Az atomkatasztrófa esélyét csökkenti, hogy az ukrán erőmű dolgozói maradtak és vigyáznak a biztonságos működésreGlobal Images Ukraine / Getty Images Hungary

Egyrészt teljesen más technológiával működik Zaporizzsja, mint annak idején Csernobil, másrészt képesek generátorok és egy közeli hőerőmű segítségével elektromossághoz jutni nem várt események fennállásakor. 

Az is fontos tény az erőművel kapcsolatosan, hogy leállás üzemmódban van, illetve eredeti személyzete az orosz megszállás alatt is itt maradt és gondoskodik a szabályszerű működésről, ezért is kicsi az esélye valami igazán tragikusnak.

De mi történne, ha a legrosszabb mégis bekövetkezne, akár Ukrajnában, akár Európa szívében? Szakértők szerint bármilyen jellegű baleset is jönne, a folyamat elindulásától kezdve mindenképp van valamennyi idő a cselekvésre. Hogy mit kell tenni, azt pedig nemcsak országra vonatkoztatott szabályok, de nemzetközi keretrendszerek is lefektetik. A következőkre lehet számítani, ha atomkatasztrófa következik be Európában:

  • evakuáció 5 kilométeres körzetben
  • ennek lezajlását követően 25 kilométeres körzetben szirénák, rádiós és szöveges üzenetek értesítik a veszélyről a lakosságot
  • az utóbbi területen élőknek bezárt ajtók és ablakok mögött kell otthonaikban menedéket keresniük, akár egy-két napra is
  • szükség lehet jódtabletta bevételére: ezt akut veszély eseténe lőre ki is osztják, ahogy az Zaporizzsjában megtörtént, hazánkban Paks 30 kilométeres körzetében tartják patikákban, de az állam rendelkezik központilag kiosztható készlettel is. Csak felszólításra szabad ezt beszedni!
  • a menedéket keresőknek a tévé vagy a rádió segítségével kell folyamatosan informálódniuk további teendőikről, lehetséges, hogy később őket is evakuálják.

Arra nincsen szükség, hogy bárki bunkerbe meneküljön: egy áltagos otthon megfelelő védelmet nyújt ilyenkor. Európában összesen 150 reaktor működik. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek